Okyanus Berisinden

Yaşam alanlarımız; mekânlar ve tasarım süreçleri…

Merhaba pek kıymetli okurlarım, tebdîl-i bahiste ferahlık vardır deyip, bu ay sizinle çok farklı bir konu hakkında konuşmak istiyorum.

Her ne kadar şu an, ikinci üniversite kapsamında, İstanbul Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Fakültesi, Sosyoloji Bölümü, ikinci sınıf öğrencisi olsam da, Mimar Sinan Üniversitesi’nde ana eğitimini tamamladığım, yıllardır da çok severek ve profesyonel olarak yerine getirdiğim mesleğim Mimarlıktır.

Mesleğimizi söyledikten sonra bize en çok sorulan ise maalesef “iç mi, dış mı” sorusu oluyor, bizi çok yoran bu soruya buradan da müsaadenizle bir açıklık getirmek istiyorum; “dış mimarlık” diye bir mimarlık dalı yoktur. Mimarlık fakültelerinde zamanla bir ayrıma gidilmiş, sadece iç mekân dekorasyonunu kapsayan bir tasarımı içeren işlerde uzmanlaşması için “iç mimarlık” bölümü açılmıştır. Bu bölümde okuyan bireyler, mekân ve mekânı oluşturan objelerin tasarımı konusunda özel bir eğitim alırlar ve bu işte uzmanlaşırlar. Biz mimarlar ise bir yapının ya da birçok yapıyı kapsayan bir kompleks yapının, A’ dan Z’ ye her şeyi ile ilgili bir eğitim sürecinden geçeriz. Hem genel plânlaması, hem tüm iç işlev ve detayları, bunun yanında taşıyıcı strüktürü ve alt yapısı gibi aklınıza gelebilecek her noktasını çözmek ile yükümlüyüz ve bunun için de yoğun bir eğitimden geçmekteyiz. Bu yazımda mesleğimizin daha çok iç mimarlık tarafından bahsedeceğim ve bu konuda bazı tüyolar vereceğim.

Evet değerli okuyucularım, her kadın evinin mimarıdır elbette ama eğer yeni bir ev yaptırıyorsanız ya da köklü bir dekorasyon değişikliği ihtiyacınız varsa, sonunda da sorunsuz ve profesyonel bir netice elde etmek istiyorsanız, bunun için yıllarca dirsek çürütmüş, işin mutfağını ve püf noktalarını bilen profesyonel bir elden de yardım almanızda fayda var derim. Bu bir mimar da olabilir bir iç mimar da olabilir.

Mesleğimiz her ne kadar zahiren kolay gibi görünse de aslında oldukça dikkat, bilgi ve kontrol gerektirmektedir. Mimar sizin istek ve arzularınızı iyice etüt eder, geliştirir, alternatiflerini oluşturur ve mekânınız henüz yokken varmış ve bitmiş gibi tüm çizim ve detayları size sunar. Asıl marifet ise bütçenize uygun en optimum maliyet ile en iyi sonucu elde etme becerisidir. Daha önce edindiği birçok tecrübe sayesinde istekleriniz içinde varsa oluşabilecek sıkıntılar, siz daha bunları yaşamadan gerekli uyarı ve değişiklikleri yapar.

Bir önemli görevi de işin başında konuştuğunuz ve proje üzerinde netleştirdiğiniz tüm detayları uygulama boyunca ta işin bitimine kadar takip ve kontrol eder, böylece sonradan uygulama kaynaklı bir problem yaşamanızı engellemiş olur. Bunun için de yapılacak her iş için, işin ehli, doğru ustaları bulur, ekipleri organize eder ve bu sayede hem doğru, hem sağlam, hem estetik, hem de zamanında işi size teslim etmiş olur.

Ayrıca seçilecek malzemeler de mimarlıkta çok büyük bir önem arz eder. Kullanılacak yere, işlevine, kullanacak kişi, kullanım yoğunluğu ve dış etkenlere göre en doğru malzeme seçilmelidir ki çok kısa bir zaman sonra çok büyük bir heves ve mutluluk ile yaptırdığınız ürünleriniz perte çıkmasın. Mimar bu noktada da size yol gösterici olup, çok farklı yerlerden size en uygun olan malzemeyi bulur ve uygular.

Meselâ, evinizin içine kullanmayı düşündüğünüz bir iç kapının hangi malzemeden olacağından, bu kapının kol ve kilit aksamına, ıslak hacimlerde şapın üzerine uygulayacağınız izolasyondan, üzerine kaplanacak seramiğe, yine buralarda kullanılacak vitrifiyelerden, banyo mobilyalarınıza, yerde kullanmayı düşündüğünüz kaplamadan, duvar boyasına, koltuk kumaşlarınızdan, tavan armatürlerine, mutfak tezgâhınızdan, batarya seçimlerinize, balkon korkuluklarınızdan, yatak odası mobilyalarına kadar her biri için onlarca belki yüzlerce seçenek içinden en isabetli olanı bulmak tek başınıza biraz zor olabilir.

