Tefekkür Dünyası

Allahu Ekber! Bu nasıl iş?

 

Herkesin sıradanlığını koruduğunu sandığı bugün, her zamanki gibi inanılmaz ve sıra dışıydı. Güneş yine aynı saatlerde, aynı yerden göstermişti yüzünü. Ya Hu, bu nasıl işti böyle. Akıl desen yok. Fikir desen o da yok. Elleri, kolları desen, yok, yok. Bu güneş nasıl biliyordu her defasında aynı yerden doğmayı? Ya bu ay, nasıl biliyordu güneşin yokluğunu doldurmayı? Ve ben bu sabah yarı ölü halimden nasıl da uyanmıştım yeni güne? Ya Hu, bu nasıl iş? Ölüp diriliyor muydum sanki her gündüz ve gece?

Daha dün ölmüştü bahçemdeki günebakan. Güneşle beraber o da mı dirilmiş? Her an ölüm, her an diriliş! Sübhanallah bu nasıl iş! Daha dünkü kare capcanlı duruyor zihinlerde. Kefene sarılmıştı kâinat, kefene sarılmıştı nebatat. Siyah bir kefen kaplamıştı ortalığı. Karanlık gökyüzüne karanlık yeryüzü eşlik etmişti. Sus pus olmuştu ortalık. Ağaç sus pus, deniz sus pus, köşedeki köpek uyuyordu, karıncalar kaybolmuştu, tüm canlılar sus pus.

Şimdi, bir diriliş! Bir yeniden uyanış uykudan! Elhamdülillah bu nasıl iş! O, taşı yaran ince kökler, bu nasıl güç, nasıl kuvvet? Sen ki koca karpuzu nasıl taşırsın incecik yüreğinde? Hele şu küçücük bebek nasıl da hizmet ettiriyor herkesi kendine. Bir ağlamakla tüm işleri görülüyor, herkes pervane dönüyor etrafında. Ya bu ağaca ne demeli? Suyu ayağına geliyor, güneşi ayağına. Bir adım dahi atmadan müthiş meyvelere tablacık ediyor. Allahu Ekber! Bu nasıl iş?

Tüm kâinat uyanmış, tüm nebatat ayakta. Karpuz Bismillah diyor, ağaç Bismillah. Güneş Bismillah diyor, ay Bismillah! Tüm kâinat bir ismullah ile (Allah’ın bir ismi ile) işliyor, işletiliyor. Sen ki zihayat âlemlerinin nokta-i merkezi!

Sen ki, ben ki, biz ki koca insanoğlu, yeryüzünün halifesi! Gel sen de uyan yarı ölü uykundan. Hayata hayat kat, kâinata bir bak! Bir Bismillah gözlüğü de sen tak. Yırt kâinatın kefenini, cennetâsâ bir bahar var altında, aç çıkar. Bir Bismillah gözlüğü de sen tak. Haydi Bismillah!

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*