Dünya Dönüyor

Koranavirüs ile yeni eğitim düzeninde tavsiyeler

Koranavirüs ile değişen eğitim düzeni, normalleşmeye devam ederken WHO ve UNICEF ailelere ve öğrencilere tavsiyeler yayınladı. Özellikle velilerin, çocuklarını okula gönderirken tedirgin olduğu bu dönemde verilen tavsiyeler şu şekilde:

WHO’nun öğrenciler için tavsiyeleri:

  • Arkadaşlarınızla bardak, çatal, yiyecek ve içecek gibi şeyleri paylaşmayın.
  • Salgına karşı öğrendiklerinizi ailenizle ve özellikle sizden daha küçük öğrencilerle paylaşın.
  • Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı dirseğinizin içiyle kapatın.
  • Hastalanan arkadaşlarınızla alay etmeyin.
  • Hasta hissederseniz bunu hemen ailenizle paylaşın.
  • Konuyla ilgili bilgileri güvenilir kaynaklardan alın.

UNICEF, velilerin okul yönetimlerine şu soruları sormasını tavsiye ediyor:

  • Öğrencilerin sağlığı için ne önlemler alındı?
  • Öğrencilerin akıl sağlığını korumak ve hastalanan öğrencilerin etiketlenmesini önlemek için neler yapılacak?
  • Özel desteğe ihtiyacı olan öğrencilere bu destekler nasıl sağlanacak?
  • Okulda zorbalığa karşı uygulamalarda değişiklikler olacak mı?
  • Okulun aldığı önlemlere ben nasıl destek olabilirim?

BBC Türkçe

 

Enstrüman çalan çocukların hafızası güçleniyor

Şili’de yaşları 10 ila 13 olan 40 çocuğa kısa süreli hafıza ve dikkat testleri yapıldı. Bulgular, “Frontiers in Neuroscience” dergisinde yayımlandı.  Çocuklardan 20’sinin bir enstrüman çaldığı, en az 2 yıldır ders aldığı, haftada minimum 2 saat pratik yaptığı ve düzenli aralıklarla bir orkestrada ya da koroda çaldığı, diğer 20 çocuğun ise okul haricinde müzik eğitimi almadığı belirtildi.

Düzenli enstrüman çalan çocuklarda, beyinde kısa süreli hafıza ve dikkat mekanizmalarının daha iyi işlediği gözlemlenirken uzmanlara göre, enstrüman çalmayı öğrenmenin, hafıza ve konsantrasyonu iyileştirmenin yanı sıra çocuklarda hayal gücünü, dolayısıyla yaşam kalitesini artırabileceğine vurgu yapılıyor.

AA

Tarihi depolar: Bezirgan ambarları

Eskiden bir oyun vardı “Aç kapıyı Bezirgan başı…” diye ve bu oyunun geldiği tarihî ambarlar bugün hâlâ yaşıyor. Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Bezirgan Mahallesi, Likyalılardan bu yana bölgenin ticaret merkezi olmuştur. Tarımla uğraşan bölge halkının ürettiği tahıl ve diğer tarım ürünlerini saklamak için yapılan ahşap ambarlar, Likya lahitlerinden esinlenerek sedir ağacından yapıldı.

Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki ambarlar içi dört gözlü, toplam kullanım alanı 25- 30 metrekare arasında ve hiç çivi kullanmadan, geçme yöntemiyle yapıldı. İçindeki dört göze farklı ürünler konan ambarların çatıları zamanla yıpranınca sacla kaplandı. Ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunan ambarlar, yılların sanat örneği olarak özenle korunuyor.

DHA

 

Dünya suları kirleniyor!

Çevre kirliliği her zaman en önemli küresel problemlerin başında geliyor. Özellikle su kirliliği… Bilim insanları, okyanusların tabanında 14 milyon ton mikroplastik atık olduğunu tahmin ediyor. Bu, yüzeydeki plastik miktarından 35 kat fazla olduğu anlamına geliyor.

Avustralya’daki İngiliz Uluslar Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütüne (CSIRO) bağlı araştırmacılar, sonuçlarını “Frontiers in Marine Science” dergisinde yayımladıkları araştırmada, okyanus derinliklerindeki plastik kirliliğinin tahminlerden çok daha büyük boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi.

Avustralya’nın güneyindeki Büyük Avustralya Körfezi’nin 380 kilometre açıklarında ve 3 bin metre derinlikte numune toplayan araştırmacılar, her 1 gram okyanus tortusunda 5 milimetreden küçük 1,26 mikro-plastik parça bulunduğunu tespit etti. Dünyada plastik tüketimi ve buna bağlı olarak plastik atıklar giderek artıyor. Bilim insanları mevcut eğilimin sınırlanması halinde dahi 2040 yılında dünyada karalar ve denizlerdeki plastik atık miktarının 710 milyon tona ulaşacağını tahmin ediyor.

AA

 

Muhteşem yaratılan çiçekler: Ayçiçekleri

Ayçiçekleri özellikle Marmara Bölgesi’nin önemli tarım ürünlerinin başında geliyor. Güne bakan isminde de yaygın olarak bilinen, yağı ve çekirdeği ile oldukça ilgi gören bu besin, görüntüsü ile tefekkürî bir seyir sağlıyor. Güneşin gittiği yöne doğru başını eğen bu çiçekler, fotoğrafçıların ve ilgili herkesin dikkatini çekiyor.

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*