Bebek Dünyası

Bebek problemlerine pratik çözümler

Heyecan ile 9 ay beklediğimiz, öncesinde de hayâllerimizde, yüreğimizi ısıtan misafirimiz geldi. Emanetimiz artık yanımızda. Onunla birlikte daha önce hiç karşılaşmadığımız olaylar da dünyamıza taşınmaya başlıyor haliyle. Gaz problemi, pişik, isilik, zaman zaman ortaya çıkan ateşler, diş çıkarmalar, vs. İstiyoruz ki fazla ilaç kullanmadan, bebeğimizi incitmeden bu sorunları halledelim.

 İşte tüm bu sorunlarımıza pratik çözümleri Aile Hekimi Ali Osman Karadeniz’den rica ettik. Ali Osman Bey Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Aynı zamanda hacamat, sülük ve manüel terapi gibi alternatif tıp yöntemlerini de kullanan, şifanın maddî ve manevî etkenleri bir arada düşünülüp, uygulanması gerektiğini söyleyen bir hekim.

 Ali Osman Bey daha önceki aylarda bebeklerde gaz sorununu sizin yardımınız ile ayrıca ele almıştık. Ayrıntısını oraya havale ederek, gaz ile baş etme konusunda bize pratik tavsiyeler verir misiniz?

Elbette. Gazın neye bağlı olduğu, halen tam anlamıyla bilinmemekte. O yüzden öncelikle ailelere bu konuda sakin olmalarını tavsiye ederim. Çünkü sizin stresiniz bebeğinize de yansıyacaktır. Bunun bir kaç ay içinde geçecek bir süreç olduğunu düşünülmesi ve süreci hafifletmek için bir takım tedbirler almaları yeterli olacaktır.

Bir kaç tavsiye verecek olursak,

* Anne her gün bir bardak rezene çayı içebilir.

* Kimyon çok etkilidir, her yemeğe atılabilir.

* İkindi vakti, hurma, kuru üzüm, vb kuruyemiş cinsi ile birlikte bir bardak kimyon çayı içilebilir.

* Sıcak uygulaması yapılacaksa, sıcak su torbası beze sararak veya anne ellerini koyarak uygulanabilir. Sıcak su torbası vb. şeylerin doğrudan yumurtalıkların üzerine konulması zararlıdır.

*Akşam belli saatte olan gaz sancılarının en güzel çaresi, ikindi saatlerinde iyi bir şekilde yemek yemektir. Bu öğünü oturtursanız akşam rahat edersiniz. Sabah, öğlen, ikindi, akşam olmak üzere sağlam dört öğün yiyin. Aç kalan çocuğun da gazı olur. Annenin mümkün olduğunca çikolata, kahve, şarküteri ürünleri, hazır paketli gıdalar tüketmemesi lâzım. Bu gıdalar maddî bünyeye zarar verdiği gibi manevî hayata da zararlıdır.

* Sevdiği sesler dinletilebilir.

* Kolik bebekler kucağı sever. Anne tenine temas ederek kucakta gezdirmek gaz sancısını hafifletir. Bu konuda söylenecek çok şey var. Bu gibi tedbirler aldıktan sonra doktorunuza başvurup verdiği gaz damlalarını da kullanabilirsiniz.

Pişikler için tavsiyeleriniz nedir?

Öncelikle tavsiyem, ilk aylardan itibaren asla ıslak mendil olarak satılan ürünlerden kullanılmamasıdır. İçindeki maddeler maalesef maddî, manevî sıkıntılar doğuruyor. Bunun yerine anneler su ile ıslatılmış pamuklar, bezler hazırlayabilirler. Bebeklerin nem sağlayan cilt yapıları ilk yıllar aktif olmuyor, o nedenle kuruluk problemleri görülebilir. Bu nedenle sık banyo yaptırmak, sabun veya şampuan kullanmamak, banyo sonrası zeytinyağı sürmek çok işe yarar. Ayrıca papatyanın mikrop kırıcı etkisi olduğu için, papatya çayı ile silmek de faydalıdır. Bunun yanında iltihap söktürücü özelliğinden dolayı, çocuklardaki idrar yolu iltihabı için de tavsiye edebiliriz. Annenin yedikleri ve kalitesiz bez kullanılmaması da problem için önemli etkenlerdir. Hatta hazır bez yerine bebeğin cildinin nefes almasına imkân sağlayan, yıkanabilir bezler kullanılabilir. Ama iyice ilerlemiş, zorlu vakalarda hemen doktora başvurulmalıdır.

