Dekorasyon

Minimalizm ve dekorasyon

Minimalizm son yıllarda yeni bir yaşam tarzı olarak karşımıza çıkmaya başladı.  Aslında bu çok da alışık olmadığımız bir mevzu değil. Geçmişte yokluktan ötürü yaşanılan sade yaşama, şimdiki yüzyılın verdiği yorgunluktan kurtulmak için, çaktırmadan geçmişe dönüş diyorum ben buna. Bununla beraber az eşya, az ihtiyaç, az alım, az az az her şeyden en az diyen bir yaşam tarzı var

karşımızda. Minimalizm kısacası sadeleşmedir diyebiliriz. Minimalizm sadece eşya odaklı değildir; hobi, ilişki, zaman, beslenme vb. daha pek çok konuda minimal düşünmek yaşamak mümkün.

Biz minimalizmin eşya ve iç mimari olan kısmına değineceğiz biraz. Hayatın keşmekeşliğinden yorulanlara minimalizmi şöyle bir gözden geçirmelerini tavsiye ederim. Minimal ve modern bir dekorasyon yapmak istiyorsanız, her şeyden önce boşluklarla barışmak ve eşyanın yaptığı kalabalıktan kurtulmamız gerekiyor. Boşluklarla barışık olmak derken, evimizin her köşesini doldurmak zorunda değiliz, bu yaptığımız hata aslında bizim zamanımıza, cebimize ve psikolojimize etkileri büyük. Yaşam alanımız bizi yoran değil, bizi dinlendiren bir ortam olmalı, renk karmaşası ve çokça eşyanın bir diğer yan etkisi ise zihin ve göz yorgunluğudur.

Gereksiz ve kullanmadığımız eşyaları yaşam alanının dışına çıkarıyoruz öncelikle. Şimdiye kadar bir türlü kopamadığınız, ancak işe yaramayan eşyalarınızla vedalaşmanız gerekiyor. Çünkü sadeliği baz alıyoruz. Mümkün olduğunca dinlendirici özelliği olduğu için beyaza yakın gri tonlar kullanıyoruz. Oturma odasında karmaşık desenlerden ve abartılı, gösterişli mobilyalardan vazgeçmeniz gerekiyor. Özellikle geniş kanepelerde ve koltuklarda, yumuşak renk ve tonlar, fazla detay içermeyen desenler tercih etmelisiniz. Herhangi bir deseni olmayan tek renk koltuklar ise daha da güzel bir tercih olacaktır.

Duvarlarınızda birbirinden çokça bağımsız irili ufaklı çerçeve yerine daha sanatsal büyük ve etkili bir tablo seçmeniz minimal yaşama katkı sağlayacaktır. Küçük bitkilerle de yaşam alanınıza taze bir hava katabilirsiniz. Mobilyalarınızda yine duvarlarınıza uyumlu olacak şekilde pastel renkler, gri tonları, siyah ve beyazın dengeli, sakin ve abartısız kullanımını tercih edebilirsiniz.

Aksesuarlarda, sehpalarda metal ve doğal malzemelerden yapılmış ürünler size aradığınız doğallığı verecektir.

Küçük ipuçları

* Fazlalıklardan kurtul

* Doğal ürünler tercih et

* Boş alanlar oluştur

* Mobilyalarda sadelik

* Küçük detaylar

* Duvarları sadeleştir

One Comment

  1. Merhaba 🙋 Sade yaşam konusunda yazınızda verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. 💚 Yaklaşık 2 senedir, sade yaşamı ben de hayatıma uygulamaya ve oluşturduğum bu sade düzeni korumaya çalışıyorum. ‘’Daha Sade Bir Hayat’’ kitabıyla ilgili yazmış olduğum blog yazıma https://www.tarz2.com/daha-sade-bir-hayata-ne-dersin linkinden ulaşabilirsiniz. 👐 Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle, keyifli okumalar dilerim.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*