Kapak

“Diyet sporla birlikte yapılmalıdır.”

Sağlıklı hayatın temel iki unsurundan birisi sağlıklı beslenmek diğeri ise düzenli egzersizdir. Yeterli ve düzenli beslenirken sporu, düzenli spor yaparken ise dengeli beslenmeyi ihmal etmemek gerekir.  Danışanlarıma tavsiye ettiğim temel egzersiz hafif tempolu yürüyüşlerdir. Yürüyüş, her yaşta, en kolay, maliyetsiz ve dört mevsim yapılabilecek egzersiz türüdür. Ben koşu bandı ve spor salonları yerine açık hava yürüyüşlerini tavsiye ediyorum. Açık hava yürüyüşleri hem zihinsel olarak kişiyi dinamik tutar, hem de daha kolay yağ yakılmasını sağlar. Günün her vaktinde yürüyüşe çıkabilirsiniz. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında, sabah günesin doğumuyla birlikte, ikindi serinliğinde ve aksam yemeğinden en az bir saat sonra yürümek ideal zamanlardır. Yürüyüşe çıkarken yanınıza yarım litrelik su şişenizi almayı unutmayın. Fakat yürüyüşünüzü yaparken hızınızın kesilmemesine, oyalanmamaya, sohbet etmemeye, telefonla konuşmamaya gayret göstermeli, bir parkur, sahil veya koruda, en rahat spor kıyafetleriniz ve spor ayakkabılarınızla yürümelisiniz. Haftada 4 gün 45 dakikalık yürüyüş oldukça idealdir.

Son yıllarda çocuklar ve gençler arasında artan obezitenin en büyük nedenlerinden birisi artan hareketsiz yasam tarzıdır. Bir ikiz annesi olarak, çocuklarım yürümeye başladığından beri hiç bebek arabasına bindirmediğimi söyleyebilirim. Her zaman açık havada özgürce oynadılar. Buradan bebeği olan annelere de tavsiyem bu şekildedir. 2-3 yasındaki çocukları hâlâ bebek arabasına bindirmek yerine yürütmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle okulların tatil olduğu yaz döneminde, çocukların ve gençlerin eve kapanmaması, sevdikleri sporlarla ilgilenmesi gerekir. Spor yapmak düzgün duruş, sağlıklı kas ve iskelet yapısı için gereklidir. Spor yapan çocukların ve gençlerin okul başarıları daha yüksek, arkadaş çevreleri daha düzgün ve kötü alışkanlıklardan uzaktır.

Yürüyüş yaparken bir adımsayar edinmeniz veya cep telefonunuzda adımsayar uygulamaları kullanmanız motive edici olacaktır. Günde 10.000 adım hedefiniz olsun. Bunu kolaylaştırmak için her yere aracınızla gitmeyin. Her zaman toplu tasıma kullanmayın, yürüme mesafelerinizi yürüyerek değerlendirin. Asansör yerine merdiven kullanın. Ofiste gezinin, alışverişiniz için daha uzak marketler hedefleyin.

Yaşımız ilerledikçe metabolizmamız daha da yavaşlar ve spor ile harekete geçirmemiz gerekir. Özellikle bayanlar için menopoz dönemiyle birlikte başlayan hormonal dengesizlik ve dolayısıyla kilo alma döneminde en büyük yardımcınız düzenli egzersiz olmalıdır. Bu yaslarda da yine açık hava yürüyüşleri ile hem ruhen, hem bedenen rahatlamanıza yardımcı olur. Yaz aylarında öğle sıcağında güneşe çıkmaktan sakınınız. Yürüyüş öncesinde ve sonrasında hafif bir şeyler yiyerek ve sonrasında 3-4 bardak su ve 1 sise mineralli su içerek yürüyüş yapmanız daha sağlıklıdır. Bu seçenekler 1 kase ev yapımı meyveli yoğurt, karpuz peynir, hafif bir zeytinyağlı yemek ve yoğurt, esmer ekmekli peynirli tost olabilir.

Son olarak hamilelikte yürüyüş ve hamilelik pilatesi hem hamilelikte az kilo alma, hem sağlıklı bir doğum için tavsiyemdir. Emziren anneler de kendilerine yürüyüş için fırsat oluşturmalı, böylelikle hem kendilerine vakit ayırarak zihinlerini dinlendirmeli, hem de doğum kilolarını yavaş yavaş vermelidirler.

Tüm Bizim Aile okuyucularına sağlıklı günler dilerim…

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*