El Emeğim

Deterjan kirletir. Gelin biz temizlik yapalım  

 

 Bu yazı, zihinleri temizler, % 100 hijyen sağlar

Sevgili hanımlar, temizlik konusundaki tabuları kırmaya, doğru bilinen yanlışları öğrenmeye hazır mısınız? Size birazdan anlatacağım şeylerle, upuzun bir ömür, tertemiz bir yaşayış ortamı, sağlıklı bir hayat vaat edemem. Zira hastalık Cenab-ı Hak’tan. Ecel birdir, değişmez. Bunları size anlatmamın sebebi aslında temizlik anlayışımızın bizim kulluk bilincimizle doğrudan ilişkili oluşu.

Şimdi bakın, şunu araştırıyorum uzun zamandır, “İslâm’da hijyen anlayışı”. Ve inanır mısınız, bu, bizim temizlik anlayışımızdan çok farklı. Biz nasıl temizlik yaparız. Çamaşır suyu, yüzey temizleyici, mutfak, banyo ovucu bir ton ağır kimyasalı marketten evlerimize sevine sevine getirir, onları kullanarak evdeki bakterileri öldürdüğümüze inanır ve onların kokusuyla mutlu oluruz. Çamaşırlar eğer deterjan kokmuyorsa kirlidir bizim için. Nevresimler “mis” gibi yumuşatıcı koktuğu zaman güzel uyuyacağımızı düşünürüz.

Peki, durum gerçekten böyle mi? Yani ben bakterileri öldürerek ya da öldürdüğüme inanarak temizlik mi yapmış oluyorum? Bakalım…

Biz Cenab-ı Hakkın huzuruna en temiz halimizle ve en temiz yerde çıkarız öyle değil mi? Peki en temiz halimiz nedir? Abdestli olmamız. Abdestin şartı nedir? Suyla vücudun belli yerlerini yıkamak. Bakın en temiz halimiz için su yetiyor yani Cenab-ı Hakka göre. Peki, su bulamadığımızda ne yaparız? Teyemmüm. Toprak yani. Evet, en temiz halimiz için bize su ve toprak yetiyor. Peki, nerde namaz kılabiliriz? Necis olmayan her yerde. Bakın dezenfekte edilmiş bakterilerden arındırılmış bir yerde değil. Sadece necaset (insan dışkısı, kan ve birkaç hayvanın dışkısı vb.) olmasın yeter. Kaldı ki en ağır kimyasalları da kullansak o bakterileri yok edemiyoruz. Hatta o kullandığımız çamaşır suyu ve diğer deterjanlar bakterilerin direncini arttırıyor. Daha zararlı hale getiriyor. Dünyadaki tüm bakterilerin sadece çok az bir kısmı patojen dediğimiz insan sağlığını tehdit eden yapıya sahip. Ve kâinata geniş açıdan baktığımızda bakteriler temizlik için yaratılmışlar. Atıkları parçalayarak onları tekrar toprağa geri kazandırıyorlar. Biz ise büyük bir hızla onları yok etmeye devam ediyoruz. Böylesine bir kıyımla temizlik ancak zulüm olabilir. Peygamber Efendimizin (asm) hayatında hiç çamaşır suyu yoktu mesela. Çamaşır suyu kullanarak daha temiz olacağımıza inanıyorsak ondan daha mı temiz olma gayretindeyiz?

Gelelim çamaşır deterjanlarına… Sapasağlam sağlıklı bir insan iken sizi solunum yolları hastalıklarının neredeyse tümüne yakalatabilecek kadar ciddiler aslında. Özellikle bayanlarda kısırlık, polikistik over gibi hastalıklara da sebep oluyor.

Evimizdeki diğer sevimli görünen zehir ise oda kokuları. Temiz koksun, ferah olsun diye markete gidip içeriğini bilmediğim bir şeyi eve koymak ve ondan soluduğum havayı temizlemesini beklemek çok mantıksız gelmiştir bana.

Şampuanlar mesela… Şampuan kullananların saçları iki güne bir yağlanır ve daha çok yıkamak zorunda kalırız. Bu aslında şampuanın temizlemediğini, aksine kirlettiğini göstermez mi?

