Fitoterapi

Kış hazırlık için vücut direncinizi arttırın

 

Önümüz kış olmasından dolayı hastalıklara karşı da hazırlıklı olmamız gerekir. Grip, soğuk algınlığı gibi has­talıklardan korunmak için bağışıklığımızı güçlendirme­liyiz. Bunun için bazı bitkileri ve yöntemleri kullanarak kış aylarını, hatta tüm seneyi daha rahat ve dirençli geçi­rebiliriz.

Karanfil

Karanfil bağışıklık güçlendirmede çok etkili bir bitkidir. Her gün demlediğimiz çayın içerisine katacağımız 3-4 adet karanfil bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Aynı zamanda her gün bir tane karanfili ağ­zımızda şeker gibi emdiğimizde grip olmama şansımızı arttırabiliriz. Yapılan bazı çalışmalar karanfilin bazı an­tibiyotiklerin etkisini arttırdığını da göstermektedir. Aynı zamanda eczaneden alabileceğimiz karanfilin yağını uçuk çık­tığında üzerine sürebili­riz. Uçuk virüslerinde de etkilidir.

Propolis

Antienflamatuar yani yara iyi edici etkisi olan propolisin vü­cut direncini arttırmada da çok etkili bir ajan ol­duğunu söyleyebiliriz. Her gün belli bir mik­tar alacağımız propo­lis, bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğu alır ve hastalıkların iyi­leşmesini hızlandırır.

C vitamini

C vitaminin vücut direncinde ne kadar etkili oldu­ğunu hepimiz biliriz. Günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılamak için narenciye meyveler, yeşil biber, kuş­burnu, limon, kivi ve yeşil çay tüketebiliriz. Kuşburnu, greyfurt ve kivi C vitamini bakımından oldukça zen­gindir. Hem grip olmayı önleyebilir ya da yakalanıldı­ğında hastalığın kolay atlatılmasını sağlarlar. Greyfurt suyunun ilaçlarla etkileşime girdiği unutulmamalıdır.

Sarımsak

Sarımsağın içinde bulunan etkili bileşenlerin an­tibiyotik etkisi olduğunu biliyoruz. Her gün ağızda çiğneyerek yenilen bir diş sarımsakla vücut direnci­mizi çok iyi arttırabiliriz. Ancak kokudan dolayı bu pek mümkün olmazsa bol bol yemeklere sarımsak katılabilir ve sarımsaklı cacık yapılabilir.

Öksürük için;

En iyi öksürük ilacı sudur. Öksürük için bol bol ılık su içilmenizi tavsiye ederim. Bunun yanında grip olunduğunda da bol bol su içilmelidir. Kaynamış süte karabi­ber ve bal katılarak içildiğinde hem boğaz ağrısını, hem de öksürüğü çok ciddi bir şekilde azaltabiliriz. Keçiboynuzu pek­mezi de çok iyi bir öksürük kesicidir.

Sağlıklı günler dilerim…

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*