Pratik Bilgiler

Mutfakta iktisad

“Bir lokma, peynir ve yumurta gibi mugaddi maddeden kırk para; diğer lokma, en a’lâ baklavadan on kuruş olsa; bu iki lokma, ağza girmeden, beden itibarıyla farkları yoktur, müsavidirler; boğazdan geçtikten sonra, ceset beslemesinde yine müsavidirler belki bazen kırk paralık peynir daha iyi besler. Yalnız, ağızdaki kuvve-i zaikayı okşamak noktasında yarım dakika bir fark var. Yarım dakika hatırı için kırk paradan on kuruşa çıkmak, ne kadar manasız ve zararlı bir israf olduğu kıyas edilsin.”

(Bediüzzaman Said Nursi, İktisad Risalesi)

Kriz mutfağında iktisatlı olmak

İktisatlı olmak bollukta ve darlıkta her za­man iyidir. Ekonomik kriz zamanlarında iktisat­lı olmayı bir hayat prensibi haline getirenler da­ha az etkilenilir.

Sağlıklı malzemelerle evinizde hazırla­yacağınız her bir yemek, dışarıda ha­zır gıdalardan elde edeceğiniz lez­zetten çok daha faydalıdır. Kul­landığınız malzemelerin gü­venilirliğinden eminsinizdir.

Evde yemek yemenin masrafı dışarıya göre az olur ve çok daha bereketlidir. Dışarıda yeni­len bir tabak yemek fiyatına bir paket makarna ve bir kilo sebze ya da yarım kilo kıyma alınabi­lir ve sadece bir tabak yemek değil, 4 tabak ye­mek yapılır.

Kriz döneminde yemek masrafınızı azalt­manın ipuçları, ekonomik yemek tarifleri, mut­fak bütçesi, alışveriş listesi, alışverişe çıkmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar, pazar­dan veya süpermarketlerden ekonomik alışveriş yapma yöntemleri, kuru erzaklar, taze sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünlerinin nasıl saklanaca­ğı, bayatlamak üzere olan yiyecekleri değerlen­dirme yöntemleri gibi çok önemli soruların ce­vapları üzerinde tefekkür etmek mutfaktaki krizi hissettirmeyecektir.

Sağlığımız elimizdeki en büyük hazinemiz. Dengeli beslenme yöntemlerini öğrenerek ve mutfağımızda uygulayarak bütçemizi sarsma­dan sağlığımızı ve ailemizin sağlığını koruyabi­liriz.

Sofranızda artırın

Ceviz, balık, zeytinyağı, fındık, zeytin, hur­ma, yulaf ezmesi, sebzeler, yumurta, tam buğ­day ekmeği, limon, mevsim meyveleri, hafif tatlılar, hoşaflar…

Sofranızda azaltın

Ağır yağlı kızartmalar, hazır gıdalar, şarküte­ri ürünleri, kırmızı et, turfanda yiyecekler…

Çorbadan şaşmayın

Çorbaların hazırlanmaları kolay, maliyetle­ri ucuz, besleyici değerleri yüksektir. Özellikle sebze çorbaları çok ucuz ve sağlıklıdır. Hazır çor­balardan uzak durun.

Bulgurun kıymetini bilin

Bulgur sağlığa en faydalı gıdalardan biri. Ki­lo almayı önlediği gibi kilo vermeyi de kolaylaş­tırıyor.

Baharatlara yer açın!

Zencefil, zerdeçal, kakule, dere otu, nane, safran, fesleğen, maydanoz, gülsuyu…

Hayvansal ve bitkisel gıdaları birleştirin

Etli nohut, etli kuru fasulye, kıymalı bezelye gibi yiyecekler mükemmel seçimlerdir.

Bitki çaylarını artırın!

Gündüz içeceğiniz adaçayı zihni canlandırır. Akşam saatlerinde içeceğiniz melisa ya da sa­rı kantaron çayı gerginliği azaltır, sinir sistemi­ni sakinleştirir.

Evinizi kokulandırın

Lavanta, melisa, nane, sandal ağacı kokuları sinir sistemini rahatlatır. Gece yatarken yastığı­nızın kenarına koyacağınız bir kese lavan­ta sizi sakinleştirir.

Pestili hatırlayın!

Vitamin ve mineraller açısından çok faydalı o­lan üzüm, dut, kayısı, erik gibi meyve pes­tilleri bağışıklık siste­minizi güçlendirir, vü­cudunuzdaki hücrele­ri yeniler.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*