Fitoterapi

Meşhur çörek otu yağı

Efendimiz (asm) hadis-i şerifine dayanarak çörek otunun ölümden başka her derde şifalı olması herkesçe malumdur. Çörek otu kansere iyi gelir diyen zatlar bile bulunmakla birlikte, çörek otunun yine mahiyetinin bilim insanları tarafından değil de, sağlıkla ilgisi olmayan başka zatlarca TV ya da radyo gibi yerlerde açıklanması açıkçası beni rahatsız ediyor ve çörek otunun kalitesini de maalesef düşürüyor.

Çörek otu yağı pazarına baktığımızda ise yine dini kullanarak reklam yapan kişiler her türlü hileyi de ne yazık ki yapmaktadırlar. Çörek otu tohumlarını ay çiçeği yağında bekletip şişmesini sağlayarak ağırlığını arttırıp satandan tutun da, soğuk sıkım adı altında her türlü tahşiş katıştırma da maalesef ki mevcut.

Neyse ki bu işi düzgün yapan birkaç tane de olsa Türkiye pazarında iyi niyetli, kaliteli standartlara uygun üretim yapan firmalar var. Hatta Sağlık Bakanlığı ruhsatı almayı bile başarmışlar. Onların yağlarına atıfta bulunarak çörek otu ve yağının mahiyetine bilimsel bir bakışla yaklaşmak isterim.

Öncelikle çörek otunun Latince adı Nigella Sativa olup İngilizce adı Black Sesame dır. Çörek otu tohumu içeriğinde; sabit yağlar, saponinler, alkaloidler ve esansiyel yağlar mevcuttur.

Sabit yağ içeriğinde sağlığımız için çok önemli olan dışarıdan besin olarak almamız gereken doy­mamış yağ asitleri mevcuttur. Araşidonik asit, lino­leik asit, linolenik asit ve oleik asit gibi daha bir çok doymamış yağ asidi bulunmaktadır.

Yine esansiyel yağın, yani uçucu yağın içinde de çörek otuna karakterize kokusunu veren nigellon gibi maddeler mevcuttur. Tedavide etkisini en çok kul­landığımız madde ise thymoquinone maddesi, uçucu yağında mevcuttur. Bu maddenin etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz; antikonvulsan, antikanser, antioksidan, antibakteriyel ve antifungal aktiviteye sahiptir.

Çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor

2000 yıldan fazla kullanımı olan geleneksel te­davide yerini alan çörek otu tohumları ve yağıyla ilgili günümüzde yapılmış çok sayıda klinik çalışma vardır. Yapılan çalışmalarda çörek otu tohumu yağı kötü kolesterol yüksekliğinde düşürücü rol oynar.

* Özellikle tip2 diyabette kan şeker düzeyini düşürücü etkisi kanıtlanmıştır. İnsülin direncini kırmaya yardımcıdır bu sebeple sabahları aç karna alındığında iştah kontrolünde de etkilidir ve düzenli kullanıldığında kilo verdirir.

* Antioksidan aktiviteyi geliştirir ve antiinflama­tuar aktivitesi vardır. Serbest radikalleri kovucu özel­liktedir. Solunum yolu rahatsızlıklarında iyileştirici etki sağlar.

* Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Allerjik rinit tedavisinde yardımcı rol oynar. Yapılan çalışmalarda alerji de etkinliği belirlenmiştir.

* Özellikle dermotolojik cilt problemlerinde be­sin desteği olarak çörek otu yağı verilmektedir ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

* Süt arttırıcı etkisi oldukça yüksektir. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır.

* Mide rahatsızlıklarıyla ilgili yapılan çalışmalar vardır ve tedavide rol oynar.

* Karaciğeri korur ve destekler karaciğer hücrele­rini yenileyici özelliği vardır, alkolün zararlarını azaltır.

* Boğazınız ağrıdığında sesiniz kısıldığında çörek otu yağıyla gargara yapabilirsiniz ve bazen tek çö­züm olabilir.

* Öksürük nöbetinizi çörek otu yağıyla durdura­bilir hiç geçmeyen el kuruluğunuzu geçirebilirsiniz. Cildimiz için gerekli yağ asitleri çörek otu yağında mevcuttur.

* Kolesterol seviyeleriniz yüksekse düzenli kul­lanımda kötü kolesterolünüzün düştüğünü görebi­lirsiniz ve bizzat annemde yaşadık.

*  Çörek otu tohumu yağının bu etkilerini merak edenler literatür tarayıp daha bir çok faydasının olduğunu da görebilirler. Tabii ki ürünün kalitesi çok önemli olup dozu da önemlidir.Yüksek dozda alındığında tremor ve çarpıntı görülebilir. Tavsiye edilen miktarlara kesinlikle uyulmalıdır. Sağlıklı ve şifalı günler dileğiyle…

One Comment

  1. ihsan arıçam

    selamünaleyküm .13 yaşında oğlum var dalağında KİST var ne önerirsiniz

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*