Hikâye

Sığırcık yavrusu  

Anadolu’nun küçük, gelişmemiş bir ilçesinden, İstanbul gibi bir şehre gelip de öyle hemen her şeye ayak uyduruvermek kolay değildi. Ne yerleri tanırdı, ne insanları ve ne de insanların içyüzlerini. Bir saksı bitkisi adeta, ya da gözü açılmamış bir sığırcık yavrusu, evet sığırcık yavrusu.

Daha yaşadığı mahalleye bile alışamamışken, Beyazıt’ta buldu kendini. Üniversite sınavında aynı okulun, aynı bölümünü kazanmakla, aralarında kader arkadaşlığı oluşturulmuş on yedilikler… İlk dersi heyecanla gözlerken bölümün koridorunda başlayan, Çınaraltı’nda birlikte çay içimine, sonra Sahaflarda kitap seçimine uzanan rastgele arkadaşlıklar… Bunlara hiç alışık ve pek de barışık değildi sığırcık yavrusu.

Kendisine benzeyenleri keşfetti sonra. Anadolu’nun bağrından çıkıp gelmiş, sade giyimli, erkeklere mesafeli hanım hanımcık genç kızları. Onlara tutundu. Lisedeki arkadaşlarının yerine koydu. Ama artık küçük bir ilçede yaşamıyordu ve insanlar hem sureten, hem de sireten, yaşadıkları her yerin rengine bürünebiliyorlardı. Gözü açılmaya başladı sığırcık yavrusunun. Yine de hâlâ kuş yuvasında muhafaza olunuyordu.

Hanım hanımcık arkadaşlarının üzerindeki Anadolu motifleri silinmeye başladı yavaş yavaş. Sığırcık yavrusu, onların değişen hal ve hareketlerini içine sindiremiyordu. Aralarındaki pamuk ipliği ansızın koptu bir gün. Üzüldü, arkadaşsız kaldı. Sonra, birkaç ay sonra; o kızları yüzlerinde boya, bir ellerinde sigara, diğer ellerini de bir erkeğin eliyle okul kapısında görünce, üzüldüğüne üzüldü.

Allah, anne babasının kanatları altında, hâlâ yuvasında yaşayan yavru kuşu korumuştu besbelli.

Sonra yeni arkadaşlarla tanıştı. Bunların en sağlam, en değişmez, en şaşırtmaz olduklarını anlamıştı hemen. Onlarla gözü tam açıldı sığırcık yavrusunun. Kaybolmamayı öğrettiler ona; ne İstanbul’da, ne dünyada, ne de kâinatta.

O da vefa borcunu ödüyor şimdi arkadaşlarına; onlarla herkesi tanıştırmaya çalışıyor. O en sağlam, en değişmez, en şaşırtmaz candan öte dostlarıyla; yani îmân hakikatleriyle.

Gözü kapalı bütün sığırcık yavrularının gözü açılsın istiyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*