Doğalı Varken

Korku ve kaygıda aromaterapi

Günlük yaşantımızda ne yazık ki bazı durumlar korku ve kaygı duymamıza neden olabilir. Özellikle kişi hayatını değiştirecek bir karar vermek üzereyse, hastalıklarla sıkıntılarla uğraşıyorsa, endişeli bir yapıya sahipse veya eski alışkanlıklarını bırakıp yenilerine yelken açacaksa. Bu gibi zor durumlarda uçucu yağlar kişinin ruh halinin iyileşmesine, cesaret ve güven vermesine büyük fayda sağlar.
Korku ve kaygı; belli bir derecede olduğunda, hayatımızın normal bir unsurudur. Fakat aşırı ve kronik hale gelen korkularda mutlaka terapik yardıma başvurulmalıdır.
Ruh, zihin, beden birbirinden ayrılmaz bir bütün, biri iyi olmadan diğeri de iyi olamıyor. Bütünün her bir parçasını ele almak elbette akut durumlarda kaçınılmaz olur. Fakat uzun süre zarfında tam olarak tespit edilemeyen sebeplerle oluşan kronik rahatsızlıkları önleyebilmek için bütüncül yaklaşıma ihtiyaç var.
Binlerce yıllık süregelen tıp geleneğimizin önde gelen isimlerinden İbni Sina’nın söylediği gibi “Öfke karaciğeri, keder akciğeri, üzüntü mideyi, stres kalp ve beyni, korku böbrekleri yorar… bunlar vücutta artarsa ve sürekli ise, o organ hasta olur” Organları ve dokularımızı koruyabilmek için stresi, kaygıyı, korkuyu, vücudumuza zararı dokunacak her bir duyguyu azaltmaya da ihtiyacımız var.

Aromaterapi koku duyumuza nasıl etki eder?
Aromaterapi’de kullandığımız yağlar koku duyusu yoluyla zihinsel-ruhsal alanımıza etki eder.
Burun, direkt beynimizde bir tür işletim merkezi olan vejatatif sinir sistemi ile tüm duygusal tepkilerimizi idare eden limbik sisteme bağlıdır.
Her koku uyaranına göre burada belli maddeler açığa çıkar ve bu açığa çıkan maddeler, fiziksel şikayetlerimizde ve hastalıklarda bizim ağrı algılamalarımızı yönlendirir; aynı zamanda duygularımız üzerinde de etkilidir.
Burnumuzun içerisinde, beyindeki koku alma merkezi ile bağlantılı koku mukozası bulunur. Yaklaşık iki santimetrekare büyüklüğündeki bu alanda on milyon sinir hücresi bulunur. Bu sinirler, kokuları ve beraberinde hayal edilemez ölçüde bilgileri almamızı sağlar. sinir hücreleri koku kılcıklarından bir demet oluşturur ve bunların üzerinde reseptörler bulunur. Bu reseptörler kimyasal olarak koku molekülleriyle tam anlamıyla uyuşacak şekilde yaratılmıştır. Belli bir koku molekülü uygun bir reseptörle karşılaştığında sinir sistemi ile limbik sisteme iletilir. Böylelikle uçucu yağlardaki koku maddeleri, beyin üzerinde doğrudan etki oluştururlar. Bu etkileri sebebiyle uçucu yağlar, bütünsel tedavi için kullanıma son derece uygundur.

Korku ve kaygı giderici, huzur verici koku formülü

30 ml jojoba yağı
2 damla sedir (korku için)
2 damla paçuli (korku için)
2 damla ylang ylang (korku için)
2 damla günlük (kaygı için)
2 damla bergamot (stres için)
2 damla portakal veya greyfurt (neşe için)

Cam bir şişeye malzemeleri ekleyip karıştıralım. Uçucu yağlar 30 ml jojoba yağının içine karıştırılarak şakaklara, bileğe, enseye sabah- akşam masajla uygulanabilir. Lavanta hidrosolü(bitki suyu) içerisine karıştırılarak çalkalandıktan sonra bulunduğu ortama sıkılabilir. Difüzör (hava yayıcı) içine damlatılarak ortama yayılabilir. İnhalar yoluyla alınacaksa yani koklanacaksa baz yağa ihtiyacımız yok difüzöre sadece uçucu yağları ilave ediyoruz. Yarım saat kokluyoruz.

