Kapak

Çocuklara duvarlar örmeyelim

Farkında olmalıyız. Mesela bir ormana bakın… İçinde ağaçlar var, hayvanlar var. Hepsi farklı farklı, ama müthiş bir ahenk içinde yaşıyorlar. Üstelik ormandaki her birey, o ormana uyumlu bir şekilde yetiştiriyor yavrularını. Yani yine varoluş hikâyesi. Ancak insanlar aynı durumda değil. Her insan varoluşunun gücünü keşfetmeli ve içinde yaşadığı topluma özgür yurttaşlar yetiştirmeli. Çocuğunu dayakla terbiye eden bir toplumda demokratik hayatın oluşması olanaksızdır. Dayak, azar ve utandırma, korku-kaygı kültürünün terbiye arayışıdır. İşte bu, çocuğu kısıtlar, ona duvarlar örer.

Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nun bir sohbetinden (https://www.hurriyet.com.tr)

 

Saygı

Saygı yokluğu, açıkça yapılan bir hakarete nazaran daha az saldırgan olsa da, aynı derecede yaralayıcı bir hal alabilir. Örneğin, karşıdaki insana hakaret edilmiyordur, ama onun bir insan olarak varlığı da tanınmıyordur. Bu kişi, varlığı önem arz eden tam bir insan olarak görülmüyordur.

Çoğu açlıklar gibi, saygı kıtlığı da insan yapımıdır; yiyeceğin aksine saygının hiçbir maliyeti de yoktur. O zaman niçin saygı bu kadar kıt olsun ki?

Richard Sennett’in Saygı isimli kitabından.

 

Okumak, ama nasıl?

Okumak bir lüks olarak bizi uyuşturan ve gelişmiş algılama kabiliyetlerimizin bir süreliğine uyumaya çekildiği bir faaliyet değildir. Ayak parmaklarımızın ucuna yükselip en uyanık ve zinde halimizle, zaman ayırarak, kendimizi bütünüyle adamamız gereken bir faaliyettir okumak…

Amerikalı düşünür Henry Davis Thoreau (1817–1862) kaliteli okumanın ipuçlarını bu ifadelerle veriyor.

 

 

Sözde çevrecilik

Amazon ormanlarını yok edenler, nihayet çevrecilik adına bir adım atmaya karar verdiler. Artık buldozerlerinde kurşunsuz benzin kullanacaklar!

Philippe Geluck

 

 

Güzel konuşmanın sırrı

Güzel konuşmanın sırrı lüzumsuz sözleri terk etmektir

Hz. Ebubekir (ra)

 

İslâmın tarifi ile hürriyet olmazsa…

İslâmiyetin tarif ettiği hürriyete iltica etmezsek, istibdat ve istibâda maruz kalırız ve insanları hürriyet adına fitnenin kucağına atar, çok yakında bu hürriyete kurban oluruz.

Risale-i Nur sempozyumlarından tandığımız Suriyeli alim Prof. Dr. Ramazan el Buti’nin sunumundan bir bölüm… 2013’te bir suikaste kurban giden El Buti’yi rahmetle anıyoruz..

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*