Göğüs ucu iltihaplanması da annelerin sıkça karşılaştığı bir sorun. Bu konuda neler yapılmalı?

İlk önce emzirme şekilleri konusunda anne bilgilendirilmelidir. Bu problem genelde bebeğin memeyi yanlış almasından kaynaklı oluyor. Bu yüzden anneler doğumdan sonra ebe ya da hemşire tarafından muhakkak bilgilendirilmelidir.

baby copySağlıklı ve güvenli emzirme

Anne sessiz ve rahat edeceği bir yere geçmeli, emzirme sırasında bebeğin başı ve vücudu düz bir pozisyon alacak şekilde tutulmalıdır. Bebeğin ağzı meme ucu hizasında tutulur. Memeyi bebeğe doğru asılarak uzatmak doğru değildir. Çocuk memeye bütün gövdesi ile yaklaştırılır. Meme ağzının kenarına dokundurulursa emme refleksi uyandırılır. Anne memeyi işaret ve orta parmağıyla, kahverengi kısmını tam kavrayabileceği şekilde bebeğe verir. Eğer bebek ucunu alırsa, hem ememez, hem de meme ucunu bu emme yara yapar. Emzirme sonlandırılmak istendiğinde, meme ağzından asılarak zorla çıkartılmamalıdır. Bebek açısında sakıncalı olan bu durum anne açısından da meme ucu çatlağı yapacağı için sakıncalıdır. Emzirmek sonlandırmak istenildiğinde, parmağı bebeğin ağzının kenarına hafifçe bastırarak meme çekilmelidir. Göğüs emzirdikten önce ve sonra su ile temizlenmelidir. Temizlik için annenin kendi sütünü sürmesi de iyi sonuçlar verebilir. Yine aynı şekilde zeytinyağı ve papatya çayı ile de silinebilir. Bu rahatsızlığa karşı, karadut yemek de fayda verir. Bir hekim olarak, çok ilerlemiş vakıalarda göğüs ucuna yapılan sülük tedavisinin çok etkili olduğuna da şahidim.

Bebeğin memeyi alamaması, göğüs ucunun olmaması, sütün baştan az gelmesi meselelerine de değinelim isterseniz.

Tabi. Bunlar ayrı çalışma isteyen geniş meseleler aslında. Ben burada sadece yüzeysel ve pratiğe yönelik tavsiyelerde bulunuyorum. Kısaca bunlara da değinirsek: İlk ve en önemli tavsiyem asla anne sütünden vazgeçmeyin. Bebek baştan memeyi alamayabilir, emzirme işlemi ısrarla denenmelidir. Göğüs ucu olmadığı durumlarda, göğüs ucuna masaj yapılarak ve bebeğin açlık hissinin kuvvetlenip emmesi ile de zamanla çıkması sağlanabilir. Masaj şöyle yapılır, günde 3 -4 kere 10’ar defa meme ucu işaret ve başparmak arasında tutup çekilip bırakılır. Emzirmeden önce de parmakla bir kaç dakika meme ucu bastırılıp çekilirse bebeğin tutması da kolaylaşır. Baştan az gelen süt bebek emdikçe artacaktır. Bu yüzden vazgeçmeden sık sık emzirmek gerekir. Kayısı, incir kompostosu vs gibi şeylerle de süt arttırılması sağlanabilir.

Son olarak bebeklerin ağızlarında çıkan pamukçuk için ne yapılmalı?

Bu bebeklerde sıklıkla görülen bir problemdir. Ağız içi ve dil beyaz bir tabaka ile kaplanır. Bebeğe acı vererek beslenmesini etkileyebilir. Doktorun verdiği ilaçlar kullanılmadan önce hafif vakalarda karbonatlı su ile silmek çözüm olabilir. Emzirme öncesi ve sonrasında meme ucu da temizlenmeli, kullanılan biberon emzik varsa sık sık kaynatılmalı ve o şekilde kullanılmalıdır.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*