Bunlarla ilgili, özellikle Türkiye’de belli tarihlerde gerçekleştirilen büyük yapı fuarlarına ya da sadece ilgilendiğiniz kısım ile ilgili yine ara ara yapılan seramik, mobilya, mutfak ve bunun gibi özel fuarlara katılmanız da bu konuda daha fazla fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Sizlere bir ipucu daha vermek istiyorum, özellikle kısmî değişiklik yaptırmayı düşünenler için, mutfak, banyo, mobilya ya da boya yaptırmayı düşünüyorsanız, bazı firmalar bünyelerinde mimar, iç mimar, dekoratör ya da bu konuda uzman bir kişi bulundurmaktadırlar. Dilerseniz bu tarz firmalarla da irtibata geçip, sadece o iş ile alâkalı profesyonel yardım da alabilirsiniz. Ayrıca bu tarz yerlerden katalog talebinde de bulunabilir, evinizde ya da ofisinizde küçük çaplı bir mimarlık & dekorasyon katalog arşivi de oluşturabilirsiniz. Bir de günümüzün en büyük nimetlerinden biri olan internet ortamından da faydalanabilir, orada yaptırmayı düşündüğünüz iş ile alâkalı ana dilinizde ya da o işin dünya genelinde kullanılan yabancı dillerdeki karşılıkları ile arama yapabilir, beğendiğiniz tasarımların fotoğraflarını kaydedip, bilgisayarınızda da ciddi bir arşive sahip olabilirsiniz. Bu konuda sanal âlem tam bir deryadır. Önemli olan, hoşunuza giden detayları not alıp, bunları kendi mekânınıza nasıl uygulayabileceğinizin araştırmasını yapmanızdır.

Ben yeni bir projeye başladığım zaman, müşterilerimle yaptığım ilk toplantıda, nasıl bir zevke sahip olduklarını ya da sonunda ne tarz bir şey görmek istediklerini iyice anlayabilmek için ya kendi arşivimden ya da bu tarz bir internet taramasını kendilerine yaptırır bana aralarından hoşlarına gidenleri göstermelerini rica ederim. Bu sayede yaklaşık olarak istedikleri tarzı yakalar ama neticede bundan çok daha farklısını ve mekânlarına en uygun olanı kendilerine sunmaya çalışırım ve neticeyi gördüklerinde kendileri bile buna şaşırırlar. Çünkü ortaya çıkan netice hem istedikleri tarzdır hem de kendilerine özeldir.

Hiçbir profesyonel yardım almadan ya da kısmi destekler ile mekânlarınızı kendiniz de dekore edebilirsiniz. Ama özellikle iş çok kapsamlı ise, sizin adınıza bu işleri takip ve organize edecek bir mimar ile çalışmanız size çok daha fayda sağlayacaktır.

Benim önem sırasında en fazla dikkatinizi çekmek istediğim kısım ise alt yapı tesisatları ile ilgili kısımdır. Bunlarda oluşabilecek bir hata ya da gözden kaçırmanın dönüşü çok ama çok zahmetlidir. Azami dikkat ve kontrolün yanı sıra, malzemelerin seçiminde muhakkak kalite esas alınmalıdır. Genellikle bu sistemler görünmeyen noktada kaldıkları için fazla ehemmiyet verilmezler ama eğer siz bütçenizin çoğunluğunu meselâ banyoda kullandığınız mermer ya da seramiğe harcayıp altında döşeli olan sistemi önemsemezseniz ilerde su, ısıtma, havalandırma ya da elektrik tesisatında oluşabilecek bir arıza sizin büyük bir hassasiyetle ve bütçe ile yaptırmış olduğunuz o kaplamayı da çok üzülerek sökmenize ve alt yapı sıkıntısı giderildikten sonra tekrar yenisini alıp koymanıza sebep olacaktır. Başta vermekten kaçındığınız meblağa karşılık bu durum size hem tesisat, hem kırıp tekrar yaptırmak, hem de üzerine kullanılacak kaplama malzemesi bedeli gibi tekrar bir o kadar daha hatta belki daha fazla parayı cebinizden çıkartmanıza ayrıca üzerine stres ve morâl bozukluğu yaşamanıza sebep olacaktır.

Bir inşaat ya da dekorasyonda bu tarz dikkat edilmesi gerekli hususlar o kadar fazladır ki, burada saymakla bitiremeyiz. Ben bu yazımda size genel olarak mimarlıktan bahsetmek istedim fakat önümüzdeki aylarda sadece bir binanın genel plânlaması ya da bir mutfak, banyo, salon, yatak odası, bahçe dekorasyonu ya da arzu ettiğiniz her hangi bir özel mekânı belirleyip onun hakkında biraz daha detaylı bilgiler de paylaşabilirim.

Herkese gönlüne göre, arzu ettiği mekânlarda ağız tadı ile huzurlu, sağlıklı, güzel bir yaşam diliyorum Efendim, selâm ve dua ile…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*