Dünya Dönüyor

Koronavirüs ve beyin

Kimine göre soyut kimine göre somut bir organ olan beynimiz, vücudumuzun temeli. Sadece hareket etmek değil, duygularımızın da kontrol noktası. Ve özellikle koronavirüs döneminde, farklı bir duruma geçiş yapmak zorunda kaldı. Bu yüzden bu salgın süresince en önemli şey, beynimizin koronavirüsü nasıl algıladığı!

BBC’ye konuşan Beyin Bilimi Profesörü Susan Whitbourne, “Beyinlerimiz ve vücutlarımız devam eden ve daha önce yaşadıklarımıza benzemeyen gerginlik karşısında ne yapacağını bilmiyor. Bir yandan çok iyi adapte oluyoruz ve insanlar günlük hayatlarındaki pek çok zorluğa yeni çözümler buluyor. Diğer yandan ise çok korkuyoruz.” Bu yüzden en önemli kural, tüm tedbirleri alıp, tevekkülü Allah’a bırakmak.

 

Görme kaybı tedavi edilebilecek

Gözlerimiz, dünyaya açılan pencerelerimiz gibi. Tabii ki bu pencerelerimiz de günbegün yoruluyor. Üzerine diyabet ya da Parkinson gibi hastalıklar eklenince yorgunluk, görme kaybına dönüşüyor. İngiltere’de yapılan araştırma, her gün birkaç dakika kırmızı ışığa bakmanın yaşlılığa bağlı görme kaybını tersine çevirebileceğine işaret ediyor.

Retinanın arka kısmında kırmızı, yeşil ve mavi renklere duyarlı olan koni hücreleri bulunuyor. Koni hücrelerinin arasında ışığa daha duyarlı ancak renk körü olan çubuk hücreleri yer alıyor. Denemenin sonunda katılımcıların renkleri görme yeteneğinde -koni renk kontrastı hassasiyetinde- ortalama yüzde 14 oranında iyileşme görüldü. Doktor kontrolünde yapılan bu tedavi üzerine araştırmalar devam etse de, büyük bir başarı olarak kabul ediliyor.

BBC Türkçe

 

Online mezuniyet töreni

Gün geçmiyor ki teknoloji hayatımızın eksilmez bir parçası olmasın. Özellikle korona süreci, teknolojinin etkinliğini bir adım öteye geçirdi. Japonya’da yapılan mezuniyet töreni teknolojinin önemini ve insan hayatındaki etkisini göstererek, tarihe geçti.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bir üniversitenin mezuniyet töreninde koronavirüs önlemleri çerçevesinde öğrenciler diplomalarını, evlerinden kumanda ettikleri avatar robotlar aracılığıyla aldı.

Business Breakthrough Üniversitesi’nin bir otelde düzenlenen mezuniyet töreninde, cübbe ve kep giyen dört robotun baş kısmında öğrencilerin canlı görüntülerinin yer aldığı tabletler kullanıldı. Mezunlar, törene Zoom video konferans uygulamasıyla katıldı. Bu gelişme teknolojin ne dereceye geldiğini ve insan hayatındaki etkinliğini de oldukça düşündürüyor.

BBC Türkçe

 

Anadolu’nun ilk camisi

Anadolu’nun ilk camisi olan Ebu’l Manuçehr Camii, Kars’ta bulunuyor. Küçük bir mescit gibi olan ve kullanılmayan bu camii Ani Harabeleri gibi UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne 2016 yılında girdi. Son günlerde tekrar restorasyon işlerine başlandı ve 2021 yılında ibadete başlanacağı açıklandı. Dikdörtgen plânlı iki katlı yapının tavanı zengin Selçuklu motifleri ile süslü. Caminin 99 merdivenli minaresinin gözcü kulesi olarak da kullanılıyormuş.

Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Dr. Muhammet Arslan, cami minaresinin “Kufeki” adı verilen yöreye özgü bir taş ile inşa edildiğin ifade ederek, “Caminin iç mekanı kıbleye dikey üç sahanlı olarak inşa edilmiş ve her sahanın üzerinde karelere bölünerek tonoz örtüler meydana getirilmiş. Bu tonoz örtülerde Selçuklu mimarisini yansıtan süslemeler yer almaktadır. Camimizin batı cephesinde kayıp bir kitabemiz var. Maalesef günümüze ulaşamamış. Ne zaman kayıp olduğuyla ilgili bir bilgi de mevcut değil. Bu kitabede caminin Alpaslan oğlu Sultan Melikşah’ın emri ile yerel emirlerden olan Ebu-l Menucerh tarafından yaptırıldığı yazılı” diyor ve caminin kadim tarihini açıklıyor.

TRT Haber

 

Sarı kantaronların hasat mevsimi

Altın sarısı renginde çiçek açan, Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Geliştirme Projesi kapsamında desteklenen kantaron, Karabük’ün Safranbolu ilçesinde hasat edildi.

Mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla bir Osmanlı kenti olan UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Safranbolu ilçesine bağlı Yazı köyü Çay Mahallesi’nde köylüler bereket duaları ile hasada başladı. Özellikle Osmanlı ordusu tarafından kılıç darbeleriyle meydana gelen yaralara müdahale için savaşlarda “ilk yardım” amacıyla bulundurulan kantaronun açtığı altın sarısı çiçekler, Rabbani sanatla görsel bir şölen sergiliyor. AA

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*