Editör

Kadına el kalkar mı?  

 

“Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir.

Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür.”

Hadîs-i Şerîf

Kadına el kalkar mı? Savaş kanunları dahi, kadına, çocuğa, yaşlıya ve hastaya vurulmasını men eder­ken; nasıl oluyor da kadına şiddet uygulayanlar şahsî öfke ve heyecan duygusuyla böyle bir kötülüğü yapma hakkını kendilerinde görebiliyorlar, hayret! Bunun bir, “hak görme” meselesi değil, bir cinnet ve kendini kaybetmişlik hali olduğun düşünüyorsanız eğer, bu dergiyi okumak için yeterli bir sebebiniz var demektir. Evet, “hak görebiliyorlar” diyorum; çünkü bu konuyu çalışmaya başladığımızdan beri öyle şeyler öğrendik ki… Mesela; kadına şiddetin nasıl plânlı bir eylem olduğunu ve aslında hiç de sanıldığı gibi bir “kendini kaybetmişlik” hâli olmadığını anladık. Medyanın bu konuda nasıl bir rol üstlendiğini de Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin ile yaptığımız röportajda okuyacaksınız.

Bir de kadına şiddet uygulayanların dini istismar etmesine açıklık getirmek istedik. İlahiyatçı-Yazar Süleyman Kösmene, kadınlara nasıl davranılması gerektiğini “Yaşayan Kur’ân olan Peygamberimiz”den (asm) örnekler vererek açıkladı.

Psikolog-Psikoterapist Banu Yaşar’la yaptığımız röportajda “Erkekler neden şiddet uygular?” sorusu­na cevap ararken, kadın ve erkekte yaratılıştan var olan güç farklılıklarının izahını, erkeğin gücünü merha­metle kullanması gerektiğinin altını çizdik.

Bir de şiddetin geçmişe, çocukluğa bakan bir yönü var ki; belki de bu konuyla mücadeleyle ilgili mesaimizin çoğunu sarf etmemiz gereken yer burası. Çünkü merhamet terbiyesi çocuklukta verilmediği ve ço­cuklar şiddete meyyal bir hâle getirildiği takdirde büyüyünce çözülmesinin ne kadar zor olacağını biliyoruz. Çocuk Psikoloğu Merve Özdemir ile yaptığımız röportaj bu konuda dünyamızda farkındalık oluşturmaya vesile oldu.

Klinik Psikolog Ayşe Yılmaz ile evlilikte sabır ve sadakat konusu üzerine yaptığımız röportajı da siz sevgili okurlarımızın istifadesine sunuyoruz.

Sizi önce biraz hüzünlendirecek; ama bir o kadar da düşündürecek, heyecana ve uyanışa getirecek bu sayımızın istifadeli olmasını ümit ediyoruz. Keyifli okumalar…

Son olarak; insanlığın kurtuluş rehberi Kur’ân-ı Kerîm’in bu asırda anlaşılmasına vesile olan eser Risale-i Nur’ ların müellifi Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini, vefat yıldönümünde saygı ve minnetle anıyor, ona layık talebe olabilmeyi Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz…

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*