Dünya Dönüyor

Evden Ayasofya’yı gezmek

Şu sıralar Korana virüs dolayısıyla evdeyiz ama normal zamanlarda da bazı yerlere gitmeyi çok istesek de gidemeyebiliyoruz. Evde kalarak gezme imkânı bulmak mümkün. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte istenilen her mekâna sanal olarak giderek gezme imkânları herkese sunuluyor. Mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Ayasofya’yı evinizde, oturduğunuz yerden gezmek için internette yer alan bazı sitelere girmeniz yeterli.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan site de bu seçeneklerden birisi. Böylece müzenin avlusunu, iç mekânlarını, görenlerin hayranlığını kazanan ünlü kubbesini, şadırvanını ya da minarelerini dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Her ne kadar gerçek gezi gibi olmasa da, belki de hiç gidemeyeceğiniz  yerleri evinizde istediğiniz kadar gezme fırsatı şu sıralar güzel bir seçenek.

https://www.ktb.gov.tr/genel/SanalMuzeler/ayasofya/ayasofya.htm AA

 

Korana ve siber zorbalık

Korana virüs nedeniyle evlerde kaldığımız son günlerde, özellikle sosyal medya zamanın en fazla geçirildiği alanların başında geliyor. Sosyal medya denildiğinde de daha çok çocukları etkileyen ‘’siber zorbalık’’ kavramı ortaya çıkıyor. Siber zorbalık, en basit haliyle “bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak bireylere ya da gruplara teknik ya da iletişimsel tarzda zarar verme davranışı” olarak tanımlanıyor.

Bugün siber zorbalık olarak genel kabul gören davranışlar arasında bireylerin görüntülerini izinsiz olarak çekip paylaşmak, sosyal medya platformlarından bireyleri aşağılayıcı, alay edici, tehditkâr ve cinsel içerikli mesajlar göndermek, kişisel bilgileri rıza olmadan paylaşmak, sosyal medya platformları üzerinden birisi hakkında dedikodu yaymak ve insanlar hakkında karalayıcı bilgiler dolaşıma sokmak gibi eylemler yer alıyor. Ailelere büyük bir sorumluluğun düştüğü bu konuda, çocukların sürekli bilgilendirilmesi ve paylaşımlarının dikkatle incelenmesi gerekiyor. BBC Türkçe

 

Uzayın mükemmel yaradılışı

Gökyüzü, uzay mükemmel yaratılışın ve sırların içinde bulunduğu sonsuz bir âlem. Bilim insanları sürekli araştırma yapıyor ve her geçen gün yeni bir oluşum ya da eski teorileri ortadan kaldıran yeni teoriler üretiyorlar. Güneş Sistemi ile ilgili yeni teoriler de bunlardan birisi. Şimdiye kadar kabul gören teori, uzayda dolaşan cisimlerin hızla birbirine çarpıp daha büyük parçaları oluşturarak gezegen haline geldikleri yönündeydi.

Yeni bulgular bu sürecin çok daha yumuşak bir şekilde ilerlediğini ve cisimlerin yavaş yavaş bir araya toplanıp genişlediğini gösteriyor. Science dergisinde yayımlanan yeni bulgular, Seattle’daki Amerikan Bilimsel İlerleme Derneği’nde sunuldu. Araştırmayı yürüten ekibin başında yer alan Dr. Alan Stern, yeni bulguların çok önemli olduğunu söyledi. BBC’ye konuşan Stern, “1960’ların sonlarından beri hakim olan teoriye göre şiddetli çarpışma söz konusuydu, şimdi ise bunun çok daha hafif ve yumuşak bir birikme olduğu teorisi var. Önceki tarih oldu, şimdiki ise tek geçerli olanı. Gezegen biliminde bu çok nadir olur, ama artık bu konuya açıklık getirilmiş oldu” diyor. BBC Türkçe

 

İki sabrın sonucu: Tezhip mandala

Mandala büyükleri için hazırlanan boyamalar. Ama çok ayrıntılı ve uzun zaman istiyorlar. Tezhip ise Osmanlı Dönemi el sanatları içerisinde bulunan ve sabrın timsali başka bir sanat dalı. Peki bu iki sanat dalı birleşince ortaya ne çıkar? Tezhip mandala.

Milli Eğitim Bakanlığının ilk mandala eğitmeni olan Banu Öztürk, okullarda mandala eğitiminin yaygınlaştırılması için de bir müfredat oluşturdu. Çok iyi mandalalar yapmak için sabır gerektiğini vurgulayan Öztürk, o sabrın mandalayla oluşabildiğini, mandalanın sabrını da eğitim aşamasında öğrettiklerini belirtiyor. Sanatsal olarak yapılan mandalanın bir felsefesinin olmadığını dile getiren Öztürk, “Mandalayı terim olarak kullandığınız zaman Budizm tapınaklarında kumla yapılan bir ayin şekli. Budizm tapınağının dışına çıktığınız zaman mandalanın ismini çoğu insan bilmez. Budizm tapınağında bu desene, rangoli derler. Afrika’ya gidersiniz orada ismi ubuntu olur. Bizim topraklarımızda tezhip olur. Başka bir ülkeye gittiğiniz zaman ottoman olur. Aslında ben mandala ismini terim olarak kullanıyorum” şeklinde sanatını anlatıyor. AA

 

Tefekkürî bir pencere: Su papatyaları

Güzel gören güzel düşünür, vecizesiyle hayatımıza güzel bir pencere açarken ilkbaharda açan su papatyaları ruhumuza tefekkürî bir hava estiriyor. Hatay’ın Suriye sınırına yakın noktadaki Haydarlar Mahallesi sınırları içerisindeki volkanik göl, el değmemiş doğası, Amanos Dağları manzarası ve kayalar arasındaki konumuyla görenleri hayran bırakıyor. Çok sayıda yabani kuş türüne ev sahipliği yapan göl, göçmen kuşların da başlıca uğrak yerleri arasında yer almasıyla her mevsim eşsiz manzaralar sunuyor.

AA

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*