Röportaj

Çocuklar gülümsüyor

Ankara’da on altı yıldır çocuk hizmetlerine şevkle devam eden Gülümse Çocuk Kulübü, faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi.  YouTube kanalı üzerinden her ay yepyeni videolarla çocukların karşısına çıkıyor. Eğitici, eğlenceli, renkli içeriğiyle onların dimağına ve kalbine dokunuyor.

Gezgin Zeynep’in Maceraları serisi bu çalışmalardan biri. Biz de maceralı yolculuğunda Rabbini tanımaya çalışan Gezgin Zeynep’in yazarı Fatmanur Şahin Öztaş ile konuştuk.

 

Sevgili Fatmanur, öncelikle sormak istediğim, evlerimize ve minik yüreklere konuk olan Gezgin Zeynep kimdir? Bu karakter nasıl oluştu?

Pandemi süreciyle birlikte Gülümse Çocuk Kulübü bünyesinde yapılan çalışmalarımıza online ortamda devam etme kararı aldık. İlk olarak çocuklarımız için online yapılan derslerimizi destekleyici videolar hazırlayarak YouTube kanalımızda yayınladık.

Videolarımızı geliştirme adına ekibimizle istişare ederken Ayet’ül Kübra Risalesini çocukların anlayabileceği, eğlenerek öğrenebileceği bir tarzda yazma fikri ortaya çıktı.

7.Şua yani Ayet’ül Kübra’yı okuyanlar bilir. Kâinattan Halık’ını soran bir seyyahın şahit olduklarını anlatan bir eser. “Gezgin Zeynep” karakterimiz buradaki seyyah oldu.

 

Biraz da onun maceralarından, gezilerinden bahseder misiniz? Yani Gezgin Zeynep bize ne anlatmak istiyor?

Zeynep, Ayet’ül Kübra’daki sıralamaya göre seyahat ediyor. Bazen bir gezegenin üzerinde bazense bir yağmur damlasında Allah’ı tanıyor. Mümkün olduğunca Ayet’ül Kübra’ya sadık kalmaya çalışıyoruz. Karakterimizin çıkış noktasını ve amacımızı “tanımak istiyorum bizi bu güzel dünyaya gönderen Rabbimizi” ifadesi çok güzel açıklıyor.

 

İlk defa Ayet’ül Kübra’nın çocuklar için uyarlanmış animasyon serisini görüyoruz ve bu çok güzel. Bunun ortaya çıkarılmasına katkı sağlamak nasıl bir duygu?

Benim için özel bir eser Ayet’ül Kübra. Yıllarca farklı farklı yaş gruplarıyla çalışmalı dersler yaptık bu konu üzerine.

Duygusal bağım bir tarafa Risale-i Nur külliyatı içerisinde de mühim bir ders. Hz. Ali’nin (r.a) müjdelediği bir eser. Dünyaya gönderiliş sebebimiz olan Rabbimizi tanıma, O’nun isimlerini okuma sürecimizde çok kıymetli, rehber bir kaynak bizler için. Bu nadide eseri çocuklar için çalışmak tarif edilemez bir duygu.

 

 

Sizce çocukların tefekkür yolculuğuna çıkması onlara ne gibi fayda sağlar? Çocuklar için yazarken nelere dikkat ediyorsunuz? 

Rabbimiz çocuklara mükellef olana kadar müsaade etmiş. Bu süre zarfında Allah’ı arasınlar ve kainattaki her şeyin bir olan Yaratıcımızı ilan ettiğini okusunlar diye. Bu anlamda tefekkür olmazsa olmaz.

Gezgin Zeynep’in maceralarıyla çocukların bu yolculuğunda katkımız olursa, paha biçilmez bir mutluluk sebebi bizler adına.

Çocuklar için yazmak titizlik istiyor. Özellikle de dini mevzular üzerine yazıyorsanız daha çok dikkat gerektiriyor.

Onların dünyasında yanlış bir akis uyandırmamak en önemsediğim husus.

Merak duygularını tetikleyip, bilgiye boğmadan mesajımızı vermeye çalışıyoruz.

 

Dijital çizim de bu çalışmanın en önemli ve emek gerektiren boyutlarından biri bence. Bu konuda da bir şeyler söylemek ister misiniz?

Bu çalışmayı ekip olarak yürütüyoruz. Metin kısmında editör arkadaşlarımla birlikteyiz. Dijital çizim kısmı dediğiniz gibi çok emek gerektiriyor. Ekibimiz bu hizmet için gecesini gündüzüne katıyor. Bu kısım çocuklara ulaşmamız açısından mühim. Malumunuz görsel öğelerin dünyalarında etkisi çok büyük.

 

Senin de belirttiğin gibi bu çalışmanın arkasında çok değerli bir ekip var. Sizi bu zamanda böylesi önemli bir çalışmada motive eden şey neydi?

Hz. Ali (r.a) “Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları çağa göre yetiştirin” der. Bu zamanda tahribat çok. Çocuklarımızı olumsuz etkileyecek, kasıtla yürütülen çalışmalar dört tarafımızı sarmış durumda. Bir dakika dahi boşa harcayacak vaktimiz yok.

Küçüklüğünde sağlam bir iman dersi alamayan çocuk, yetişkinliğinde gayrimüslim birisinin İslamiyet’i kabul etmesi derecesinde zorlanır hakikati bizi motive ediyor.

Geleceğin yetişkinlerine şimdiden el uzatabilirsek istikbalde en gür seda İslam’ın sedası olacak inşallah.

 

Yeni hedefleriniz ve bizi bekleyen başka çalışmalarınız var mı? Heyecanla takipteyiz.

Bu seriyi kitaplaştırma düşüncemiz var inşallah. YouTube videolarımızı da çeşitlendiriyoruz. Pek yakında Dijital Çizim Atölyemizin katkılarıyla hazırlanan hadis ve Risale-i Nur’dan vecizeler serisi yayınlanacak. Esma serimizin de çalışmaları devam ediyor. Çok yeni olan Instagram hesabımızdan bizi destekleyebilirsiniz.  Ayrıca Gülümse Çocuk Kulübü sitesinden yaptığımız etkinliklere ve ders içeriklerine ulaşabilirsiniz.

 

Son olarak Gezgin Zeynep’in Maceraları’na nasıl ulaşabiliriz ve izleyicilerine ne söylemek istersiniz?

Her ay Can Kardeş Dergisinden okuyarak ya da Gülümse Çocuk Kulübü YouTube kanalımızdan izleyerek Gezgin Zeynep’in Maceralarına dahil olabilirsiniz. Çocuk hizmeti çok mühim ve hassas. Rabbimizi tanıyıp sevmeleri adına bu seri vesile olur inşallah. Dualarınızı bekliyoruz.

Ben bütün Gezgin Zeynep takipçileri adına seni ve Gülümse Çocuk Kulübü ekibini tebrik ediyorum.

Gülümse Çocuk Kulübü
gulumse.cocuk.kulubu

https://sites.google.com/view/gulumsecocukkulubu

 

Röportaj: Esmanur Adıbelli

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*