Fitoterapi

Sonbahar-Kış rahatsızlıkları

Eskilerin “testi kırılmadan tedbirini almak” diye bir deyimi vardır. Soğuk algınlığına yakalandıktan sonra etkili bir tedavi uygulamak zordur. Bu sebeple “koruyucu tedaviler” özellikle salgın hastalıkların arttığı sonbahar ve kış aylarında daha bir önem kazanmaktadır.

Gerek ilaçlar gerek bitkisel ürünler Şafi-i Hakîkî’nin kapısını dua-i kavli ve fiili ile çalmaktır. Tek ve hakiki Şifa veren O’dur. Şafi-i hakikî dilerse şifayı yoktan yaratır. Bizler her zaman için asıl şifayı Rabbimizden istemeyi hatırımızda tutalım, kavli ve fiili dualarımıza devam edelim inşallah.

Soğuk algınlığından korunmanın yolları

Bağışıklık sistemimizi zararlı etkenlerden koruyarak kuvvetlendirmemizin yanında Yüce Yaratıcımız kâinat eczanesinde bizlere bağışıklık sistemini destekleyici etkiye sahip çok çeşitli seçenekler sunmaktadır.

Bu yazımızda üzerinde yeterli çalışma yapılmış ve yıllar öncesinden günümüze kadar kullanıla gelen 2 bitkisel üründen bahsedeceğiz, Ekinezya ve Umckaloaba.

Özellikle Eylül-Ekim ve Şubat-Mart aylarında 4 ile 6 haftalık süreçler ile alınacak bitkisel ürünlerin, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan korunma veya hastalık surecini antibiyotik kullanmadan atlatmada son derece yararlı olabileceği bilinmektedir.

* Önemli: Bağışıklık sistemi üzerine etkili olan ilaçlar gelişi güzel uygulanması sakıncalıdır. Özellikle bağışıklık sistemi yetersizliği veya bozukluğu olan kişilerde kullanılması yarar yerine zarara yol açmaktadır.

fitoterapi2 copyEkinezya

Soğuk algınlığı ve nezleden korunmak ve tedavisine yardımcı olmak amacıyla yararlanılan bitkisel ürünler içerisinde en bilinenidir. Ekinezya türleri içerisinde bulunan polisakkarit ve glikoprotein bileşenlerinin bağışıklık sisteminin çeşitli elemanlarının üretimini kontrol ettiği deneysel olarak ortaya çıkarılmıştır. Bağışıklık sistemi üzerinde etkinin ortaya çıkması için en az 2–3 hafta süre ile kullanılmalıdır. Ancak 2 aydan daha uzun bir süre kullanılması tavsiye edilmez.

Ekinezya solunum sisteminde hastalıklara yol açan virüsleri öldürüyor.

Ekinezya ürünlerinin 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, soğuk algınlığına ve uçuğa sebep olan virüsleri öldürücü etkisi ile boğaz ve akciğerlerde iltihabın açacağı hasarı önleyici etkisi vardır. Şurup gibi sıvı şeklindeki ekinezya ilaçlarının belirgin bir şekilde tablet ya da kapsül formlarından çok daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Umckaloaba

Soğuk algınlığına karşı kullanılabilecek bir başka seçenek ise umckaloabadır. Hem bağışıklık sistemini destekleyici, hem de soğuk algınlığı enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalar üzerinde, antibiyotik benzeri etkisi bulunan ve eczanelerde satılan bitkisel bir ilaçtır. Yapılan araştırmalar sonucunda, Ateş, öksürük, balgam, soğuk algınlığına bağlı ikincil rahatsızlıklarda, göğüs ağrısı, nefes darlığı, gibi şikâyetlerde belirgin azalma görülmüştür.

Not: Bitkisel ürünler destek tedavi olduğu unutulmamalı doktor veya eczacınıza danışılarak kullanılmalıdır.

Kaynak:

İyileştiren Bitkiler- Prof. Dr. Erdem Yeşilada

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*