Dekorasyon

Doğru aydınlatma

İç mekanda dekorasyon ya da tasarım den­diğinde akla mobilyalar, döşemeler, dekoratif aksesuarlar, halılar geliyor. Ama çok önemli bir noktayı atlıyoruz, aydınlatma elemanları. Göz ardı ettiğimiz aydınlatmalar mekanın en önemli tamamlayıcısı aslında.Yaptığımız en büyük hata ise mekanın her bölümü farklı işlev görmesine rağmen tek tip aydınlatma kullanırız. Salon, mut­fak, yatak odaları, antreler bunların her biri için ayrı aydınlatma düşünmek gerekiyor. Aydınlatma elemanı kullanırken o mekanın metrekaresi de tabi ki önemli bir detay. Küçük bir salonda gere­ğinden büyük bir avize kullanmak, yaptığımız bü­yük hatalardan biri. Aynı şekilde büyük bir salon için de küçük avizelerden kaçınılmalı. Salon çok çeşitli amaçlar için kullanılan bir mekandır. Bu­nun kitap okurken, TV izlerken veyahut sohbet ederken farklı aydınlatma ihtiyaçları doğuyor. Tek çeşit aydınlatma her zaman yeterli olmaz. Bunun için duvar aplikleri, abajur kullanarak mekanın de­korasyonunu tamamlayabiliriz. Abajur ve aplikler asıl aydınlatma elemanı değil, yardımcı birer ele­manlardır. Bu yardımcı elemanlardan da fayda­lanmayı unutmayalım.

Koridor: Koridorunuz uzun ve darsa, koridor boyunca ışık kullanabilirsiniz. Ayrıca vurgulamak istediğiniz bir konsol varsa orayı duvar aplikleriyle de ön plâna çıkarabilirsiniz. Yalnızca tavanda de­ğil, yerden aydınlatma da kullanmak mümkün.

Mutfak: En çok kullandığımız alanlardan biri olan mutfak için özel hassasiyet göstermek ge­rekir. Bu yüzden mutfak dolap içlerinin aydınlatıl­ması önemli bir detaydır. Aynı zamanda tezgahın da yeteri kadar ışık almasına dikkat edilmeli. Ta­vanda geniş yüzeli ışık yayıcı lambalar kullanılma­lı, aksi takdirde mutfakta gölgemizle dans ederiz.

Banyo: Kayma riski taşıyan bir iç mekan oldu­ğundan yeteri kadar aydınlatılması önemli. Ban­yoda kullanılan ayna ve tezgah üstünün aydınla­tılması da eksik olmamalı.

Yemek bölümü: Yemek bölümünde yaptığı­mız hatalardan biri de kullandığımız masaya ters orantılı bir aydınlatma kullanılmasıdır. Yemek masasının yeteri kadar ışık alması hem masanın görseli ve sunumu, hem de masadaki her şeyin yeteri kadar görülmesi açısından önemlidir.

Yatak odası: Tavanda asılı tek aydınlatma elemanı elbette yeterli olmaz. Bunu yanı sıra baş ucu aplikleri, komodin üzerine konan lamba­lar kullanılmalıdır. Bunların yataktan kalkmadan kapatılabilecek şekilde konumlandırılması dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Çocuk odası: Çocukların göz sağlığını koru­mak için çok yüksek ve çok düşük aydınlatmalar­dan kaçınılmalıdır. Ayrıca hayal güçleri aktif olduğu için odadaki eşyaların ve duvar renklerinin doğru algılanması­nı sağlayacak aydınlatmalar kullanıl­malıdır. Çalışma masalarının ışığına dikkat edilmeli, çok parlak olup yansı­malara sebebiyet vermemelidir.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*