Not Defteri

KORONALI BAHARDA RAMAZANLA ARINMA

Bahar mevsimi kainat kitabının en yaldızlı sayfalarından biri. Yüzbinlerce ağaç, bitki ve hayvanın diriliş mevsimi.

İnsanlık alemi olarak ise ömür sayfamızda en ilginç baharlardan birini yaşıyor olmalıyız.

Ömrümüzün manevî bayramlarından olan Ramazanı da önümüzdeki birkaç yıl bahar mevsiminde idrak edeceğiz.

2020 Ramazanının özelliği Koronalı olması ve tüm dünyada işlerin akışını değiştirmesi. Koronanın tüm dünyaya ”Evde kal” dediği bugünlerde Ramazan çadırları, zengin menülü iftar davetleri, medyadaki Ramazan eğlence programları yerini sade ve tenha iftar sofralarına bırakacak. Cuma namazlarının kılınmadığı camilerde toplu Teravih namazları da olmayacak. Biraz mahzun, biraz garip, bununla birlikte derin tefekkür ibadetinin yapıldığı ilginç bir Ramazan olarak hafızamıza nakşolacak 2020 Ramazanı.

Aile fertlerinin küçüğünden büyüğüne hızlı yaşadığı, sabah karanlığından neredeyse akşam karanlığına iş hayatında yada okulda olduğu günlere Korona ‘’Dur!’’ dedi. İstisnaları olsa da aile fertlerinin hemen hepsi artık eğitimini ya da işini evden hallediyor.

Korona tüm dünyada eğitim sistemini, iş hayatını, tüketim alışkanlıklarını  değiştirmeye devam ediyor.

 

SAYILI GÜNLERİ BEREKETLENDİRMEK

Rabbimiz insanı ‘’eşref-i mahlukat’’ olarak  câmî fıtratta donattığı için başlangıçta zorluklar yaşansa da Koronaya da uyum sağlanacak elbette. Bizim şu ana odaklanıp alacağımız tedbirlerle en az hasarla bu uyum sürecini geçirmeye gayret etmemiz gerekiyor. Evde kaldığımız bu günleri kendimizi yenileme fırsatı olarak değerlendirip süreçten yepyeni bakış açıları kazanmış olarak çıkmaya çalışmalıyız. Kitap okumalarımız, tefekkürlerimiz, zikirlerimiz, dualarımız, hatimlerimiz, ibadetlerimizle Kur’an’da ‘’sayılı günler’’ ifadesiyle anılan bu kıymettar zaman dilimini geçirmeliyiz. Zamanımızı genişlendirip bereketlendirmeliyiz. Zira, bu kudsî ay içinde taşıdığı Kadir Gecesiyle sayısız nimetleri barındırıyor.

Hele de salgın hastalığın hüküm sürdüğü günlerde Ramazanda yapılan her bir salih amel ahirete gönderdiğimiz meyvedar fidancıklar hükmünde olsa gerek. Hiçbirşey yapamasak sabah şükrederek uyanmak kendimize verebileceğimiz en güzel hediye.

 

KORONANIN KAZANDIRDIKLARI

Yavaşlayıp sakinleşmek, dua, tevekkül, tövbe ve istiğfarla meşgul olmak, sadeleşmek sadece ruhumuzu değil bedenimizi de arındırıp güzelleştiriyor. Düşünce dünyamızda kazandığımız yeni bakış açıları bedenimizi de etkiliyor.

Ramazan ayı orucu, iman hakikatleriyle meşguliyeti, tefekkürü, zekatı, fitresi, yoksula yardımı ve türlü çeşit ibadeti ile iç dünyamızı güzelleştirdiği gibi bedenimizi de güzelleştiriyor, nuranîleştiriyor. Yüzler gülüyor, gözler ışıldıyor, cild parıldıyor.

Herşey az ve öz. Mutfakta yemek hazırlığı için geçirilen zamanlar, beslenme, uyku, iletişim…

  • Temizlik alışkanlıklarımızı dikkatle gözden geçirmek.
  • Ev yemekleri, ailenin tüm fertlerinin eksiksiz bulunduğu sofralar, anneanne babaanne  tarifleri. Ekmek yapımı dahil daha üretken ve sade bir ev hayatı…
  • Ev merkezli eğitim ve iş hayatı organizasyonu. (Home ofis)
  • Dijital dünyayı keşfedip hizmetlerimizde yaygın şekilde kullanmak. Şimdilerde on-line Risale-i Nur dersleriyle yeryüzü hava zerreleri vasıtasıyla bir medrese hükmüne geçti.
  • Sosyal mesafe gibi sosyal medya haberlerine de mesafeli olmak, haber kaynaklarına dikkat etmek.
  • Namaza hazırlık için aldığımız abdestin neredeyse doktor reçetelerine girecek hikmetli yanlarını keşfetmek.

Listeyi uzatmak mümkün.

 

EN ÖNEMLİSİ

İbretle müşahede ettiğimiz en önemli kazanım ise şu:

Türlü ahlâksızlıklarla birlikte müstehcenliği mutad hale getirme küresel bir proje olarak tüm hızıyla sürerken, Birleşmiş Milletler bile özellikle kadınlar için en tehlikeli alanın evleri olduğunu ilan etmişken Korona ‘’Herkes evine!’’ dersini verdi.

Kur’an’ın tesettür emrini gereksiz görüp başörtüsünü yasaklamak isteyenler salgın nedeniyle kullandıkları maske ve başlıklarıyla kadınlı erkekli tesettüre girdiler.

Avrupanın çoğu şehrinde camilerde ezanlar okundu. Halk duaya davet edildi.

 

HÜLASA

Neticede yaşadığımız alemde kendimiz de dahil hiç birşey kalıcı değil. Herşey akışta. Koronalı günler de bitecek elbette.

Bizim vazifemiz sabrımızı dağıtmadan gerekli tedbirleri alarak Ramazan ayımızı bereketli bir şekilde geçirmeye gayret etmek.

2020 Ramazanımız ve bayramımız mübarek olsun!

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*