Tefekkür Dünyası

Peygamberimin mutluluğu için

Ocak ayına sımsıcak bir giriş. İç âlemimizi ulvî renklerle renklendiren, huzur kokulu çiçeklerle bezeyen bir gün… Bir doğum günü… Bir aydınlanma günü… Bir “kandil” günü…

Büyük büyük dedelerimizin sadece dünyalarını değil ahiretlerine de kandil olan geceler varmış. Camileri bütün gece kandillerle aydınlattıkları gibi, zihinlerin, kalplerin, gözlerin, bakışların ve hatta ahirete bakan her lâtifenin aydınlandığı geceler… “Kandil Geceleri”… Hâlâ var o geceler. Müjdeler olsun bütün okuyanlara. Kararan veya kararmaya yüz tutmuş kalplere, zihni kesif ilimlerle meşgul ola ola katılaşmış, donuklaşmış Kur’ân talebelerine müjdeler olsun… Bir tazelenme geliyor bu ay yeryüzüne, her yıl geldiği gibi yine geliyor. Her sene yeniden gençleşen Kur’ân’ın vücut bulmuş hâli Peygamber Efendimiz (asm) yeryüzünü nasıl nurlandırdıysa o canibden ehemmiyet kazanıyor bu gün.

İyi ki doğdun canım Peygamberim (asm)… İyi ki benim ve tüm kâinatın Peygamberi (asm) oldun. Sana lâyık bir mevlid gecesi geçirmek istiyoruz.

Çok yoruldu kalbimiz mütemadiyen bid’alarla karşılaşmaktan… Bid’anın içtimaî hayatımıza bu kadar girmiş olduğunu fark ettikçe yıprandı ruhumuz evet… Ama yeis yok. “Ümit Peygamberi” geliyor. İslâm âlemini bir arada tutacak tutkal O’nun nurundan başka ne olabilir?

Parçalamak istiyorlar bizi Peygamberim (asm)… Biz gözümüzü dört açıp bid’alara karşı duracağız, kanmayacağız diye çabaladıkça küfür ehli daha hücumlu geliyor üstümüze. Kalbimiz bid’aya azıcık meyleder gibi olsa bile sen ne kadar da üzülüyorsun biliyorum. Bizi parçalamaya çalışanlar bizi gaflette yakaladığı zaman senin kalbin nasıl da acıyor biliyorum. Beni benden çok düşünen, bana benden daha iyi sahip çıkan canım Peygamberim (asm)… Senin için yaratıldı bu kâinattaki her bir şey… Sen de Cenab-ı Hak için terk ettin bütün her şeyi… Bize de Allah için her şeyi bırakma kuvveti versin Rabbimiz, bize de dua et Peygamberim (asm). Malı, mülkü bırakmak kolay artık bu zamanda, bize nefsimizin isteklerini bırakmamız, bize verilen eneyi anahtar olarak kullanabilmemiz için dua et sen. Çünkü biz Allah’ı sevdiğimiz için sana uyuyoruz ki Allah da bizi sevsin.

O zaman ne yapmalı? Nasıl sevindirmeli Peygamberimizi (asm) bu günde? Parça parça olduğumuzda kalbi sızlıyor ya hani. O halde daha sıkı sıkıya birleşeceğiz ne olursa olsun.

Aynı peygamberin ümmetiyiz dediğimiz kardeşimizin hakkına girdik belki bilerek veya bilmeyerek. Helâlleşeceğiz o zaman en kısa zamanda. Ve Peygamberimiz (asm) sevinsin diye tüm kardeşlerimize de hakkımızı helâl edeceğiz.

Salât ü selâmlar getireceğiz; “Ben de buradayım Efendim, beni de dâhil et dua zincirine” dercesine.

Tefekkür edeceğiz sonra, “Ben kimim? Nereden geldim, nereye gidiyorum diyeceğiz. Düşüneceğiz, akledeceğiz, fikredeceğiz. (Merak etmeyin, hallolur bu müşküller, binler şükür ki elimizde asrın manevî yaralarının ilacı var, hiç kimsenin ilzam edemediği de bir yazarı var malum.)

Küsler barışacak bir an önce, acele edin, Peygamberimizi (asm) mutlu etmek için bu çaba. Basit bir doğum günü kutlamasından daha mı ehemmiyetsiz ki? Kederli yüzler gülümseyecek, Nuru yansıtacak. Yansıtsın yani lütfen… Bir tebessümümüz Peygamberimizi (asm) sevindiriyorsa; bu çok mu zor bir şey ki… Tabiî ki değil.

Hata yapacağız, mü’min kardeşimizi kıracağız, günah işleyeceğiz bu olacak insan olmamız hasebiyle. O hatayla açığa çıkan bin bir esmayı okuyup tövbe edeceğiz hemen.

Bizi bölmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz Peygamberim (asm). Onları sevindirirsek sen üzülürsün çünkü. Böyle yapacağız, edeceğiz diye konuşuyorum ama tüm bunları yapacak kudretim de yok acizim.

“Yardım et Allahım. Yardım et Kadir-i Mutlak! Peygamberimiz’in (asm) hürmetine fitnecilere fırsat verme ve bizi de müdakkik kıl. Bize Ümmet şuuru ver ya Rab” diye el açacağız en merhametliye.

“Bana böyle güzel bid’alarla gelin işte” diyesi geliyor insanın… Üstadımız Said Nursi’nin de Mevlid okumalarından “Belki hakaik-i imaniyenin ihtarı için, en hoş ve şirin bir derstir” diye bahsetmesinden iktibasla îmân hakikatlerini bir bir hatırlayacağız Allah’ın izniyle bu gece.

Umum kardeşlerime birer birer selâm ve dua ediyorum. Kusurlu ve duanıza muhtaç kardeşiniz Handenur.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*