Fitoterapi

At kestanesi

“Hastalandığımda bana şifâ veren Allah’tır.”

Erenköy’de büyüdüğüm evdeyim. Huzurun ol­duğu yerde. Bir bahar günü camdan bakarken, evin yanındaki at kestanesi ağacı ilişti gözüme. Çiçekleri açmış muazzam bir güzellikte, yine Rabbim göste­riyordu sanatını. Diyordu ki, her şeye rağmen, de­ğişen onca şeye, mesela yıkılan ve yapılan binalara rağmen ben her bahar dirileceğim, göstereceğim üzerimde Allah’ın sanatını..

Çocukken hep merak ederdim at kestanelerinin ne işe yaradığını… At kestaneleri yenmezdi, zehir­liydi. Ağacı da çok güzeldi boşuna mıydı diye düşü­nürdüm. Meyveleri işe yaramasaydı bile o ağacın bir sürü vazifesinin tesbihatının olduğunu yine sonra­dan öğrenmiştim.  Eczacılık fakültesine geldiğimde bu ağacın fay­dalarını, meyvesinin içeriğini öğrendiğimde hayret ve muhabbet etmiştim yine Sanatkâra.

İçeriği

At kestanesi Aesculus hyppocastanum latincesi olup Hyppocastanaceae familyasındandır. Muaz­zam çiçekleriyle kendine has bir diziliş şekli vardır. Tohumlarının içeriğinde flavonoidler ve triterpen saponinlerden essin (aescin) maddesi bulunur. Et­ken madde essindir.

Nerelerde kullanılır?

* Varis ve damar problemlerinde, hemoroidde kullanılır.

* Damar büzücü etkisi olduğu için hemoroid ve varis kremlerinde mevcuttur.

* Selülit kremlerinde yine damar büzücü etkisin­den faydalanılır.

* Oral olarak kullanımı pek yoktur, essin madde­si zehirli olduğundan kestaneler yenilmez.

Dikkat!

Şu kadar kestaneyi rendeleyip zeytinyağına ko­yun bekletin gibi tariflere pek itibar etmeyiniz. Çün­kü essin maddesinin eldesi çok zor olup, farklı yol­larla profesyonellerce elde edilir. Yağda çözünmez.

Hemoroit ve varis tedavisi için essin maddesi bulunan preparatlar eczanelerde mevcuttur.

Bu tip krem vb. ürünler güvenilir olmayan yerler­den değil eczanelerden temin edilmelidir.

Sağlıklı günler dileğiyle…

Dipnot:

  1. Şuarâ Sûresi: 80

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*