İbret Levhaları

“Şeytana yardımcı olmayın”

“Her biriniz, her birisine birer tesellici ve ahlâkta ve sabırda birer numune-i imtisal  ve tesanüt ve taltifte birer şefkatli kardeş ve ders müzakeresinde birer zeki muhatab ve mücib ve güzel seciyelerin in’ikasında birer ayine olmanız, o maddî sıkıntıları hiçe indirir.”   Bediüzzaman Said Nursi 

Cuma günüydü. Cemaat namaz için toplan­mış, Hz. Ömer (ra) cemaati süzüyordu. Cema­atte olmayan birini fark ettiğinde sorup nerede olduğunu öğreniyor, herkes ile teker teker ilgi­leniyordu.

Yine böyle bir günde bir zatın gelmediğini fark etmişti. Yanındakilere onun nerede oldu­ğunu sordu:

“Filan zat nerededir? Birkaç defadır gelmedi­ğini fark ediyorum.”

Soruyu duyanlar ne diyeceklerini bilemez bir şekilde başlarını öne eğdiler. Ama Hz. Ömer (ra) bir cevap bekliyordu. Nihayet kalabalıktan bir ses:

“Ya Emir’el-Mü’minin! O zat içkiye dadan­mıştır” dedi.

Bunun üzerine Hz. Ömer (ra) hemen bir mek­tup yazdı ve gönderdi. Mektubunda:

“Selam üzerine olsun. Seni tek olan, kuvvet ve kudret sahibi, günahları bağışlayan, tövbeleri kabul eden merhamet sahibi Zata, Allah’a (cc) emanet ediyorum. O’ndan başka ilah yoktur ve dönüş yalnız O’nadır” yazdı.

Sonra yanındakilere dönerek:

“Kardeşinize, Cenab-ı Allah’ın ona hidayet vermesi ve tövbe nasip etmesi için dua ediniz.” dedi.

Hz. Ömer’in (ra) mektubunu alan adam mektubu okuduktan sonra ağlayarak tövbe etti ve bir daha istikametten ayrılmadı. Bunu duyan Hz. Ömer (ra):

“Bir kardeşinizin hata yaptığını gördüğünüz zaman benim gibi yapın. Ona Allah’ın bağışla­yıcı olduğunu, merhamet sahibi olduğunu söy­leyin. Onu ümitsizliğe düşürüp de şeytana yar­dımcı olmayın” dedi.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*