Sağlık

Vanilin ve Vanilya

Vanilya, Ekvator’un Pasifik kıyıları, Madagaskar, Meksika ve daha bir çok yerde yetişen bir bitki türüdür. Günümüzde kendine has kokusu ve aroması nedeniyle gıda sanayisinde, pastacılıkta ve ilaç/kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Gıda sanayisinde kullanılan vanilya toz ve sıvı formda olmak üzere 2 şekilde karşımıza çıkmaktadır. Sıvı formda bulunan vanilya, kabuklu ya da kabuksuz haliyle alkol/su karışımı bir çözeltide bekletilerek aromanın salınımı sağlanır. Alkol ihtiva eden eriyik içinde muhafaza edilir. Bazı ilim sahipleri, pastacılık ürünlerinde bu iki çeşit vanilyanın kullanımında sakınca görmemektedir. Çünkü, alkol pişirme esnasında buharlaşmaktadır. Ancak burada önemli bir nokta bulunmaktadır. Tam pişmenin oluştuğu fırın ürünlerinde alkol buharlaşabilir fakat dondurma, krema, meşrubat gibi fırın ürünleri harici gıdalarda pişme olmadığından alkol kısmen kalabilmektedir.

Toz formunda bulunan vanilya kabuklu ya da kabuksuz olarak ya alkol katkısız ezilir ya da alkolde eritilip arıtılır. Bu formdaki vanilya paketlerinin üzerinde alkolle ya da alkolsüz olarak işlendiğine dair ayrıntılı bir bilgi olmadığından şüpheli durumundadır.

Vanilin ise, vanilya tohumunda bulunan tat vericilerdir. Bunların toz formu alkol içermez çünkü sentetik olarak üretilmektedir. Lezzeti vanilya ile aynı olmasa da aroma bakımından gerçek vanilya kadar güçlü bir etkiye sahiptir. Daha ucuz olması ve taşıma/depolama bakımından avantajlı olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Bitkisel kökenli olan ve yaygın olarak kullanılan vanilyanın bile şüpheli durumda olduğu günümüz uygunsuz üretim teknikleri nedeniyle, tükettiğimiz her gıda hakkında bilinçli olmak zorundayız. Hal böyle iken vanilyanın sıvı ve toz formunu çok dikkatle almak gerekir. Yapay formunu tercih etmek ya da vanilyanın kendisinden yararlanmak şu an için elimizdeki seçenekler…

Unutmayalım ki aktardan alabileceğimiz bir adet vanilya çubuğunun içindeki tohumları kullanarak birkaç fırın, pastacılık ürünü yapabiliriz. Çünkü vanilya tohumundan birkaç adet bile çok güçlü aroma sağlar.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*