Bu sayımızda sizlere biraz çaydan bahsetmek istiyorum. Millet olarak çay en çok tükettiğimiz içeceklerden biri. Kahvaltıda, akşam yemekten sonra, öğle arasında, ikindi çayında, derslerden sonra, hararetimizi gidermek için, kafamız dağılsın ya da toplansın diye hep çay içeriz. Arkadaşımızla, kardeşimizle bir çay içmeye gideriz ve dahası sevdiklerimize “Simit aldım, çay koy geliyorum” demekten vazgeçmeyiz. Malumunuz bizce de pek bir önemlidir çay. Peki nedir bu çayın özellikleri? Yararları nelerdir ve zararı var mıdır? Bahsettiğimiz siyah çay aslında bildiğimiz yeşil çayın fermente edilmiş halidir. Yani aynı bitkidir ikisi de. Latincesi Thea sinensis ya da Camelia sinensis dir. Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde üretilir.
Yararlarına baktığımızda yeşil çayın antioksidan aktivitesi çok fazladır. Ancak fermente olduktan sonra yani siyah çaya dönüştürüldüğünde antioksidan etkisi azalmaktadır. İçeriğinde pek çok yararlı madde bulunmaktadır. Kateşinler, flavonoidler, mineraller, uçucu yağlar, kafein ve türevlerini barındırmaktadır.
Kısaca yararlarını sıralayacak olursak;
*Antioksidan etkisi vardır.
*Ağız florasını düzenler.
*Yeşil çayla gargara yapıldığında içeriğinde bulunan tanenlerden dolayı ağızda bakteri oluşumu, çürükler engellenir ve diş eti kanamalarında tedaviye yardımcı olur. Diş plaklarının oluşumunu engeller. Bu etkiler yeşil çay için geçerlidir.
*Çok iyi bir karsiyojeniktir. Yani kanser oluşumunu önlemede etkili bir bitkidir.
*Pankreas, kolon, ince bağırsak, mide, göğüs ve akciğer kanserlerinde koruyucu olarak klinik aktivitesi vardır.
*Aylık beş bardak yeşil çay tüketen bireylerde çeşitli kanser türlerini azaltan etki gözlenmiştir.
Kafeine bağlı etkileri;
*Sinir sistemini uyarır, tonik etkisi vardır ve yorgunluğu alır.
*Antidepresan ve diüretik etkisi bulunur.
*Mide de gastrik asit salgılanmasını arttırır bu sebeple gastrit hastaları çok koyu çay içmemelidir.
Tanen içeriğinin etkileri;
*Diyare yani ishalde tedavi edici etkiye sahiptir.
*Bağırsaktaki bazı zararlı bakterileri azaltır, probiyotiklerin oluşumu için uygun zemin hazırlar.
*Yapılan son araştırmalarda yeşil çayın metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakımını arttırıcı etkisinden dolayı zayıflamaya da yardımcı olduğu görülmüştür. İştah kesme gibi bir etkisi yoktur.
Baktığımızda çayın pek çok yararı vardır ancak fazla tüketildiğinde sinirlilik, uykusuzluk hali, mide yanması ve kabızlık gibi sorunlar oluşturabilir. Demir emilimini engellemesinden dolayı anemiye sebep olduğu için dozunda ve uygun zamanlarda (Demir içeren besinlerden 2 saat sonra veya 2 saat önce) tüketilmelidir.
Hamilelerde günde beş fincandan fazla tüketilmemeli, emziren anneler de bebeğin rahat uyuması için çok tüketmemelidir.
Yazımızın sonuna gelmişken, haydi bir çay demleyip içelim ne dersiniz?
Çaysız kalmamanız ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…
Kaynak: Yeditepe Üniversitesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada Fitoterapi Ders Notları