Çocuk Eğitimi

Çocuklarda uyku hijyeni

Her çocuğun uyku süresi ve uyku düzeni bir­birinden farklıdır. Doğru uyku zamanlamasının ve süresinin çocuklarda beyni canlandırdığı, daha verimli hale getirip öğrenme kapasitesini artır­dığı bilinmektedir. Uyku kalitesinin artması, gün içinde çocuğu sakinleştirir ve huzurlu kılar. Daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku için uygun ve yeterli du­rumların oluşturulabilmesi adına uyku hijyenine dikkat edilmelidir.

Daha kaliteli bir uyku için neler yapılabilir?

– Çocuğunuz haftanın her günü aynı saatte uyuyup uyanmalıdır.

– Yatak yalnızca uyumak için kullanılmalı; ye­mek yemek, ders çalışmak, dizi izlemek veya oyun oynamak gibi aktiviteler için tercih edilmemelidir.

– Tüm gününü kapalı alanda veya evde geçiren çocuklar gün içinde en az 1 saat güneş görmelidir.

– İlaç kullanımı uykuya yakın saatlerde olma­malıdır.

– Uyku ortamı tanıdık ve güven verici olmalıdır.

– Oda karanlık ve sessiz, yatak rahat olmalıdır.

– Sadece yorgun olduğunda yatağa girmek ve gün içinde uyumamak önemlidir.

– Sık sık saati kontrol etmek uykuyu dağıtır ve beyne olumsuz mesajlar gönderebilir.

– Uyku ritüelleri edinilmelidir. Her gün uyuma­dan önce sevilen, gevşetici ve hoşa giden bir akti­vite yapılabilir.

– Yatağa girmeden önce alınan ılık bir duş uy­kuya dalmayı kolaylaştırır.

– Yatmadan önce bulmaca çözmek, gürültülü ve aşırı heyecanlı oyunlar oynamak gibi kafa ka­rıştırıcı aktivitelerde bulunmak çağrışımların aşırı hızlanmasına ve uykuya dalma sürecinin uzama­sına sebep olabilir.

– Uyumadan önce ağır yemekler yenmemeli az su içilmesine dikkat edilmelidir.

– Uyumadan hemen önce yapılan spor sağlıklı değildir, gün içinde veya düzenli bir biçimde yapı­lan spor uyku düzenine olumlu etkide bulunacak­tır.

– Çocuğun yatak odasını cezalandırmak için kullanılmamalıdır.

– Çocuğun yatağı doğduğu andan itibaren ayrı olmalıdır.

– Bebeklikten itibaren uyku esnasında ayrı bir yatakta veya odada olmak hem duygusal gelişimi, hem de uyku alışkanlıklarını doğrudan etkileye­cektir. Çocuk ebeveyninden ayrılmadığı takdirde bağımsızlaşabilme, kendi başına birey olabilme, kendi kendini sakinleştirebilme ve farklı ortam­larda birey olarak kendisini var edebilme gibi ye­tenekleri kazanmada pek çok güçlük yaşayacaktır. Bunun önüne geçebilmek için bebeklikten itibaren ayrı bir yatakta olmasına ve daha sonra farklı bir odaya geçmesine mutlaka dikkat edilmelidir.

– Gece uyanmalarında kendi başına uyuyabil­me becerisi kazandırabilmek için çocuk uyurken değil uyanıkken kendi yatağına götürülmeli ve ya­nında gerekirse uyuyana kadar beklemeli, o uyku­ya daldığında yatağınıza geri dönmelisiniz.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*