Dekorasyon

Siyah beyaz asaleti

Son dönemde popüler olan dekorasyonlar­dan, siyah, beyaz renklerin birlikte kullanılma­sını sevsek de kendi evimizde bu dekorasyonu yapmakta biraz çekiniyoruz sanırım. Haklı ola­bilirsiniz. Bu kontrast ikilinin uyumu cesaret gerektiriyor olabilir. Ama biraz cesaret, biraz da araştırmayla eminim siz de çok güzel tasarım fikirleri ortaya çıkarabilir ve evinize bunu uygu­layabilirsiniz.

Siyah, beyaz aslında klasik bir renk olmasıyla beraber, bu ikilinin dikkatli kullanımı modern bir çizgi oluşturuyor ve bir anda evinizde bambaşka bir hava estirebiliyor. Bu renk uyumu kimi za­man moda tasarımında, kimi zaman da grafik tasarım alanında karşımıza çıktı. Hepsini de çok sevdik kısa zamanda benimsedik. Şimdi bunu içimize, en içimize alalım ve yaşam alanımıza evimize yansıtalım. Yenilikleri denemek beyin fonksiyonlarını da harekete geçiriyor diye kısa bir bilgi verelim.

Bu tasarımı nasıl uygulayacağımız konusuna gelirsek:

Öncelikle bu tasarımı mutfak ve banyo da dahil olmak üzere evinizin bütün mekânlarına uygulayabilirsiniz. Bunu bütüne yansıtmak is­temezseniz de evinizin herhangi bir alanını se­çip oradan denemeye başlayabilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken şey uygulayacağız alanın ne kadar ışık aldığına bakmak. Şayet yeterli ışık almıyorsa, siyah rengini biraz daha az kullanıp beyaza ağırlık verebilirsiniz. Köşelere koyacağı­nız siyah objelerle ve kırlentlerle bu dengeyi sağ­layabilirsiniz. Önemli bir nokta daha var ki bunu gözden kaçırmamak lazım. Siyah, beyaz denge­sini sağlamak için araya renkli objeler yerleştire­bilirsiniz. Böylece daha etkileyici bir hava yaka­layabilirsiniz. Bunu ister mobilyalarla isterseniz çerçevelerle hatta bitkilerle bile sağlayabilirsiniz. Tasarımınızı biraz daha kolaylaştırmak için çeşitli siyah, beyaz duvar kâğıtları kullanabilirsiniz. Bü­tün duvarlara bunu uygulamaktansa belli özel alanları seçmeniz daha dengeli olacaktır. Mo­bilyalarınızı beyaz seçerseniz, duvarınızı siyaha boyamayı bile düşünebilirsiniz. Fakat alanınız küçükse bu durumda duvarlarda siyah tercih etmek, alanın daha dar olduğu izleniminin oluş­masına sebep olabilir. Böyle bir durumda da du­varları siyaha boyayabilir ve beyaz renk ağırlıklı tablolar ya da aynalar ile duvarları süsleyebilirsi­niz. Beyaz tablolar; duvarların siyah olması nede­niyle oluşabilecek sıkıcı algıyı kıracaktır. Aynalar ise alanı daha geniş gösterebilir. Eğer mobilya­larınız siyahsa duvarlarınızda beyaz rengi tercih edebilirsiniz. Beyaz rengin sıkıcı durabileceğini düşünüyorsanız duvarlarınızı taş desenli beyaz duvar kâğıtlarıyla süsleyebilir, siyah beyaz resim ve fotoğraflarla alanı hareketli kılabilirsiniz.

‘Siyah, beyaz uyumunu severim ama sadelik­ten yanayım’ derseniz, grafiksel hareketlerden uzak durup, siyah, beyaz objelerle de bu uyumu kolayca yakalayabilirsiniz. Burada belirtmek is­tediğimiz şey duvarlarda desenli duvar kâğıtları ve dekoratif boya hareketlerden uzak durmak.

Siyah, beyaz tasarımından mahrum kalmak istemeyen ve uygulayacak herkese şimdiden kolay gelsin diyorum…

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*