Düşünceler

Ey dost aynaya iyi bak!

“Ey dost! Söyle bana ne getirdin?

Bilirsin dost kapısına eli boş gidilmez.”

“Bilirim bilmesine lakin bikararım, çaresizim.Hangi bir şeye uzandımsa elim boşta kaldı. Bir katreyi ummana, bir habbeyi kubbeye nasıl getirebilirim. Huzuruna kalbimi ve canımı bile getirmiş olsam, Kirman’a kimyon götürmüş sayılırım. Kirman ki, kimyon diyarıdır. Senin eşsiz güzelliğinden başka bu ambarda bulunmayan bir tohum yoktur. Bu dünyada hiçbir kıymet yoktur ki sende ondan- hem de deryalar dolusu bulunmasın. Düşündüm “Senin eşsiz güzelliğine layık hediye nedir?” diye. Ancak sine nuru gibi bir ayna getirmeyi uygun buldum. Herkes bilir ki; güzel yüz aynaya âşıktır. Ey güneş gibi gökyüzünün nuru olan, ona baktıkça güzel yüzünü göresin. Güzel yüzünü gördükçe, bütün güzelliklerin sahibini, mutlak güzeli hatırlayasın. Çünkü “gölgenin varlığı, güneşin mevcudiyetine delildir.”

Ey dost! Aynaya iyi bak!

Güzelliğin kaynağını gör!

Kâinatın her zerresi, hüsn-i mutlakın tecelli aynasıdır. Hakkın sevgilileri her yerde ve her şeyde zahir olan o güzelin cemaline âşıktır. Aşkları sebebiyle kendinden geçer, hatta ma’şuktan başka hiçbir şey bulamazlar orada…

Ey dost! Aynaya iyi bak!

Gizli hazineyi bul!

O gizli hazine ki; sevdi de yarattı. Sevgisinden sevdiklerinin hamuruna kattı. O (cc) onları sevdi, Onlar da O (cc)’nu sevdi. Öyle sevdiler ki birbirlerini, seven ile sevilen fark edilemedi.

Ey dost! Aynaya iyi bak!

Aşkı gör!

Aşk öyle meçhul bir manâdır ki, ondan her tadan zevki miktarınca sarhoş olur. Kanaryaların ötüşü, şafakların söküşü aşk iledir. Tomurcuklu sümbüller, nevbaharda açan güller, hüzün dolu gönüller aşka mübteladır. Suları çağlatan, bulutları ağlatan aşkın sesidir. Bülbülün gam dolu feryadı, gülün gülümseyen yanı, aşkın nefesidir. Aşk bir deryadır. Semavat ise onun üzerinde bir köprü. Aşk yerin göğün direğidir. Ondan daha değerli bir şey yoktur. Her varlık aşk denizindedir. Öyle güçlü bir iksirdir ki aşk; bir yudumcuk içeni bile mest eder, tanıdık, tanımadık, herkesi unutturur. Sarhoşluğunun dahi farkına varamayacak kadar kişiyi kendinden geçirir. Sevgilinin cemalini görme heyecanı, sonsuzluk yolcusunun gönlünün galeyanıdır aşk.

Ey dost! Aynaya iyi bak!

Son nakşı gör!

Bir güzelin ihtiyarlığındaki çirkinliğini düşün. Bir binanın harabeye nasıl dönüştüğünü hatırla. Aynadaki yalana güvenme. Aynada gördüğün fani güzelliklerin aldatıcılığını unutma.

“Kime uzun ömür verirsek, biz onun gelişmesini tersine çeviririz” diyen sonsuzluk sahibi güzelin uyarısına kulak ver.

Sen ey ilkbahar güzelliğine karşı dudak ısıran, hayran olan kimse! Bir de sonbaharın sararmış haline ve soğukluğuna bak! Şafak vaktinde güzel güneşin doğuşunu görünce, gurub zamanı, onun ölümü demek olan batışını hatırla!

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*