Pratik Bilgiler

Pırasalı lezzetler

Pırasa vitamin ve antioksidan deposu gibi bir sebze. Kansere karşı koruyucu, kalp ve damar sağlığı için faydalı. Eklem iltihaplarını önlüyor. Zengin lif yapısı kilo vermeye yar­dımcı oluyor. Rahman’dan, Şafî’den hediye.

* Sarımsak ve soğan gibi keskin ve kuv­vetli bir yapıda olan pırasa pişince yumuşar ve tatlı bir lezzete dönüşür. Soğan kullan­dığınız her yemekte pırasa da kullanabilirsi­niz.

* Pırasa, havuç, un, yumurta ve baharat karışımlarıyla minik mücverler yapabilirsi­niz.

* Pırasayı çeşitli balık buğulamalarında kullanabilirsiniz.

* Pırasayı mantar, sucuk, peynir, patates gibi sevdiğiniz gıdalarla pişirerek yumurta ilavesiyle çayınıza eşlik eden farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.

* İnce kıyılmış pırasayı pişirip biraz haş­lanmış patates, biraz kıyma ve yumurta ila­vesiyle yoğurup köfte yapabilirsiniz. Un ve yumurtaya bulayıp kızartabilir yada fırınla­yabilirsiniz.

* Pırasalı gözlemeler, börekler, omletler, pilavlar, çorbalar da yapabilirsiniz.

* 7-8 cm uzunluğunda kestiğiniz pırasa­nın yapraklarını ayırıp kıymalı, zeytinyağlı dolmalar da pişirebilirsiniz.

Dost bakteriler: Probiyotikler

Probiyotikler dost bakterilerdir. Her insan milyonlarca dost bakteriyi bağırsaklarında taşır. Bağırsaktaki bakteriler ne kadar çok ve çeşit­liyse sağlığımız da o kadar güvence altındadır. Dost bakterilerle bağışıklık sistemimiz arasın­daki kuvvetli bir bağ vardır.

Ve en sevdikleri gıdalar

Bağırsaklarımızda yaşayan dost bakteriler en çok fermente gıdalardan hoşlanırlar. Yani evde mayalanmış yoğurt, kefir, ev turşusu, ev sirkesi, şirden mayasından yapılmış peynirler ve gıdaların hası anne sütü….

Kahvaltılar

Sabah uyandıktan sonra kısa süre içinde bir şeyler yemek, uzun bir uykudan sonra vücud sistemimizi harekete geçirmeye yardımcı olur. Böylece günün ilerleyen saatlerinde aşırı yeme­yi engeller.

“Kahvaltı için zamanım yok. İşe, okula geç kalıyorum” tarzındaki dü­şünceler vücudunuzun za­manla tembelleşmesi­ne ve kilo almasına ne­den olur.

Oysaki basit hazırlık­larla hem sağlıklı, hem de ekonomik, kendi damak zevkinize uygun kahvaltı­lıklar yapabilirsiniz. Kah­valtınızı gece yatmadan önce hazırlayabilirsiniz.

Yumurta, süt, yoğurt ve peynir en güzel kahval­tı proteinleridir. Yapılan araştırmalar yüksek pro­teinli kahvaltıların normal kahvaltılara göre daha tok tutucu olduğunu göstermiştir. Yani daha az ye­mek ve daha kontrollü açlık…

Kahvaltılarınızda yoğurt, şeker oranı düşük meyveler, yulaf ezmesi, badem, fıstık gibi kuru­yemişler, tarçın, zerdeçal gibi baharatlarla zen­ginleştirilmiş yiyecekleri eksik etmeyin!

El lezzeti

El lezzeti dediğimiz hakikatin bilimsel temel­leri ispatlandı: Çalışma dünyanın farklı kıtaların­dan 16 farklı ülkeden gelen fırıncılar arasında yapıldı. Seçilen fırıncıların hepsine aynı un gön­derilerek ekşi maya tutmaları istendi. Bir ay son­ra fırıncıların ellerinden, mayalarından, undan ve mayalarken kullandıkları sudan örnekler alınmış.

Sonuçlar:

* Mayalarda 131, ellerde 381 çeşit bakteri bu­lunmuş.

* Ekşi mayanın yapısında Lactobacillus türü faydalı bakteriler bulunuyor.

* Leziz ekmekler Lactobacillus türü bakterile­ri taşıyan ellerden çıkıyor.

* Lactobacillus türü bakteri taşıyan ellerin ço­ğunun sahibi ise kadın.

Kaynak: 14 Ocak 2018, Milliyet

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*