Fitoterapi

Hamilelikte bitki ve bitkisel ilaçlara bakış

 

Hepimizin de bildiği gibi normal hayatta rahatlıkla kullanılabilen baharat, bitki çayları gibi maydanoz da dahil olmak üzere bir çok şey, gebelik döneminde ve emzirme döneminde tüketilirken çok dikkat edilmelidir. Sağlıklı ve sevdiğimiz bazı baharat, bitki ya da sebzeler, zencefil, fesleğen, tarçın, kereviz, rezene, sarımsak, mate çayı, kekik, zerdeçal, nane, biberiye, adaçayı, papatya gibi tüm bunlar aşırı tüketildiğinde rahim hareketlerini arttırarak erken doğuma sebep olabilirler. Bu sebeple aşırı miktarlarda değil, normal dozlarda tüketilmelidirler. Özellikle de düşük riski taşıyan anne adayları kullanım oranlarına daha fazla dikkat etmeli.

Gebelikte bulantı ve kusma bazı durumlarda çileye dönüşebilirken, bazı gebeler bu dönemi hafif sabah bulantısı şeklinde geçirebilirler. Sabah bulantıları için kullanılabilecek bitki de bildiğimiz gibi zencefildir. Tabi ki dozunda kullanıldığı sürece güvenilirdir. Ancak fazla tüketilmemelidir. Uygulanan miktar günde iki defa yarım gram kuru zencefil ve eşdeğer tabletleridir. Bir gramın üzerine çıkılmamalıdır.

Hamilelikte tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biri olan ceviz, bebeğin zihinsel gelişimi için önemlidir. İşin aslı bebeğin zihinsel gelişiminden ziyade annenin beynidir. Çünkü omega 3 gibi yağ asitleri eksik alındığında bebeğin zeka gelişiminde herhangi bir sıkıntı olmaz, çünkü o ihtiyacı olanı anneden alır. Yani hamilelik döneminde takviye alınmazsa annenin zekasında gerileme ciddi olarak fark edilir ve unutkanlık görülür. Takviye edilmezse emzirme döneminde de devam eder. Size tavsiyem gebelikte bol bol balık ve ceviz yemeniz. Ancak emzirme döneminde alınan ceviz, sütü azaltır bu sebeple cevizin yenilebilmesi için 9 ay mevcuttur.

Gebelikte grip olduğunuzda grip ilaçları kullanmak doğru değildir. Çok sıkıntılı durumlarda ağrı kesici parasetamol tablet ve çeşitli ilaç içermeyen pastillerle gribi atlatabilirsiniz. Ilık ballı, limonlu su da boğaz ağrısını ve öksürüğü hafifletecektir. Şiddetli boğaz ağrısında karabiberli suyla gargara yapılabilir.

Hurma

Bildiğiniz gibi hurmanın muazzam yararları var ve içeriğinde hem protein, hem yağ, hem de karbonhidratı birlikte bulunduran tek meyve diyebiliriz. Doğuma yaklaşıldığında 38-39. haftalarda kadın doğum uzmanınız zaten size artık hurma yemeye başlayabilirsin diyecektir. Hurma besin değeri bakımından anne ve bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar zengindir. Doğumu tetikler son haftalarda miktar arttırılmalı ama ilk başlarda dozunda az miktarda yenilmelidir. Hurmada bulunan oksitosin doğumu kolaylaştırır emzirme döneminde de sütü arttırır.

Ihlamur

Hamilelikte duygusallık ve hisler hat safhada olduğu için en ufak bir durumda dahi anne adayları etkilenebilirler. Rahatlamak amacıyla ıhlamur , bitki çayı olarak günde bir fincan içilebilir.

Papatya

Papatya bitkisi de anne ve bebekler için güvenilir bir bitkidir. Hafif yatıştırıcı, gaz giderici ve ödem söktürücü özellikleri ile hamilelikte kullanılması tavsiye edilir, polen alerjisi varsa kesinlikle kullanılmamalıdır.

Doğumu kolaylaştırmak için, böğürtlen yaprağı

Yapılan çalışmalar, doğumu kolaylaştırmak, rahmi güçlendirmek ve doğum sırasında kanamayı azaltmak için böğürtlen yaprağının da kullanılabileceğini göstermiştir. Ancak asla erken dönemde kullanılmamalı, 8. aydan sonra kullanılmalıdır. Şunu belirtmek isterim ki hamilelikte genele baktığımızda hangi bitkisel ürünlerin, hatta besinlerin bile güvenilirliği tam olarak bilinmemektedir. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilerle hareket edilmeli, hamilelikte herhangi bir bitkisel ürün kullanırken azami dikkat edilmeli ve bu konuda uzman doktor veya eczacılara danışılmalıdır. Sağlıklı günler dilerim…

Kaynak: İyileştiren Bitkiler/ Prof.Dr. Erdem Yeşilada

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*