Diğer

Küçük dostlarımızı üşütmeyelim  

Çoğu insan civciv beslemekten hoşlanır. Yazın civciv bakmak, kolaydır. Havalar soğuduğunda civciv beslemek gibi niyetiniz varsa iyi düşünmeniz gerekir. Çünkü civcivler soğuktan çabuk hasta olup ölürler. Zavallı yavruları hasta edip ölümüne sebep olmanın verdiği vicdan azabı bir yana, civcivleri çok seven çocuklar da bu duruma çok üzülür. Bu sebeple civciv bakımıyla ilgili bazı püf noktaları bilmekte fayda var.

Öncelikle onlar için rahat bir ortam hazırlamanız gerekir. Civcivleri besleyeceğiniz kutu rahatça hareket edebilecekleri ebatta olmalıdır. Örneğin 5 tane civciv için 40 x 40 cm genişliğinde, 35–40 cm yüksekliğinde bir kutu yeterli.

Kutunun içine bir ampul (20 veya 40 watt’lık) bırakılır. Bu ampul ısıtıcı vazifesi görür. Böyle bir imkân yoksa kavanozun içerisine kaynar su doldurarak aynı şekilde ortamın sıcaklığını sağlayabilirsiniz. Yalnız etrafına bir havlu sermeyi unutmayın ki civcivler yanmasın. İlk hafta 35 derece sıcaklığın sağlanması önemlidir ancak zamanla bunu yavaş yavaş düşürebilirsiniz. Yine de kışın civcivler iki aylık olana kadar ortam sıcaklığının 18 derecenin altına düşmemesi gereklidir.

Sıcaklığın kaybolmaması için kutunun üzerini cam, karton gibi bir şeyle örtebilirsiniz; fakat civcivlerin havasız kalmaması için biraz boşluk bırakın ya da kutudan delikler açın.

Civcivlerin beslenmesine gelince, civciv yemini yem kabına koymayın. Kutunun altına bir gazete kâğıdı serin ve yemi zemine bolca yayın. Yemin bir kısmı yaptıkları tuvaleti tutacak ve kurutacak. Yem azaldıkça yeniden serpin. Ve gazete kâğıdını günde en az bir defa değiştirin. 10 günden sonra zaten civcivler yemi tanıyabiliyorlar. Gazete kâğıdının üzerine temiz toprak ve talaş karışımı yayarak yemi öbek öbek köşelere dökün. Civcivleriniz yemi iyice dağıtacak ve toprak ve talaşa karışan yem tanelerini bulup ayıklayacak. Bu hareketlilik onların sağlıklı gelişmesi için çok önemlidir.

Tabiî ki içme suyunun sürekli temiz kalması çok önemli. Bu yüzden sık sık kontrol etmeli ve suyunu değiştirmelisiniz.

Civcivleriniz bir buçuk- iki aylık olduğunda kümese alabilirsiniz. Gerçek toprak zeminde toprak banyosu yapma alışkanlığı kazanmaları civcivler için hayati bir ihtiyaçtır; çünkü buna hayatları boyunca devam ederler. Geniş bir bahçeniz yoksa balkonda ve terasta da büyütebilirsiniz. Fakat civciv hırsızlığında kargalar da en az kediler kadar kurnazdır. Civcivleriniz büyüyene kadar onları karga ve kedilerden korumalısınız.

Civcivlerin yaşam şartlarını bilip de ona uygun hareket edince sağlıklı civciv yetiştirmek kolaylaşıyor. Hem çocuklarda merhamet duygusunu yerleştirmek için de güzel bir yol. Eğer civcivi çocuğunuz istediği için aldıysanız bakımını doğrudan üstünüze almamanızı tavsiye ederim. Yukarıda anlattıklarımı çocuğunuzla beraber uygularsanız, bu hem sizin çocuğunuzla aranızda güzel bir iletişime vesile olur, hem de çocuğunuz sorumluluk almayı öğrenir. Size de bu minik yavrunun beslenmesindeki merhamet ve rububiyeti tefekkür edip yavrunuza anlatmak kalır.

 Kaynak: tavuk.devletli.com

 

 

One Comment

  1. nurullah

    hayvanları koruyun onlarda bir candır

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*