Kelimat Çiçekleri

Emirdağ çiçeği  

Çiçek… Herkes için farklı bir anlam taşır. Herkesin sevdiği çeşit farklıdır. Buket halinde olan da vardır demet halinde olan da. Tek başına olduğunda bambaşka anlamlar taşıyan da. Çiçek sunulan kişi; annedir, eştir, hürmete lâyık bir büyüktür, öğretmendir, akrabadır, hastadır… Bu örnekler çoğaltılır. Çiçeği alan kişi kim olursa olsun yüzünde bir tebessüm olur. Çünkü çiçekler tebessümkârdır. Vereni de alanı da güldürür. Ya sonrası… Yürekte bir sevinç bırakır verilen bu mana dolu çiçek… Ve evin, odanın, ofisin en nadide yerine konulur. Özenle bakılır. Kimisi kurutulup saklanılır kimisi de vazoda suya bırakılıp kurumaması için üzerine titrenilir. Aradan aylar, yıllar geçer… Kuruyanlar tozlanır, vazodakiler kurur… Kim bilir belki de ev taşınmış, ofis kapanmıştır. Hatırda kalan ise tatlı bir tebessümdür sadece.

Bir çiçek ardından tebessümden başka bir şeyler de bırakır mı? Elbette… Sadece dünyevî değil uhrevi tebessümler ve tuba-i cennet çekirdekleri bırakır. Öyle ki o çiçeği koklayan, dünyevi diken misal her sıkıntının acısı hiçe iner. Akılları hayrete sevk eder. Kalbi pürnur eder. Ruhu tatmin eder.

Peki, bu çiçek nasıl mı? Yaprakları sayfa, tomurcukları kelime, renkli benekleri ise harfler… Kur’ân’ın tekraratındaki letafet anlatan muhteşem bir çiçek. Çiçek dikensiz olmaz. Bu çiçeğin dikeni ise dokuz aylık Denizli hapis sıkıntısıdır. Ancak o sıkıntıyı yaşayanlar, bu çiçeği kokladıktan sonra bakın ne söylüyor:

“Evet, sevgili üstadım, gülün çiçeğindeki fevkalâde letafet ve güzellik, ağacındaki dikenleri nazara hiç göstermediği gibi, bu nuranî çiçek de bize dokuz aylık hapis sıkıntısını unutturacak bir şekilde o sıkıntılarımızı da hiçe indirmiştir. Mütalâasına doyulmayacak şekilde kaleme alınan ve akılları hayrete sevk eden bu nuranî çiçek, muhtevî olduğu çok güzelliklerinden, bilhassa, Kur’ân’ın tercümesi sûretiyle nazar-ı beşerde âdileştirilmek ihanetine mukabil, o tekraratın kıymetini tam göstermekle Kur’ân’ın cihandeğer ulviyetini meydana koymuştur.”(1)

Demek bu çiçeğin manası, dünya ahiret saadetine vesile imiş.

Adı ise Emirdağ Çiçeği…

Ahiret hayatının kurtulmasına ve cennet bahçelerine girilmesine vesile olacak iman hakîkatlerinden teşekkül etmiş Emirdağ çiçeğini sevdiklerimize vermeyi unutmamak duasıyla…

Çünkü bu çiçeğin tazeliği bakidir…

Asla solmaz…

 

Dipnot:

(1) Şualar

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*