Beslenme

Mutfakta iktisat

“Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”

(A’raf Sûresi, 31.)

Araştırmalar dünyada gıdanın üçte birinin is­raf edildiğini ortaya çıkarmış. Tabi bunlar sade­ce kayda geçebilen oranlar! Önümüzdeki yıllarda bu oranın artacağı söyleniyor. İsrafı önlemek için daha dikkatli alış veriş yapmak ve alınan gıdaları sağlıklı muhafaza etmek çok önemli.

Bunun için de gıdaların nasıl tüketileceğini iyi bilmek gerekiyor. Yiyecekleri daha uzun süre mu­hafaza için konserve, tuzlama, kurutma, şekerle muhafaza, çömlekle toprağa gömme, yağ içinde koruma, dondurucuya atmak gibi metotlar kulla­nılmakta.

Mutfaktaki israfı ve atıkları azaltmak için ge­rektiği kadar almak en iyi yöntem. Bir diğer yön­temse plân yapmak. Malzemenin doğru şekilde planlanarak kullanılması israfı önler.

Gıdaların alınması ve muhafazası ile ilgili bil­gileri sağlam kaynaklardan öğrenmekte fayda var. Biz genel bir pratik bilgi verelim:

Plân yapın

*Markete gitmeden önce, mutfakta neler ol­duğunu kontrol edin.

*Son tüketim tarihi yaklaşanları ve tazeliğini kaybetmeye başlayanları not edin.

*Bir sonraki yemeğinizi bunları kullanarak ha­zırlayın.

*Eksiklerinizi belirleyin ve liste haline getirin.

*Topluca alacağınız kiler malzemelerinizin da­ha uzun ömürlü olmasına önem verin.

İlk giren, ilk çıkar

Aldıklarınızı buzdolabına yerleştirirken, ilk al­dığınızın daima en önde bulunmasına özen gös­terin. En yeni ürünleri en arkaya yerleştirin. İlk al­dığınız ürünleri de bitirmeye çalışın. Kural hep ay­nıdır; ilk giren, ilk çıkar. Böylece, malzemelerin ta­zeliği sağlanmış olur.

Kalan malzemeleri başka yemekler için saklayın

Yemek yaparken, artan malzemeleri baş­ka yemekler için kullanın. Bunu yapmanın en i­yi yolu, artan malzemeleri sonraki kullanımlar i­çin buzluğa kaldırmaktır. Sebzelerin de parçala­rını, kabuklarını saklayarak, et ve tavuk suyunda kullanabilirsiniz.

Paket yaptırın

Dışarıda yemek yediğinizde bitiremediyseniz, kalanı paket yaptırmaktan çekinmeyin. Eve gitti­ğinizde yeniden ısıtıp yiyebilir ya da farklı bir ye­mek hazırlamak için kullanabilirsiniz. Bozulma­ması için, ilk fırsatta bu yemekleri tüketmenin bir yolunu bulmalısınız.

İftar- sahur- bayram sofraları

Oruç tutarken sağlıklı beslenmek, rahat oruç tutmamıza yardımcı olurken oruç tutulan saatle­rin zinde ve sağlıklı geçirilmesini sağlar. Uzmanlar “Sofranızda sadece Ramazan’da değil her zaman mutlaka 6 besin grubuna ait yiyeceklerden olma­lı!”diyorlar.

Birinci grup; et grubu: Et, balık, tavuk, yumur­ta, peynir bu gruba dahildir. Özellikle iftarda et gru­bunu mutlaka etli sebze yemeği olarak ya da tek başına pişirdiğimiz etin yanında zeytinyağlı sebze yemeği olarak da tüketebiliriz.

İkinci grup; ekmek grubu: Ekmek, pilav, ma­karna, börek bu gruba dahildir. Tam tahıllı ekmek sahur için çok iyi bir alternatiftir.

Üçüncü grup; süt ve yoğurt grubu: Kalsiyum i­çeren yiyecekler bu gruba dahildir. Yoğurt, kefir ya da az tuzlu ayran da alternatif içecekler arasında sayılabilir.

Dördüncü grup; sebze grubu: Sebze yemeği ve salata sağlıklı bir sindirim sistemi için önemli­dir. Limon, sirke, nar ekşisi de salatalarımıza eşlik etmeli.

Beşinci grup; yağ grubu: Salatalarda mutlaka zeytinyağı ve zeytin kullanalım. Fındık, badem, ce­viz gibi sağlıklı kuruyemişlerden de avuç içi kadar yenilebilir.

Altıncı grup; meyveler: Meyve yiyecekler için­deki besin elementlerinin vücuda alınmasını kolay­laştırır. Sahurun sonunda ve iftar yemeğinin üze­rine taze bir meyve yemek besin çeşitliliğini zen­ginleştirir.

SOFRALARINIZ İÇİN PRATİK ÇITIR BÖREK

*Üç yufka, bir çay bardağı sıvıyağ, 3 yumurta, bir şişe soda, arzu ettiğiniz bir harç malzemesi.

*Yufkaları dörde bölün. 12 tane üçgen elde e­deceksiniz. Yufkanın geniş kenarına harcı yerleş­tirip sıkıca bir rulo elde edin. Tepsinin ortasından başlayarak gül şeklinde dizin. 3 yumurta, yağ ve sodayı karıştırıp böreğin üzerine dökün. İki saat dinlendirin. 200 derece ısınmış fırında yarım sa­at pişirin

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*