Kapak

Psk. Ayşenur Yalınkılıç: “Paylaşmak iyileştirir.”

 

Yeryüzü Doktorları Derneği’nin, 15 Temmuz Darbe kalkışmasının ardından yaşanan süreçten psikolojik olarak olumsuz etkilenen vatandaşlara yönelik başlattığı Psikososyal Destek Projesi’ni, Yeryüzü Doktorları Gönüllü İlişkileri Yönetmeni Psikolog Ayşenur Yalınkılıç ile konuştuk. İstifadenize sunuyoruz.

Yeryüzü Doktorları toplumca yaşadığımız üzüntü verici olaylar sebebiyle travma yaşayan vatandaşlara psikolojik destek veriyor. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

15 Temmuz gecesinden itibaren Yeryüzü Doktorları olarak personellerimizle birlikte zaten halkımızın arasındaydık. Doktorlarımız ihtiyaç durumuna göre görev yaptıkları hastanelere intikal ettiler. Tabiî ilk etapta tıbbî müdahaleler ön plândaydı. Ve ilk günleri bu şekilde geçirmiş olduk. Olayın ilk sıcaklığının ardından psiko-sosyal destek çalışmalarına başladık. Neler yapılabilir, nasıl ihtiyaçlar olabilir bunları düşünerek, uzman psikologlarımızı bir araya getirdik ve bir plânlama toplantısı yaptık. Neler yapılabileceğini bu toplantıda uzmanlarımızla beraber konuşmamızın ardından çalışmamızı başlatmış olduk. Çalışmamız kapsamında da, olaylardan psikolojik olarak olumsuz yönde etkilenen vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz psikolojik destek veriyoruz.

Yaşanılan hadisenin olumsuz etkileri muhakkak. Olayın etkilerini daha net görmek adına, destek için size ya da ekibinize gelen vak’alardan bizimle paylaşabileceğiniz var mı? 

Genel olarak şunu paylaşabiliriz. Özellikle çocuklar olumsuz yönde etkilendi. Aileler bize çocukların seslerden çok irkildiğini, sokağa çıkmak istemediğini ve bu durumda ne yapabileceklerine dair bilgi almak istediklerini ilettiler. Biz onları  çocuk psikologlarımıza yönlendirerek bire bir terapi çalışmasını başlattık. Bazı aileler sadece bilgi almak istediler, bu noktada onlara danışmanlık hizmeti sağlamaya çalıştık. Bu gözlemimize dayanarak daha çok kişiye ulaşmak adına sosyal medya hesaplarımız üzerinden de çocuk psikologlarımızla beraber hazırladığımız bu bilgilendirmeleri paylaştık. Ailelerin bu olaylardan olumsuz etkilenen çocuklarına nasıl yardımcı olabilecekleriyle ilgili bazı ipuçları verdik. Okuyucularımız da sosyal medya hesaplarımızdan bu bilgilere ulaşabilirler. Bir-iki tanesini ifade etmek gerekirse şunları örnek verebilirim. Çocuklarla konuşmak ve onların anlayabileceği bir dille, yaşlarına uygun olarak, yaşananları ifade etmek önemli. Yani hiçbir şey olmamış gibi davranmak uygun değil. Yaş gruplarına göre onların da kendilerini ifade etmelerine fırsat tanımak gerekiyor. Kimi zaman bu oyunlarla olabilir, resimle, müzikle ya da daha yaşı büyük olan çocuklar doğrudan ifade edebilir. Ailelerin çocuklarıyla daha çok vakit geçirip, daha çok sarılıp, daha çok beraber etkinlik yaparak duygularını ifade etmelerine yardımcı olmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun ötesinde, profesyonel bir destek gerektiğinde, uzmanlardan yardım almak noktasında, hem çocuklar için, hem kendileri için çekinmemelerini söylüyoruz. Duyurularımızı zaten yaptık, bize ulaşanlara kapımız açık.

Bedenimizdeki yaralar bile belli bir süreç içerisinde iyileşiyor. Ruha açılan yaraların ise kapanma süresi daha uzundur öyle değil mi? 

Kesinlikle. Her insanın bunu yaşama süresi farklıdır. Kiminin bir ay sürerken, kiminin üç ay sürebilir ya da daha uzun sürebilir. Bunu yaşama biçimleri de farklı olabilir. Kimi bu süreçte daha sessizleşirken, kimisi tam tersine daha hareketli bir hale gelebilir. Kendimizde farklılıklar gözlemliyor olabiliriz. Daha tedirgin olma, kendini güvende hissetmeme, yorgunluk, keyifsizlik, uyuma ve yeme düzeninde bozulmalar gibi haller olası durumlardır. Çünkü anormal bir durum yaşadık ve bu anormal duruma verilen normal tepkiler diyoruz, aslında biz buna. Vücudumuz, ruhumuz bu farklılığa bir tepki veriyor. Ama belirli bir süre veremesek de, zamanla bu belirtilerin azalması ve yok olmasını bekliyoruz. Bunların azalmadığını, yok olmadığını gözlemlediğimizde, bu durumun aile ve iş hayatımızı ciddi anlamda olumsuz etkilediğini düşündüğümüzde bir uzmandan destek almakta fayda var. Bir de Yeryüzü Doktorları olarak biz “Paylaşmak iyileştirir.” diyoruz. Değişik bağlamlarda düşünülebilir tabiî bu; ama şu yaşadığımız duruma da uyan bir cümle. Daha çok kendimizi ifade etmeye çalışmak, yakınlarımızla arkadaşlarımızla vakit geçirmek, bunların hepsi iyileşmek için yapabileceğimiz etkili şeyler.

 

Devamı Bizim Aile Eylül sayısında…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*