Hazırlayacağımız karışımı bilek iç kısmına sürüp koklarsanız koku yoluyla limbik sistemi uyarmış olursunuz. Bu uyarı ortamı dengeler kortizol hormonun azalmasını, dolayısıyla stresi düşürmeyi sağlar ve seratonin salınmasıyla da kişinin pozitif kalmasına zihinsel-ruhsal rahatlamasına faydası olur.

Korku, kaygı ve huzur verici yağlar ve faydaları:

Jojoba baz yağı: Soğuk sıkım yoluyla elde edilen jojoba yağı jojoba çalısının meyvelerinden elde edilir. Yapısı itibariyle sıvı bir balmumudur. Bu nedenle doğal parfümler için ideal bir temel oluşturur. Çünkü kendine has bir kokusu yoktur ve bozulmaz.
Sedir yağı: Ruhsal alanda sakinleştirici, dengeleyici, yapılandırıcı, güçlendirici, korkuları yenici ve cesaret vericidir. sınav kaygılarında da sinirsel güçlendiricidir. Uyku bozukluklarında, çocuklarda uyku bozukluklarında ve psikolojik karın ağrılarında, ergenlik krizlerinde, depresyon hallerinde, bağımlılık problemlerinde kullanılır.
Ylang ylang: Ruhsal ve fiziksel açıdan kramp önleyici, gevşetici, rahatlatıcı ve dengeleyici
Günlük: Ruhsal alanda antidepresandır. Günlük yağını üzüntü durumları ve şoklarda direkt koklarsanız kalp atım hızını dengeleyerek sizi rahatlatacaktır.
Bergamot: Ruhsal alanda sakinleştirici, rahatlatıcı, korku giderici, dengeleyici, iç açıcı etkisi vardır. Uyku problemlerinde ve depresyonda kullanılır.
Turunçgil yağları (portakal, greyfurt, limon, mandalina): Ruhsal açıdan ruh halini düzeltici, neşe verici, canlandırıcı, tezeleyici ve dengeleyici etkiye sahiptir.
Gül: Sakinleştirici, rahatlatıcı ve uyum sağlayıcı özelliktedir. Uyku bozukluklarında, çocuklarda uyku bozukluklarında, depresyonda, korkularda, bağımlılık problemlerinde kullanılır.
Itır (sardunya): Sakinleştirici, dengeleyici ve uyarıcıdır. Depresyon hallerinde kullanılır. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, sardunya esansiyel yağının aromasının solunmasının ardından anksiyete semptomlarının derecesinin azaldığı gözlemlendi.
Neroli: Sakinleştirici, rahatlatıcı ve ruhu açıcıdır. Kan basıncını düşürmeye ve endişeyi azaltmaya yardımcı olur. Sinirsel kaynaklı kas gerilmelerinde, depresyon hallerinde, korkular ve bağımlılık problemlerinde kullanılır.
Fesleğen: Rahatlatıcı ve cesaret vericidir. Uyku bozukluklarında,çocuklarda psikolojik sebepli karın ağrılarında, depresyon hallerinde ve korkularda kullanılır. Fesleğen, kan akışını düzenleyici etkisiyle sizi rahatlatır ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Vetiver: Yapıcı ve rahatlatıcıdır. Uyku bozukluklarında kullanılır.
Tıbbi lavanta: Bitkinlikte canlandırıcı, streste sakinleştirici; dengeleyici, yapıcı, ferahlatıcıdır
Papatya: Sakinleştirici, rahatlatıcı, stres gidericidir. Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, papatyanın antidepresan ve anksiyete giderici etkiye sahip olduğu gözlemlendi.
Herkese rahat, huzurlu ve emniyetli bir hayat dilerim.

Kaynaklar:
1.) Organik eczanemin aroma bahçesi, Ecz. Sinem Us. 2.) Uçucu yağlar, Monika Werner

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*