Fitoterapi

Mevsimsel alerjik rinit (Bahar nezlesi)  

 

Rinit, burun iltihabı; alerjik rinit ise iltihabın aler­ji kaynaklı olmasıdır. Alerjik rinit, hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Sıklıkla göz, burun ve damak kaşıntısı eşlik eder. Alerjik ri­nitli kişilerde diğer alerjik hastalıkların (egzama, as­tım, oral alerji sendromu) görülme sıklığı daha fazla­dır. Örneğin hastaların üçte birinde astım gelişebilir.

Alerjik nezle semptomları soğuk algınlığı semp­tomlarına benzer, ancak bunların nedeni soğuk al­gınlığında olduğu gibi enfeksiyon değildir. Normal şartlarda zararsız olan bir maddeye karşı vücudun gösterdiği aşırı tepkidir. Bağışıklık sistemimiz alerji sebebi olan maddeyi tehlikeli bir saldırgan olarak gö­rüp tepki verir ve bu tepki neticesinde iltihaplanma ve tahriş meydana gelir.

Alerjik nezlenin en çok görünen biçimi bahar mevsimlerinde daha sık görülen mevsimsel alerjik nezledir. İlkbaharda bunun baş sorumlusu ağaç po­lenleri, yazın çimen, sonbaharda yabani otlardır. Yıl boyu süren alerjik nezle semptomları ise, küf, deri­den dökülen pullar, ev tozu akarı pisliği, bazı yiye­cekler ve çevresel toksinler gibi tetikleyici maddeler­den kaynaklanmaktadır. 

Belirtiler

Alerjik rinitli hastalar hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısı şikâyetleri ile başvururlar. Ayrıca geniz akıntısı, öksürük, halsizlik, koku almada güçlük olabilir. Bazı hastalarda damak ve kulak içinde kaşıntı görülebilir. Tedavi edilmeyen hastalarda rahat nefes alama­ma nedeniyle uyku bozuklukları görülebilir. Çocuklar­da dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, sınav başarısızlığı ve özgüvende azalma olabilir. Erişkin­lerde anksiyete, depresyon, akademik performansta ve iş üretkenliğinde azalma bunların sonucunda da yaşam kalitesinde düşme görülebilir.  

Alerjik rinite sebep olan maddelerden uzak durun

Çevrenizdeki alerjenleri uzaklaştırmak için bazı tavsiyeler:

  • Klimalardaki filtreleri her ay değiştirin.
  • Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun.
  • Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın.
  • Evinizde tüylü hayvan beslemeyin.
  • Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, ya­tak yerine sentetik olanlarını kullanın.
  • Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.

 

Alerjik nezlenin ilaçla tedavisi

İlaçla tedavide ilk olarak hafif semptomlara karşı antihistaminik bir burun spreyi tercih edilir. Biraz daha şiddetli olgularda ise, eczacıların “5 günden fazla kullanmayın. Kullanmanız gerekirse 5 gün ara verip devam edin.” uyarısıyla verdiği burun spreyleri gelir. Genişleyen burun içi damarını daralta­rak ödemin azalmasını ve şişkinliğin inmesini sağlar. Bu uyarının yapılmasının sebebi, ilaç kullanılmaya devam ederse semptomların 4–5 gün sonra tekrar etmesidir. Aynı zamanda kalpte ritim artışına da se­bep olabilme ihtimalidir.  Uzun süreli alerjik rinit olgularında ise topikal steroid içeren burun spreyleri tercih edilir. Bunlar il­tihabı azaltırken, daha rahat nefes alıp vermeyi sağ­lar. Uzun süreli kullanılabilmektedirler.

Alerjik nezlenin alternatif tedavi yöntemleri nelerdir? 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, alerjik nezleye sebep olan maddelerden uzak durarak önlem alabilirsiniz ve doğal ilaçlar da geçici olarak bir iyileşme sağlayabilir. Ancak direncinizi artırmanın en iyi yolu bağışıklık sisteminizi güç­lendirmektir. Bunun için bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanılabilirsiniz. Ev yoğurdunun da çok zengin probiyotik kaynağı olduğu unu­tulmamalıdır. Probiyotiklerin bağışıklık sistemimizdeki önemine geçen yazılarımızda yer vermiştik. Bunların yanında evde yapılabilecek doğal yöntemlere bir göz atalım.

Üzerlik otu tohumu

Saman nezlesi, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşır­ma ve genel astıma karşı üzerlik otu tohumu oldukça etkilidir. Üzerlik otu tohumuna bu çok yönlü gücü ve­ren içerdiği vasicinone maddesidir. Vasicinone aynı zamanda hem bronş genişletici (bronchodilator) hem de solunum uyarıcıdır (respirastimulant). Vascinone maddesi bütün bunlarla da kalmayıp aynı zamanda protein alerjisine karşı da (an­tianaphylactic) çok etkilidir. Memleketimizin toprak­larında yetişen üzerlik otunun tohumundaki şifa gücü oldukça yüksektir.

 Yapılışı:

İki yemek kaşığı üzerlik otu tohumunu kaynamak­ta olan bir litre suyun içine koyun. Hafif ateşte kaynatarak yüzünüzü buharına tutup hem ağızdan, hem de burundan soluyun (teneffüs edin). Buharı iki daki­ka müddetle içinize çekin. İki dakika tamamlandıktan sonra pamuğu üzerlik otu suyuna daldırın ve her iki burun deliğinin iç kısmına sürün (ıslatın). Bu işleme 15 gün müddetle gün aşırı (bir gün durup bir gün uygulayarak) devam edin. Daha sonra ihtiyaca göre zaman zaman uygulanır.

 Aromaterapi

Eczanelerde Cold Mix, Grip Stop gibi içerisinde do­ğal uçucu yağlar bulunan damlalar bulunmaktadır. Bunları, yattığınız odada bir kâse suyun içine birkaç damla katarak kullanabilir veya çocuğunuzun yastığına-yakasına 1–2 damla damlatarak rahat ne­fes alıp vermesini sağlayabilirsiniz. Bunların için­de nane yağı, okaliptüs yağı gibi nezle ve burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan uçucu yağlar bulunmaktadır. Lütfen, çocuğunuzun içeriğinde­ki maddelere alerjisi olup olmadığına dikkat edi­niz. Astımı olan kişilerde kullanmayınız.

Sağlıklı günler dilerim…

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*