Kapak

Sağlık için hareket

Koronavirüs salgını ile birlikte uzun bir süredir bulunduğumuz evlerimizde, günlük alışkanlıklarımızdan uzakta bir hayat geçirdik. Çok gerekmedikçe evden çıkmamak, kalabalık ortamlara girmemek gibi tedbir amaçlı alınan önlemlerden ötürü hareket alanımız bir hayli kısıtlandı. Hareketsizliğin de, sağlığımızı virüs kadar etkileyebileceği gerçeğini de unutmamak gerek. Sağlığımızı tehdit eden virüslerden kaçalım derken,  bağışıklığımızı güçlendirip, kalp ve damar sağlığımıza olumlu katkılar sunan hareketlerden uzak kalmamak gerekir. Evde yapılacak egzersizler, açık hava yürüyüşleri ve vücudumuzu dinamik tutan bazı sporları alışkanlık haline getirebiliriz.

İnsan hayatı, hareket üzerine programlanmıştır. Hareketsizlik, beden sağlığı ile birlikte ruh sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Düzenli yapılan spor ve egzersizlerin, insana birçok faydası var. Vücutta özellikle bacak damarlarında kan dolaşımının artması ile damar iç yüzeyinde yağlanmaya bağlı plak oluşumlarını azaltır ve bacak damar tıkanıklıklarını önler. Egzersiz süresince ve sonrasında stres hormonlarının salınımı daha dengeli, mutluluk hormonlarının salınımı daha fazla olur ve kişi kendini psikolojik açıdan mutlu hisseder. Aynı zamanda egzersizin kalp-damar sistemimizin çalışmasına olumlu etkisi, vücudun virüs ve bakterilerle savaşması için gerekli hücrelerin taşınması amacıyla pompalanacak kanın niteliği ve miktarına da yararlı olmaktadır. Beyin gelişimine de katkı sağlayarak  zihinsel gücü olumlu etkilemektedir.

Hareket düzeyini artırmak için fiziksel aktivitede bulunmak, spor ve egzersiz yapmak ecdadımızın da uyguladığı, sünnet-i seniyyede de yer alan faaliyetlerdir. Peygamberimizin (asm) bizzat meşgul olduğu, teşvik ettiği ve esaslarını belirttiği spor türlerinin belli başlıları şunlardır: Güreş, koşu, müsabaka, at biniciliği, yüzme, ok atma ve avcılık. İnsanlık tarihi boyunca uygulanmış sporların yanına, gelişen zamanla birlikte yenileri de eklenmiştir. İnsana fayda getiren bütün spor ve hareketler,  helal dairede sünnete aykırı olmadığı müddetçe uygulanabilir.

 

Yazımızın devamını Bizim Aile dergimizin Temmuz sayımızdan okuyabilirsiniz .

İyi okumalar.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*