Hayatın İçinden

SALGINLARIN SEBEBİ İNSAN

Epidemik hastalıklar tarihi, salgınların kesinlikle rastgele ortaya çıkmadıklarını gösteriyor.
Ebola’nın başında gördüğümüzü şimdi de Vuhan’da gördük. Virüs bir pazardan bulaştı ve oradan çok kalabalık bir kent toplumuna geçti. Kitlesel toplu ulaşım da bir faktör. 1997’den bu yana H1N1 veya SARS veya şimdi de koronavirüste de bu görüldü. 2008’de yeni ortaya çıkan 335 hastalık tespit edilmişti. Bu hastalıklar arasında en önemlileri ve en sık görülenleri de akciğer virüsleri. Dolayısıyla bunlar bir anda kendiliğinden olmuyor. Toplumumuz, bizleri bu tip hastalıklara daha hassas hale getiren şartları oluşturdu.
Salgın hastalıklar ve tıp tarihi uzmanı Yale Üniversitesi’nden Emeritüs Profesör Frank Snowden’a göre insanların doğal hayata müdahalesi, şehirleşme ve küreselleşme ile devletlerin hazırlıksız olması bu sağlık krizinin küresel bir krize dönüşmesine sebep oluyor.
(Yeni Asya, 28 Mart 2020)

 

KORONA VE MODA SEKTÖRÜ

Lüks moda sektörü kendi sonunu getirdi. Tüketiciyi daha fazla ve sürekli harcamaya yöneltmek hem sektörü, hem dünyanın kaynaklarını tüketti. Korona sarsıntısı bize hepimiz için daha insanî bir boyuta gelme fırsatı sunuyor. Bu boyutu birlikte yakalamamız gerekiyor.
Ünlü İtalyan Modacı Armani, Korona salgınından aldığı dersi böyle özetliyor.

 

 

 

BİZE DERS OLSUN!

Bir kudurmuştuk. Evlenme teklif etme partisi, sözümüz olacak partisi, düğünümüz için paraşütle mi atlasak, yoksa konsere Jennifer Lopez mi çıksa plânları… Çok azıp kudurmuştuk, hayat bize ”Otur evinde, sade yaşa, unuttuğun şükretmeyi hatırla, gösterişten vazgeç, muhasebe yap” dedi. Bugünler hepimiz için bir ders olmalı…”
Sanatçı Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar, koronavirüs nedeniyle eve kapanan herkese hayatlarını sorgulamalarını tavsiye ediyor.(Sabah Günaydın, 31 Mart 2020)

 

 

SİLKELENMEK İÇİN TOKAT YEDİK

Utku Dervent: Her birimiz bireysel ölçekte küçük ve büyük kıyametler yaşayarak sürdürüyoruz hayatlarımızı. Yaşamın doğasının böyle olduğunu düşünüyorum. Bu küçük ve büyük kıyametlerin bireysel değil de toplumsal ölçekte yaygın olarak gerçekleşmesinin, aynı dertlerden muzdarip olduğumuzu göstererek bizi uyandıracağını ve birbirimize yaklaştıracağını umuyorum.

Şirin Pancaroğlu:Hepimizi derinden etkileyecek bir sürecin içinden geçtiğimiz kesin. Bir uyanışa vesile olabilecek, yani gezegenimizin ve soyumuzun tükenebileceği gerçekliğiyle yüzleştiğimiz bir savaş veriyoruz. Büyük atılımlara imkan tanıyacaktır. Burdan birşeyler yeşerecek. Büyük bir silkelenme için ciddi bir tokat yedik.

Arp Sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve eşi ressam Utku Dervent Korona virüsünün etkilerini böyle yorumluyorlar. (Yeni Şafak, 29 Mart 2020)

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*