Gül Bahçesi

Gül Bahçesi

Hz. Ömer (ra) rivâyet ediyor: Garip ve kimsesizlerin dost ve yardımcısı Allah ve Resulüdür.

Hz. Îbni Abbas (ra) rivâyet ediyor: Bir veya iki yetimi yanında barındırıp mükâfatını Allah’tan bekleyerek sıkıntılarına sabreden kişi ile ben Cennette şu iki parmak gibi birbirimize yakınız.

Hz. Ebû Hüreyre (ra) rivâyet ediyor: Ben senin kalbinin yumuşak olmasını istiyorum. Öyle ise yoksula yedir ve yetimin başını okşa.

Hz. Ömer (ra) rivâyet ediyor: Allah’a en sevimli eviniz, içinde ikram gören bir yetimin bulunduğu evdir.

Hz. İbni Ömer (ra) rivâyet ediyor: Dört şeyden yapılan dört ameli Allah kabul etmez. Bunlar: Hıyanetten, hırsızlıktan, zimmete geçirilen umuma âit maldan ve yetim malından elde edilen para ile yapılan hac, umre, cihad ve sadaka.

Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor: Üç grup insan vardır ki arşın gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyamet gününde arşın gölgesinde barınacaklardır. Bunlar: (1) Akrabalarına iyilik yapan kimse. Bu onun hem rızkını arttırır, hem de ömrünü uzatır. (2) Kocası ölüp arkada küçük yetimler bıraktığı halde “Evlenmeyeceğim. Çocuklarım ölünceye veya Allah onları bana ihtiyaç bıraktırmayacak yaşa getirinceye kadar yetimlerimin başında duracağım” diyen kadın. (3) Bir yemek yapıp misafir çağıran ve yetime, fakire sadece aziz ve celil olan Allah rızası için güzelce yemek yedirerek onların duasını alan kimse.

Hz.Ebû’d Hüreyre (ra) rivâyet ediyor: Müslümanların evleri içerisinde en hayırlısı, içerisinde kendisine iyi davranılan bir yetimin bulunduğu evdir. Müslümanların evleri içerisinde en şerli olanı ise içerisinde kendisine kötülük yapılan bir yetimin bulunduğu evdir. Ben ve yetimin bakımını üstlenen kişi [Peygamberimiz iki parmağını bitiştirerek] Cennette şöyle yan yanayız.

Hz. Ebû’d-Derdâ (ra) rivâyet ediyor: Siz ancak zayıflarınız hürmetine rızıklandırılıyor ve yardım görüyorsunuz.

Hz. Sehl bin Sa’d (ra) rivâyet ediyor: Ben ve yetimin bakımını üzerine alan kişi Cennette [şahadet ve orta parmağını bitiştirerek] şu iki parmak gibiyiz.

Hz. Adiy bin Hâtem (ra) rivâyet ediyor: Kim ki kendisine veya başkasına ait bir yetimi, başının çaresine bakacak yaşa gelinceye kadar bağrına basar, büyütürse kendisine Cennet vacip olur.

Hz. Enes (ra) rivâyet ediyor: Yetimlerin malını kendileri namına çalıştırın. Tâ ki zekât onu yemesin.

Hz. Ebû Hüreyre (ra) rivâyet ediyor: Dört kimse vardır ki, cezalarını çekmedikçe onları cennete koymamak cennet nimetlerinden tattırmamak Allah’ın hakkıdır. Îçki müptelası, faiz yiyen, haksız yere yetim malını yiyen, anne ve babasına isyan eden

Hz. Ebû Said (ra) rivâyet ediyor: Büyük günahlar yedi tanedir: “Allah’a ortak koşmak, Allah’ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmek, namuslu kimseye zina isnat etmek, savaştan kaçmak, faiz yemek, yetim malı yemek, hicret ettikten sonra bedevîliğe geri dönmek.”

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*