Kapak Röportaj

Düzenli egzersizle hayatınıza renk katın

Sosyal medyada aktif egzersiz videoları paylaşan Pilates Eğitmeni Meral Öztürk, düzenli yapılan egzersiz ve hareketlerin hayatımıza faydalarını anlatıyor.

 

Sizi instagramdan “Sporcu Anne” olarak biliyoruz. Spora ne zaman başladınız?  Kendinizi tanıtır mısınız?

Eski cimnastikçi şimdi pilates eğitmeniyim. Sekiz yıldır çok da keyif alarak bu işi yapıyor, sosyal medya hesabım vasıtasıyla yeni yeni egzersiz kültürü edinmeye başlamış toplumumuza evdeki imkânlarla ve doğru duruşlarla nasıl egzersiz yapabileceklerini gösteriyorum. Kendi sağlıklı beslenme yöntemlerimi bilgilerine sunuyorum,  kameram  kapalıyken anne, sosyal medyada sporcu anneyim.. Spora 6 yaşımda başladım fakat disiplini katılık ve duygusuzluk olarak belleyen bir eğitmenim tarafından çok büyük gelecek vadetmeme rağmen yıllarımı, çocukluğumu verdiğim sporumdan soğutuldum, sonrasında amatör olarak bir çok spor dalıyla uğraştım ama hepsi bir uğraş olarak kaldı.

 

Hangi sporları yapıyorsunuz? Hareket ve yürüyüşün vücudumuza sağladığı faydalar nelerdir?

Genel olarak sporun her türlüsünü severim. Ama bedenime fayda sağlama amaçlı ki mesleğim de olduğundan bir egzersiz metodu olan pilates, bazen yoga , bazen de kendi branşım olan cimnastik antrenmanları yapıyorum. Evde kendi malzemelerimle ama öyle gözünüzde koca koca ekipmanlar belirmesin. Bir büyük pilates topu, orta sert pilates bandı yetiyor bana, çoğunlukla da rahatlama, esnekliğimi artırma amaçlı esnetme antrenmanları yapıyorum. Ki bunu sürekli sosyal medyamdan da insanlara anlatıyorum. Egzersiz gibi esnetme antrenmanları yapmalı, kas boylarını uzatmalı, eklem açılarını genişletmeliler. Bu, onlara hem bedenen,  hem ruhen rahatlık vereceği gibi, birçok fiziksel aktivite ve küçük-büyük kazalarda sakatlanma ihtimallerini düşürecektir. Yani özetlersek düzenli yürüyüşle kardivasküler sistemi sağlıklı kılacak, dolaşımlarını artıracaklar. Egzersizle de kas, dolayısıyla kemik sağlığını koruyacak, ileriki yaşlarda, gençlerde de olabilen,  kas ve kemik kaybından korunacaklar, esneklik artıran pratiklerle de hareket kapasitelerini artıracaklar.

 

Pilatesin vücudu harekete geçiren önemli yanları var. Kasları çalıştırmak adına da oldukça faydalı olduğunu biliyoruz. Pilatesin sunduğu faydaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Herkesin anlayacağı şekilde şöyle anlatabilirim. Düzenli egzersiz ve esnetme hareketleri size en basitinden ev işi yaparken dahi kolaylık sağlayacak,  bir yere uzanırken beliniz tutulmayacak  ya da çömelip kalkarken  “ oy belim, oy dizim” demeyeceksiniz  Otobüsünüze yetişirken nefes nefese kalıp tıkanmayacaksınız. Egzersiz yaparken alıştığınız nefes pratikleriyle ciğerinizdeki hava kapasitesini artırdığınız gibi vücuduna giren oksijeni de artırarak genel sağlığınıza pozitif yönde katkı sağlayacaksınız. Çocuğunuzla, torununuzla daha aktif hareketli oyunlar oynayabilecek, onların enerjisine bir nebze ayak uydurabileceksiniz. Esneklik pratikleriyle duruşunuzu düzeltecek, yanlış duruşlara bağlı sırt, bel, boyun ağrılarından kurtulacaksınız. Yine egzersizle fiziksel görüntümüzü de iyileştirerek genel hayatımızda daha mutlu olmamızı sağlayacağız. Esasında anlat anlat bitmez ama bu anlattıklarım bile düzenli egzersiz, pilates yapmamız için yeterli nedenler.

 

Evde çocuklarımız ile birlikte ailenin diğer fertlerine de spor yapma alışkanlığı kazandırmak için ne tavsiye edersiniz?

 

Diğer soruların cevaplarını Bizim Aile Dergimizin Ağustos sayısından okuyabilirsiniz.

Sitemizden abone olabilirsiniz…

 

Betül Erkoç

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*