Bir şeyin temizlenmesi için onun üzerinde köpükler görmek zorunda değiliz. Bu zaten bir aldatmacadır. Deterjan temizlemez. Sadece köpürür. Ve içeriğindeki moleküllerin lavaboların üzerinde bıraktığı ince parlak kaygan tabakayla bizi temizlediğine inandırır.

Şimdi gelin bunların alternatiflerini konuşalım.

İnat etmeyip bir kere deneyin. Biz denedik ve tahmin ettiğimizden daha ucuz ve çok daha sağlıklı sonuç aldık.

 Çamaşır deterjanı için;

1 kg Karbonat (tüm aktarlarda bulunuyor)

1 kg Çamaşır sodası (bu da birçok aktarda veya markette satılıyor)

½ kg Boraks (zararlı bakterileri def etmesi için, bunu da aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

5–10 damla sevdiğiniz bir çeşit uçucu yağ –lavanta yağı benim vazgeçilmezim, ama portakal, nane yağı da olabilir tercihe göre- (yine bütün aktarlarda kolaylıkla bulunabilen yağlar)

Tüm bunların maliyetini de yazıyorum sizin için;

1 kg karbonatı 3 liraya, 1 kg çamaşır sodasını 4 liraya, yarım kg boraksı 3,5 liraya ve uçucu yağın ise şişesini 5 liraya aldım. 2.5 kg deterjanımı 15,5 liraya mal etmiş oldum; yalnız bir sonraki yapacağım deterjanı uçucu yağımın hepsini kullanmadığım için daha düşük bir fiyata yapmış olacağım. Sağlığa zararsız ürünlerin fahiş fiyatlarına karşılık hem ucuz, hem de süper etkili bir deterjan teklif ediyorum.

 Çamaşır suyu yerine;

2 tatlı kaşığı boraks

4 yemek kaşığı sirke

1 litre su

Bunların miktarını siz kullandıktan sonra artırıp azaltabilirsiniz. Miktarlar benim kullandığım ölçüler olduğu için çok önem vermeyin öneri sadece. Bunları sprey şişeniz varsa ona boşaltıp bereketli bereketli kullanabilirsiniz.

 Yüzey temizleyici olarak;

Sirke

Karbonat

Limon tuzu

Bu üçünü istediğiniz oranlarda karıştırıp lavabo banyo ovmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca kurumuş yemek artıkları veya yanmış tencereniz için de, sirke karbonat ikilisi denedikten sonra vazgeçilmeziniz olacaktır.

 Oda kokusu yerine;

Bir küçük kâse karbonat

Sevdiğiniz bir uçucu yağ -Lavanta bence en güzeli-

Süslü şık bir kâse alıp içine bembeyaz karbonatınızı koyup içine 10–20 damla uçucu yağ damlatabilirsiniz. Karbonatın kötü kokuları içine alma özelliğini kullanıp lavantanın rahatlatıcı ferahlatıcı etkisini odanıza yaymak için süper bir fırsat. Kullandığınız limon veya portakalın da kabuklarını rendeleyip karbonatınızın içine karıştırabilirsiniz.

 Şampuan için;

Katkısız zeytinyağı sabunu kullanabilirsiniz. Saç kremi olarak da sirkeli su çok daha faydalı olacaktır. Sirke hem saçı yumuşatır, hem de kepeğe karşı etkilidir.

Tüm bunlar sadece öneri evet, ama biz hanımlar, evleri için bir şeyler yapmanın lezzetini iyi biliriz. Sevdiklerimizin sağlığına zarar vermeden yaşadığımızı bilmek bambaşka bir huzur. Kaldı ki sadece sevdiklerimiz değil tüm yaratılmışlara zarar vermediğimizi bilmek insana müthiş bir enerji veriyor.

Bu yazıyı okudunuz, belki bunları zaten biliyordunuz. Ama artık harekete geçmek zamanı gelmedi mi sizce? Deterjanlar temizlemez. Tahrip yapar. Tahrip ise bizim işimiz değil. Haydi, hanımlar, deterjanın bizim o ilk başta hoşumuza giden aslında tam anlamıyla zehir olan kokusundan vazgeçmek zor değil. Ucunda sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı söz konusuysa.

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*