Çocuk Eğitimi

Pür Tesettür !

Bediüzzaman çocuğun gelişiminin yavaş yavaş ve derece derece ilerlediğini “Çocuk tedricen kemale erer” İfadesi ile göz önüne serer. Dolayısıyla yetişkin bir birey olma yolculuğumuzda, çocukluktan sinn-i teklife erişene kadar keşfedip geliştirmemiz gereken birçok kabiliyet, sorumluluk vs. mevcut. Bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman ise çocukluk bize verilen bir nimet âdeta yetişkinliğin bir provası…

Yetişkinlik provası nedir ve nasıl olur? Her yetişkin bireyin müspet davranışlar sergilemesi, problemlerini kendi başına çözmesi, başta kulluk vazifesi olmak üzere sorumluluklarını yerine getirmesi, yaşadığı topluma ayak uydurabilmesi… vs gibi bir çok sosyal gereksinimi vardır. Gereksinim ve vazifeler bu kadar fazla iken, sinn-i teklife erişmiş bir bireyden bütün bunları tek seferde uygulamasını beklemek elbette olasılıksız bir durumdur. O halde çocuğumuz bütün bunları, sorumlu tutulmadan önce öğrenmeli, bilmeli, deneyimlemeli ki neye uğradığını şaşırmasın. Örneğin çocuğumuzun tesettürlü olmasını istemeden önce, tesettür bilinci oturtacak kısa denemelerle buna çalışmalıyız.

Peki her olayı oyuna dönüştürmek mümkün müydü? Elbette mümkün. Örneğin bizlerin çocuklarla namaza geçmeden önce bile oyunlu etkinliği oluyor. Namaza geçmeden setr-i avret şart. E namazdan önce tesettüre girmekte çocuklara oldukça zor geliyor. Gözlemlerimiz sonucu oyun yolu, durumu eğlenceli bir hale getiriyor. Ve bu şekilde de tesettüre girmek bir nebze de olsa kolaylaşmış oluyor.

Altın Öneri: Çocuğumuz herhangi bir alanda vermek istediğimiz kazanımı muhakkak deneyimlemeli ve provasını yapmalıdır. “Haydi bakalım, şuanda mesulsün yap” demeden önce “Haydi deneyelim, acaba nasıl bir şeymiş?” demeli.

Altın söz: Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz. (Hadis-i Şerif)

Şimdi bu oyundan bahsedip yazmamak olmazdı.

Altın oyun: Oyunumuzun adı: Pür Tesettür !!!

Haydi çocukların seveceği, hareketli bir fon müzik açıp oyuna koyulalım.

Tesettürümüzü sağlayacak birkaç kıyafetimizi hazırlayalım.

Çocuklarla birlikte dans edelim ve çocuklara komut olarak “pür tesettür!” diyelim.

Her “pür tesettür!” yanına tesettür için gereken kıyafeti de ekleyelim.

Örneğin; “pür tesettür! Eteklerimizi giyelim.”

Çocukların hepsinin eteklerini giymesini bekleyelim ve sırayla diğer komutlarımızı verelim.

Gömlek, eşarp…

En sonunda çocuklarla tesettür dansı edelim. Artık namaz için hazırız J

Büşra Nur Bayraklılar – Berfin Betül Karakoyun

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*