Fitoterapi

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba “Japon Eriği” dünyada tarihi en eskiye dayanan ve en iyi tanınan ağaçlardan biridir. Ginkgo yaprağı özü 5.000 yıldan fazla süredir çok çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmıştır. Dr. Ender Vardar’dan edindiğimiz bilgilere göre: “Gingko Biloba özü günümüzde Avrupa’da en çok satılan bitkisel ürün olup, BD’de en sık kullanılan beşinci bitki ürünüdür. Bu bitkiyle ilgili bir diğer ilginç tespit öğreniyoruz ki, 6 Ağustos 1945 günü, İkinci Dünya Savaşı sonunda, Japonya iroşima’ya atılan atom bombasından sonra her şey yok olmuşken 4 Ginkgo ağacı canlı kalabilmiştir. Bu 4 ağaç birer umut simgesi olup, ağacın ne kadar sağlam olabileceğinin en acı örneğidir.” Ağacın sağlamlığının konumuz açısından önemi ise, içeriğinde taşıdığı bileşenlerden kaynaklanması ve bu etkin maddelerden bitkisel tedavide faydalanıyor olmamızdır.

Ginkgo Biloba yapraklarındaki etkili bileşenler ginkgolitler ve bilobaditlerdir

Klinik araştırmalar Ginkgo Biloba yaprağında bulunan, gingko flavonglikozitler  % 24 ve terpen laktonlar % 6 sayesinde, kanda pıhtı birikimini engelleme yeteneğini göstermiş ve böylece beyin ve uçlarına daha fazla kan akımının sağlanması, unutkanlık, hafıza zayıflığı, zihnî dikkati ilerletme ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda destek olarak kullanılabilecek güçlü bir antioksidandır. Kısacası beynin kapasitesini artırmıyor belki ama daha yüksek verimle kullanılmasını sağlıyor.

(Prof.Dr. Erdem Yeşilada / İyileştiren Bitkiler )

 Faydaları

Kan yapıcıdır.

Zihinsel dayanıklılığı arttırır.

Alzheimer hastalığının nedeni olarak gösterilen beta-amiloid oluşumunu engelleyebileceğine dair çalışmalar vardır.

Yaşlılarda, bunama belirtilerini azaltabilir.

Kulak çınlamasını önlemede faydalı olabilir.

Vitiligonun (ala) durdurulmasına ve yeniden pigment oluşumuna yardımcı olabilir.

Zihni açar, yorgunluk ve stresi azaltır.

Beynin beslenmesine yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir.

Öğrenme yeteneğini arttırır, aktif ve zinde bir vücut oluşmasına yardım eder.

İktidarsızlık ve sertleşme problemlerinde faydalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur.

Sinerjetik etki ile vücut dayanıklılığını arttırır, enerji verir, yorgunluğu azaltır.

Serbest radikallerin hücre tahribatını azaltır. (Doğal antioksidan)

 Rastgele kullanmayın

Bitkisel destek ürünlerini de diğer ilaçlar gibi ciddiye almak, yan etki yapabileceğini unutmamak gerekiyor. Özellikle nerede, kim tarafından, hangi koşullarda üretildiği, paketlenip satışa sunulduğu, ürünün etkisi açısından önemli. Üretim koşulları doğru olmayan bitkisel ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Çünkü Prof.Dr. Erdem Yeşilada önemli bir tespit sunuyor. Şöyle ki: Piyasada bulunan Ginkgo formüllerinden, Tarım Bakanlığı’ndan yedi ve Sağlık Bakanlığı’ndan ise altı formüle izin alarak Ginkgolit analizi yapıyorlar. Bildiğiniz gibi Ginkgo biloba yapraklarındaki etkili bileşenler ginkgolitler ve bilobadit. Sağlık Bakanlığı izinli olanlarda söz konusu etken maddelerin varlığı tespit edilmiş; ancak Tarım Bakanlığı izinli olan ürünlerde etkili maddeler yerine yüksek miktarda bir flavonoit olan “rutin” bulunmuş. Etken madde içermeyen ürünleri kullanmak takdir edersiniz ki, kişiyi hem ekonomik olarak zarara uğratırken, hem de hiçbir faydası olmayacaktır.

Kullanım şekli ve dozaj

Günde 2–3 kereye kadar 60 mg kapsül ya da tablet alınabilir.

Ginkgo Biloba çayının bir etkisi yoktur.

Dikkatli kullanılması gereken durumlar

Kemoterapi ve radyoterapi esnasında gingko özleri kullanmamak gerekiyor. Kanın pıhtılaşmasını önleyici etkisi olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla kullanılmamalıdır.

Hamileler Gingko Biloba kullanımını doktoruna danışmalıdır. Sara/ epilepsi öyküsü olanlara tavsiye edilmiyor. Antidepresanlarla birlikte kullanımı sakıncalıdır.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*