Fitoterapi

Vücuda ilaç enjekte eden doğal tedavi: Sülük tedavisi- Hirudoterapi  

 

“Sülük tedavisi bir şifa kaynağıdır.”

Hadis-i şerif

 Tedavi, sülüğün ön bölgesinde bulunan van­tuzlar ile istenilen bölgeye tutunarak, kanı emmesi ve bu esnada tedavinin değerini sağlayan salyasını açılan yaranın içine enjekte etmesi esasına dayanır. Sülük tedavisinin, enjektör ile verdiğimiz ilaçlardan tek farkı, bu canlının bizzat kendi ağzından doğal yollar ile ilacı vermesidir. Sülüğün salyasında “ilaç olarak tanımlanan” 100’ün üzerinde bioaktif madde bulunur. Dolayısıyla halk arasında bilinenin aksine tıbbi sülük, sadece kan emen bir canlı değil, insan vücudunda birçok etkide bulunan bu salgıyı yapıştığı yerden kan dolaşımına aktaran bir canlıdır.

Bu kadar etkili maddelerin, hiçbir yan etki oluş­turmaksızın, tamamen doğal bir yol ile pek çok has­talıkta kullanılan bir uygulama olan hirudoterapi, değeri yeniden anlaşılan tedavi metotları arasına girmiştir.

Hirudoterapi ismi, tıbbî sülük olarak kabul edilen hirudo medicinalis türünden ileri gelir. Asıl tedaviyi sağlayan bileşikler, sülüğün salgısında bulunmak­tadır. Bu maddelerin başlıca özellikleri şunlardır:

* Kanın pıhtılaşmasını önler.

* Anestezik etkilidir.

* Pıhtıların çözülmesini sağlar.

* Kandaki oksijen miktarını düzenler.

* İltihaplı yaraların tedavi sürecini hızlandırır.

* Yüksek tansiyonu düzenler.

* Antibakteriyel ve ağrı kesici özelliğe sahiptir.

* Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Günümüzde sülük tedavisi

Tedavinin tarihsel süreci milattan öncesine da­yanmakta ve yüzyıllardır uygulanan bir metot ol­masına rağmen 19.yüzyılın sonlarında, antibiyotik tedavisinin uygulanmaya başlamasıyla, sülük teda­visi azalmaya başlamıştır.

1955 yılında sülüğün salyasında “hirudin” adı verilen antikoagülan yani kanın pıhtılaşmasını önleyen doğal bir bileşik bulunduğu tespit edil­miş, Slovenyalı iki doktor tarafından yeniden modern tıpta uygulanmaya başlanmış ve doku transplantasyon (doku nakli) ameliyatlarında ba­şarıyla kullanılmıştır.

Günümüzde sülük tedavisi biyolojik etkileri ba­kımından “benzeri olmayan bir tedavi” olarak nite­lendirilmektedir. Almanya’da 300’ü aşkın hirudote­rapi kliniği bulunmaktadır. Haziran 2004’te Ameri­kan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), yüzyıllardır kullanı­lan bu geleneksel tıbbî yönteme onay vermiştir.

 Bir sülük sadece bir defa kullanılır

Tıbbî sülükler tek kullanımlık olarak yetiştirilip, tedaviden sonra imha edilmektedir. Tekrar tekrar kullanılan sülüklerde bir hastadan diğerine bakteri ve virüs gibi bulaşıcı hastalık taşıma riski vardır.

 Sülük tedavisinin uygulandığı hastalıklar

* Bazı göz hastalıkları (Glokom, üveit, behçet ve sarı nokta hastalığı )

* Varis ve kan damarı problemleri

* Romatoid artrit ve diğer romatizmal hastalıklar

* Migren, baş dönmesi

* Fibromiyalji, huzursuz bacak sendromu

* Boyun fıtığı, bel fıtığı

* Egzama, sedef hastalığı

* Karaciğer hastalıkları

* Tüm bağışıklık sistemi hastalıkları

 Hangi durumlarda tedavisi uygulanmaz?

Dikkat edilmesi gereken noktaların başında hastanın kansızlık probleminin olmaması, kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması, pıhtılaşmaya engel bir hastalığın bulunmaması ve vücudunda aktif bir kanamanın olmaması gerekir.

Ayrıca gebelerde, emziren annelerde, kontrol­süz diyabet hastalığı ve kalp yetmezliği olanlarda sülük tedavisi uygulanmaz. Sülük tedavisini uygu­lamadan önce kullandığınız tüm ilaçlar konusunda mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. Ve tedaviyi sağlık merkezlerinde uygulatınız.

Huzur ve sağlık dolu günler dilerim.

 Kaynak:

www.eczacilar.net

www.dogalhayat.com.tr

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*