Çocuk Eğitimi

EVDE KAL OYUN OYNA  

Ailenin pek çok tanımı vardır. Şüphesiz en güzel tanım kitabımız Kur’an-ı Kerimde geçmektedir.  “O’nun (Allah’ın) ayetlerinden (vahdet ve rahmet alâmetlerinden) birisi de, kendileriyle huzura kavuşmanız (ve kaynaşmanız) için, size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranıza muhabbet ve merhamet koymasıdır. Şüphesiz bunlar düşünen bir topluluk için (ne büyük hikmet ve) ibretler barındırmaktadır.(rum:21)Kur’an’da bu şekilde geçen aile tanımı bize ailenin bir nimet olarak da verildiğini göstermektedir.

Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi ise aileye “Her insanın küçük bir dünyası, belki küçük bir cenneti dahi kendi hanesidir” şeklinde bakmaktadır. Biz de evde kaldığımız bu günlerde bu cümleleri tefekkür ederek aile hayatımızın kıymetini anlamış olacağız. Çocuklarımızla ,hatta herhangi bir bireyle, nasıl iletişim kurup vakit geçireceğimizi bile unuttuğumuz yoğun geçen günlerimizin ardından Corona salgını ile birlikte evde kalmak zorunda olduğumuz bir döneme yaşıyoruz. Zorunda olmak söz gelimi olsun, biz fırsatlarımıza odaklanalım;

Tefekkür ya da fırsat günleri diye bahsettiğimiz bu kıymetli günler için Üstadımızın bize tavsiyesi“Sizin hanenizdeki mâsum evlatlarınızla mâsûmâne sohbet, yüzer sinemadan daha ziyade zevklidir.” İken yapacak hal-i hazırda bir şeyimiz yok diyemeyiz tabiki. Ailemizle başbaşa kaldığımız bu nadide günlerde doyasıya eğlenmek bedava. Evet, bu fırsat kaçmaz, kaçmaz da nasıl olacak bu iş?

 

Altın söz: Hiçbir baba, evladına güzel terbiyeden daha güzel bir bağışta bulunmamıştır.

(Hadis-i şerif)

 

Altın oyun:

Şimdi sizlerle evde oynayabileceğiniz muhteşem bir oyun.

Karşımıza çocuğumuzu/çocukları alalım.

Çocuklara korkuluk hakkında bilgiler verilir. “korkuluk cansızdır, kıpırdayamaz, kuşların tarlalara zarar vermemesi için vardır…”

Çocuklara şimdi siz birer korkuluksunuz. Hiç kıpırdamıyorsunuz gözleriniz de kapalı olacak denir. (kollar sağa sola uzanık baş hafif eğik biçimde beklenir.)

5-6 sn.kadar bekledikten sonra çocuklara şöyle bir komut verilir. “şimdi ben alkış yaptığımda söylediğim beden parçanız hareketlenecek ve canlanmaya başlayacak.

Dikkatle çocukların verilen komutu dinlemesi beklenir.

Daha sonra komutu veren kişi “gözleriniz canlandı” der. Çocuklar gözlerini hareket ettirmeye başlar. Sağa-sola, aşağı-yukarı şeklinde hareketler yapar.

Daha sonra ağzınız canlandı, başınız canlandı, bir eliniz canlandı….şeklinde bütün beden parçaları hareketlendirinceye kadar komut verilmeye devam edilir.

En sonunda “Şimdi bütün vücudunuzla istediğiniz gibi hareket edin” denir ve karşılıklı dans ederek oyun sonlandırılabilir.

 

Tavsiye: Bir müzik eşliğinde yapmak oyunu daha eğlenceli hale getirecektir.

 

Büşra Nur Bayraklılar

Berfin Betül Karakoyun

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*