Fitoterapi

Arı zehri terapisi Apiterapi

Apiterapi, arı ve arı ürünlerinin hastalıklardan korunmada kullanıldığı, geleneksel ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Apiterapi denilince anlatılmak istenilen asıl tedavi yöntemi, aslında arı zehri terapisidir (tedavisidir). Arı zehri kırktan fazla madde içerir. Bu maddelerin çoğunun fizyolojik etkileri vardır. En fazla bulunan bileşen ise iltihap sökücü özelliği olan melitindir.

Arı zehri terapisi nasıl yapılır?

Bu terapi, arı iğnelerinin medikal olarak kullanımını içerir. Apipunktur da denmektedir. Bir arı cımbızla alınır ve arı vücutta iğnesini batırılacağı yerde tutulur. Arının iğnesi 10–15 dakika kadar vücutta bırakılır. Arı zehri ile herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka arı zehri alerji testi yaptırılmalıdır. Bunun yanında arı zehri tedavisi, tüberküloz, bel soğukluğu, endokardit rahatsızlıklarında ve hamilelikte kullanılmamalıdır.

Arı zehri terapisinin yararları

Arı zehrinin birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle üretimi ve tıpta kullanımı her geçen gün artmaktadır. Arı zehri;

* Kan dolaşımını artırıcı, bakteri öldürücü, radyasyona karşı koruyucu, tansiyon düşürücü ve bağışıklık sistemini aktive edici etkilere sahiptir.

* Romotoid artrit (iltihaplı eklem romatizması), romatizma, M.S.(Multiple sklerosis) , kronik ağrılar, tümör, böbrek rahatsızlıklarında başarıyla kullanıldığı belirlenmiştir.

ariArı ürünleri nedir?

* Bal

* Arı zehri

* Propolis

* Arı sütü ve

* Polendir.

Balın yararları

* Yaraların iyileşmesinde, deri yanıklarında, dokuların kendini yenilemesinde kullanılmaktadır.

* Yara ve yanık tedavilerinin temelinde balın antimikrobiyal, nemlendirici ve oksijen bariyeri özellikleri bulunmaktadır.

* Gastrik ülserin etkeni olan Helicobacter pylori bakterisini de önlemektedir.

* Yatıştırıcı, sedasyon etkisi vardır.

* Bir yaşın altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır. Sindirim sistemi rahatsızlığı olan botulism hastalığına neden olduğu bulunmuştur.

Arı sütü nedir?

Arı sütü 6–15 günlük işçi arıların kraliçe arıyı ve genç larvaları beslemek için salgı bezlerinden salgıladıkları beyaz-krem renginde ve boza kıvamında protein, vitamin ve mineral maddeleri bakımından oldukça zengin besin maddesidir.

Arı sütünün yararları

* Bedensel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesinde,

* Bağışıklık sistemini desteklenmesi ve kanser ile hepatit de dâhil bütün hastalıklara karşı vücudun korunmasında,

* Mide ve bağırsak ile ilgili ülser, vb hastalıkların iyileştirilmesinde,

* Çocukların zekâ gelişimini hızlandırmada,

* Yetişkinlerde unutkanlık ve erken bunama gibi problemlerin giderilmesinde yararlanılır.

Polen nedir?

Bal arıları poleni, yavru gıdası olarak kullanmaktadır. Polen iyi bir protein kaynağı, vitamin ve mineral deposudur.

Polenin yararları

* Bağışıklık sisteminin gelişiminde,

* Büyüme, enerji, sağlık, üreme problemleri, zihinsel ve psikolojik problemler açısından büyük katkı sağlamada,

* Düzenli bir şekilde ve özellikle de arı sütü ve bal ile birlikte alındığında, herhangi bir nedene bağlı bütün halsizlik ve nekahet durumlarında organizmayı canlandırmada,

* Çocuklarda büyüme, raşitizm ve diş sağlığıyla ilgili problemlerde,

* Yetişkinlerde ve özellikle kadınlarda kemik erimesiyle ilgili problemlerde,

* Kansızlık çeken ve iştahsız çocuklara faydalıdır.

Propolis nedir?

İşçi bal arılarının ağaç ve çalıların yaprak tomurcuğu, gövde yaraları gibi kısımlarından topladıkları sarı, yeşil ve kahverengi reçinemsi bir maddedir. Propolis çok eski çağlarda ilk kez Yunanlılar tarafından keşfedilerek tabiî bir antibiyotik olarak kullanılmıştır.

Sağlık için vücut yoluyla alınması gereken 22 besini bünyesinde taşıması açısından mükemmel bir ilaç olarak kabul edilmiş ve önem kazanmıştır.

Propolisin faydaları

* Ağız yaraları, burun iltihabı, mide rahatsızlıkları, iyi huylu tümör, kist, damar sertliği, kemik erimesi, nefes darlığı, astım, bronşit, romatizmal rahatsızlıklar olarak sıralanabilir.

Arı sütü, polen ve propolisin birçok rahatsızlıkta yardımcı tedavi olarak uygulandığını görüyoruz. Biz burada tedavide kullanılan alanlardan yalnız birkaçına örnek verebildik. Eczanelerde bu maddeleri farklı ticarî formlarda bulmanız mümkündür. Bal+polen, bal+polen+arısütü, bal+ polen+arısütü+ propolis olarak kombine hazırlanmış ürünler mevcuttur. Bunları kış rahatsızlıklarından korunmak için evlerimizde bulundurabiliriz.

Not: Arı ürünleri tıbbî tedavi yöntemlerine alternatif değildir. Doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi programına ek olarak algılanmalı ve kullanılmalıdır.

Kaynak: www.apelasyon.com


Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*