Bebek Dünyası

Nedir bu YBB? (Yıkanabilir Bebek Bezi)

Benim için şaşırtıcı olan bir durumdan bahset­mek istiyorum size öncelikle. Dört aydır sizinle bu sayfada paylaştığım kavramlar, onlarla karşılaş­madan çok kısa bir süre önce hayatıma girmişti aslında. Yani kendi ebeveynlik sürecime başlama­dan ve kastî araştırmalar yapmadan önce fıtra­ten, ruhen veya zihnen bir şekilde bunlara hazır­landırıldığımı görüyorum. Belki de bu şekilde be­nimsediğim için sizinle de paylaşmak konusunda bu denli heyecan duyuyorum.

Yıkanabilir bebek beziyle, tuvalet iletişimini (bkz. Bizim Aile Dergisi Eylül 2019 sayısı) öğrendi­ğim arkadaşım vasıtasıyla tanıştım. Bundan ha­berdar olmadan kısa bir zaman önce “Keşke eski zamanlardaki gibi bebek bezlerini yıkayıp tekrar kullansak” diye içimden geçirmiştim. Kendime iş aradığımdan değil elbette. Zannediyorum o za­manlar artan bebek bezi ve mama fiyatlarıyla ilgi­li haberlerde ciddi araştırmalar yayımlanıyordu ve insanlar bundan şikâyetlerini dile getiriyordu. Bir anda zihnime gelen bu fikir sadece ekonomik ne­denlerle de değil, daha çok ekolojik sebeplerden kuvvet buldu.

18 ay- en erken bez bırakma yaşını baz aldığım­da- X 30 (bir ay ortalama 30 gün desek) X 5 (en iyi ihtimalle günlük kullanılan bez miktarı) =2700 BEZ

Bir insan yavrusunun daha iki yılını doldurma­dan üzerinde yaşadığı gezegene bu denli büyük bir pislik bırakması zoruma gitmişti.

Her ne kadar içimden böyle geçirsem de eski zamanlardaki gibi Amerikan bez bağlayıp elimde yıkama fikri de bana epey bir uzak geldi ne yalan söyleyeyim. Sonra duydum ki kullanım kolaylığı ve sızdırmazlığı açısından tek kullanımlık bezden pek de farkı olmayan, yeni nesil yıkanan bezler üretmişler. (Allah şu doğal ve sade ve çevreciler­den razı olsun.) Çamaşır makinesinde yıkamaya da uygun olan bu bezleri yaklaşık 4 aydır kullanı­yorum ve sirkeli suda biriktirip duruladıktan sonra makinemde yıkıyorum.

“Varsa var, daha pratiği varken neden onunla uğraşayım?” diyenler için kendi sebeplerimi sıra­lıyorum:

En önemli sebep ekolojik; dünyayı insanın bulaşık elinden bir nebze olsun korumak,

Diğer neden ekonomik; sadece aile bütçe­sine sağladığı küçük katkı bir yana, tek bir bezin üretilmesi, pazarlanması, tüketimin­den sonra ortadan kaldırılması gibi bütün aşamalarında harcanan para ve enerjiden yapılan tasarrufun çok kıymetli olması,

Doğala en yakın üretilmiş sentetik bir hazır bezin, bebeğimin tenine değen en katkılı kumaş bezden daha kötü olduğu;

Özellikle tuvalet iletişiminin destekleyici ve tamamlayıcısı olmasıyla birlikte tuvalet eğitimini de kolaylaştırıyor olması; çünkü tek kullanımlık bezlerin üzerine yarıştıkları “kuruluk hissi verme” özelliği kumaş bez­lerde yok. Dolayısıyla bebek tuvaletini yap­tığı farkındalığını devam ettiriyor. Altı ıslak /kirli durmaktan rahatsız oluyor ve tuvale­te gitmeye daha kolay alışıyor.

Bence çok eğlenceli tasarımlara sahipler.

YBB kullanmaya karar verdiğimi bilen bazı dostlarım doğumdan sonra bana sordular: “Hangi bezi kullanıyorsun? Normal mi?” Ben de gülerek dedim ki, “Sizce hangisi normal?” Elbette normal derken tek kullanımlık bezi kast ediyorlar ancak ben normalin YBB olduğunu kabul ettim. Hatta normali bezsizlik, yani normal şekilde tuvaleti kullanmak. Ama kaçırmalardan endişe eden ve benim gibi altını bezsiz bırakmak istemeyenler için de YBB kullanmak tercih edilebilir.

*Facebook’ta; YBB-YKB/Yıkanabilir Bez/Cloth Diaper Türkiye grubuna katılarak daha fazla bilgi ve tecrübe edinebilir veya internette “yıkanabi­lir bebek bezi” diye aratarak yerli-yabancı birçok markanın ürünlerine ulaşabilirsiniz.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*