Fitoterapi

Bedenimizdeki mikro dostlarımız: Faydalı bakteriler

Bakteri ismi duyulduğunda çoğumuzun aklına mikroplar, hastalıklar ve uzak durulması gereken küçük yaratıklar gelir. Ancak bunun yanında yine birçoğumuz her gün mutfağımızı, banyomuzu, ellerimizi sterilize etmek için uğraşırken yok ettiğimiz milyonlarca bakteri türünün hayatımızdaki olmazsa olmaz dedirtecek faydalı özelliklerinden bîhaberiz.

İnsan vücudunda sadece kendi hücrelerimiz bulunmaz. Bedenimiz kendi hücre sayısından daha fazla tek hücreli mikroorganizmaya (bakterilere) ev sahipliği yapar. Mikrop olarak da adlandırdığımız bu mikroorganizmaların sayısı vücudumuzda bulunan hücrelerin 10 katı kadar olduğu bilinmektedir. Vücudumuzda 10 trilyon hücre, 100 trilyon kadar faydalı bakteri bulunur. Şaşırtıcı değil mi?

Bu bakterilerin çoğu hastalıklara sebep olan zararlı mikroorganizmalar değil, bizi hastalıklardan koruyan vücudumuza faydalı bakterilerdir. İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunurlar. İnsana zarar vermeksizin bazı yararlar sağlayan bu mikroorganizma topluluklarına insan normal florası adı verilir. İnsan doğal florası, doğal direnç mekanizmalarından birisidir.

 Doğal flora ya da faydalı bakteriler nasıl oluşur?

Anne rahmindeki bir bebek sterildir, yani bir tane bile bakteri bulunmaz. Bebeğin doğum kanalından geçtiği andan itibaren annenin doğum kanalından aldığı bakteriler ile bebeğin doğal florası oluşmaya başlar. Bu yüzden, normal doğum ile doğan bebekler ile sezaryen ile doğan bebekler arasında faydalı bakteriler açısından farklılıklar vardır. Normal doğum ile doğanlarda faydalı bakteriler daha erken ve daha zengin olarak meydana geldiği için, daha dirençli bebekler olurlar.( 1)

Aynı şekilde, anne sütü almak da faydalı bakterileri arttırır. Anne sütü “prebiyotik”tir, yani faydalı bakterilerin gelişimi ve çoğalması için uygun ortam hazırlar. Emzirmek, çocuğunuzun sadece karnını doyurmak için gerekli değildir, aynı zamanda daha sağlıklı olmasını ve bağışıklığının oluşmasını sağlar.

 Faydalı bakterilerin bulunduğu yerler:

 Deri ve deri kıvrımları

Ağız ve boğaz

Burun

Göz

Üst solunum yolları

Sindirim kanalı

Genital organlar

 Mikro dostlarımızın çok önemli görevleri var.

Bağırsaklarımızda bulunan bakterilerin hayatımızın devam etmesinde birçok vazifeleri vardır. Bu bakteriler olmadan hayatımız devam edemez. Bunlar kanın pıhtılaşmasında çok önemli olan (K) vitamininin büyük bir kısmını sentez ederler. Ayrıca vücudun (B) vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını da yine bunlar karşılarlar. Bununla da kalmayıp yağların sindirimi, bağırsaklarda suyun tutulması hizmetlerini de görürler.

Genel olarak ise, hastalık yapan (patojen) bakterilerin vücuda yerleşmesini engellerler ve patojenlere karşı bağışıklık (immün) sisteminde rol oynarlar.

Faydalı bakterilerin zarara uğraması ise vücutta bazı rahatsızlıklara sebep olur. Örneğin, umumiyetle bakteriyel enfeksiyonlarda yaygın olarak kullanılan antibiyotikler bu bakterileri öldürerek besinlerin kötü emilmesine ve ishale sebep olurlar.

Sağlığımıza dikkat etmek, yediklerimiz ve içtiklerimizde hassasiyet göstermek, vücudumuzdaki doğal floranın denge ve düzeninin bozulmaması açısından önemlidir.

 Faydalı bakterilerimizi nasıl kaybediyoruz?

Besleyici özelliğini yitirmiş işlenmiş besinler tüketerek,

Dengesiz beslenme,

Aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımı,

Hijyen takıntısı,

Aşırı ve gereksiz mide ilaçları kullanımı, vücudumuzdaki doğal florayı olumsuz etkileyen faktörlerdendir.

Dipnot:

(1) www.faydalibakteriler.com

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*