Bebek Dünyası

Bebeğiniz için zihin geliştirici oyuncak yapımı

bizim aile subat-12
Duyu oyuncağı

Duyu oyuncağı

Bebekler zannedildiğinin aksine müthiş bir beyin kapasitesi ile doğarlar. Nitekim son yapılan araştırmalar da bunu destekler nitelikte. Zekânın geliştirilebilir olduğu da genel kabul görüyor artık. Doğumdan itibaren, hatta hamilelik dönemindeki beslenme, dinlenilen şeyler, annenin ruh hali hepsi zekâyı etkiliyor. Doğumdan sonra bebek ne kadar uyarana tabi tutulursa beyin için olumlu katkı oluşturur. Sürekli aynı odada tutulmaması farklı nesnelere dokunması farklı sesleri duyması, vb…  Bu gibi uyaranlar beyinde onunla alakalı bölümün uyarılmasına dolayısıyla algının zekânın artmasına yardımcı oluyor. Bunun için çok pahalı oyuncak almanıza da gerek yok. Şimdi yapacağımız duyu oyuncağının mantığında da; bebeğin farklı dokudaki nesnelere dokunması, farklı ses ve kokuları hissetmesi beyin gelişimini bu yolla desteklenmesi var. Evde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Kullanacağımız malzemeler:

Farklı dokulara sahip 3 çeşit kumaş. (Ben saten kadife ve pamuklu kullandım. Kumaşların rengi için siyah beyaz ve kırmızı beyin için en ideal olanı, ama istediğinizi seçebilirsiniz.

Bir kaç tane karanfil, elyaf

Birkaç tane makarna

Dikmek için iğne iplik

Naylon poşet

Elinizde olan kumaşlardan her birinden ağzı açık küçük keseler dikelim. Şimdi her bir keseye birine makarnaları, diğerine elyafla birlikte karanfilleri, diğerine ise naylon poşeti dolduralım. Birbirine dikip bir tırtıl elde edelim. Gözlerini ağzını da yaptık mı duyu oyuncağımız hazırrr! İstediğiniz şekli verebilirsiniz, tırtıl, tavşan, fil, bir ayıcık, çiçek. Hayal gücünüze emanet ediyorum.

Kullandığımız malzemeler her biri farklı duyuya hitap ederek beyni uyarıyor. Karanfil koku duyusunu geliştiriyor.  Farklı kumaşlar, makarna, elyaf dokunma duyusunu etkiliyor.  Naylon poşet ses yani işitme duyusunu geliştiriyor. Her birini beynin farklı bir bölümünün uyarımı için seçtik.

Bebeğiniz 3. ayında itibaren uygulayabilirsiniz.

Bu oyuncak fikri için Aslı Müge Bilen ve Ebru Karadeniz hanımlara da çok teşekkür ederim.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*