Röportaj

“Hafız talebelerim Taekwondo ile zihinlerini geliştiriyorlar”

Öncelikle sizi tanıyalım. Kimdir Elif Betül Caner?

1973’te İstanbul’da doğdum. Çocukluğumdan beri spor hayatının içindeyim. Aldığım eğitimlerden sonra antrenörlüğe başladım. Çeşitli okulllarda ve Kur’an kurslarında taekwondo eğitimi verdim. Şimdi de aktif olarak Fatih’te spor kulübünde ve farklı üniversite ve liselerde taekwondo, okçuluk ve dart eğitimi vermeye devam ediyorum.

 

Spora olan ilginiz nasıl başladı?

Küçüklüğümde annem karatedo çalışmıştı. Böylelikle ben de  bu sporla başladım. Hocam japondu, Okinawa Adası’ndan… Ancak daha sonra ülkesine döndü. Sonrasında ben de Ersoy Çırlar antrenörümüzde yetiştim. Karateden sonra taekwondoya başladım. Ve böylece serüven de başlamış oldu. 1984’ten günümüze aktif olarak…

 

En başta antrenörlüğe karar vermenizde ne gibi sebepler etkili oldu?

Aslında zerre miktar antrenörlük hayalim yoktu. Çünkü tesettüre girmiş ve sporu tamamen bırakmaya karar vermiştim. Antrenörüm ‘bayanlara sen eğitim vereceksin’ dedi. Bu teklifi ile hayatımın dönüm noktasına hocam vesile olmuştur.

 

4)Hayatınızın olmazsa olmazı diyebileceğiniz branş hangisidir ve bu tercihi yapmanızın sebebi nedir?

Maalesef öyle bir branşım olmadı. Hiçbiri olmazsa olmazlarım arasında değil. Çünkü onlar benim gönüllere dokunabilmem için birer aracım. Rahmân bana spor ile bir misyon yükledi. Ben de en güzeli ile icra ediyorum.

 

 Spora ilgi duymanızda ve branş seçiminizde sünnetin etkisi oldu mu?  Olduysa bunun için neler söylemek istersiniz?

Özellikle sünnette atıcılık, binicilik ve yüzücülüğe dair tavsiyelerin olması beni çok etkiledi. Bu konuda inşaallah sünnet sevabı işlemişimdir diye kendi branşlarımda eğitim verirken çok mutlu oluyorum. Ayrıca sporun sağlık için gerekliliği de bir gerçek. Zaten en başta  İslam da bunu destekliyor.

 

Taekwondonun zihin gelişimine etkisinden dolayı hafızlıkla ilgili bir teziniz var bildiğimiz kadarıyla. Bize bununla ilgili gözlem ve fikirlerinizden bahseder misiniz ?

Tezim bu dünyaya ‘bir ilke imza atmaktı hayalim’ sloganıyla mirasım olacak inşaallah. Hafız talebelerim taekwondo eğitiminde bir adım öndeler. Algıları daha açık, tekniklerde de daha ilerideler. Ve taekwondo ile birlikte devam edenler, hafızlıklarını kısa sürede bitiriyorlar. Ben de bu gözlemlerim üzerine  bir tez çalışması ortaya koydum.

 

 

Sizce toplumumuz spora gereken önemi veriyor mu?

Toplumda spor seviliyor. Önemi açısından boş vakitleri değerlendirme olarak nitelendiriliyor. Fakat bayanlar için spor yaptıkları ortamın rahatlığı ve güvenli olması önemli. Böyle bir ortamı da uzun araştırmalar sonucu bulabiliyorlar. İşin zorluğu burada. Ama şükür ki ülkemizde devletin de desteğiyle spora değer verilmeye başlandı.

 

Röportajın tamamını Bizim Aile dergisi Eylül sayısından okuyabilirsiniz..

 

Nurefşan Tuna

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*