Editör

İstediğim hâl, OHAL değil…

 

Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi ve sonrasında hiçbir zaman unutamayacağı şeyler yaşadı. Tıpkı 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997’yi unutmadığı gibi… Bediüzzaman’ın “İstanbul siyaseti İspanyol hastalığı gibidir.” demesiyle, bu yaşananlar herkesin, bilhassa gençlerin enerjisini, zamanını, kuvve-i mâneviyesini tüketiyor. Elbette ki hayat-ı şahsiye ve aileye de bakan uzun süreli etkileri de olacak.

Tıpkı öncekilerde olduğu gibi, bu darbe kalkışması ve beraberinde gelen olağanüstü hâl (OHAL) süreci, yediden yetmişe her bir bireyi; çocuğuyla, yetişkiniyle, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, ihtiyarıyla, dindarıyla, lâikiyle derinden derine etkiledi. Biz de kapak dosyamızda bu konuya yer verdik.

Nazmiye Keseli Hanım, 1960’dan itibaren bütün darbe ve OHAL süreçlerine şahitlik etmiş biri. Kendisiyle “Çocukluğumda yaşadığım o korkuları unutamıyorum!” dediği bir röportaj gerçekleştirdik. Yeryüzü Doktorları Derneği Gönüllü İlişkileri Yönetmeni Psikolog Ayşenur Yalınkılıç ile bu durumdan olumsuz etkilenen vatandaşlara yönelik yürüttükleri psiko-sosyal destek projesini konuştuk. Uzm. Psk. Rukiye Karaköse ise bireylerin, özellikle çocukların bu süreçten ruhsal olarak nasıl etkilendiğini ve bu etkileri en aza indirgemek için neler yapabileceğini “Korku ve panik yaymak psikolojik savaşın bir parçasıdır” diyerek ifade etti.

Kapak dosyamızın dışında, yeni eğitim-öğretim yılının başladığı bu ayda, okula yeni başlayacak çocuğu olan ailelere yönelik “Okul yolu düz gider, çocuklar bayram(!) eder” yazısında Psk. Ayşenur Aydoğdu tavsiyelerde bulunuyor. Fadime Kaya Çocuğun Dünyası’nı anlatırken, İlahiyatçı- Yazar Süleyman Kösmene yaklaşmakta olduğumuz Kurban Bayramı’nın psiko-sosyal yönü’ne dikkatleri çekiyor. Nuriye Abut ve Nuriye Sağdıç özgün çalışmalarıyla dergimize katkı sunarken Şeyma Türkan Risale Terapi adındaki yeni sayfasında sizlere “Merhaba” diyor.

Her ay olduğu gibi Gül Bahçesi, Nurdan Sayfalar, Ayın İçinden, Hayatın İçinden, İbret Levhaları, Kelimat Çiçekleri, Fitoterapi ve Tatlı Sayfa bu ay da dergideki yerlerini aldılar. Keyifli okumalar diliyoruz…

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*