Mümin bal arısına benzer. Güzel şeyler yer. Güzel şeyler ortaya koyar.
Bulunduğu yeri ne kırar, ne de bozar. İhya eder.
Hadis-i Şerif
Efendimiz (asm) mümini bal arısına benzetir. Arı konduğu bin bir çeşit çiçeğin özlerini yer. Yediklerinden şifalı balı yapar. Bunları yaparken de kırmaz. Bin bir çeşit çiçeği incitip, tahrip etmez. Mümin de arılar gibi güzel şeylerle meşgul olup, güzel ürünler ortaya çıkarır. Bulunduğu ortamda kırıcı, yıkıcı olmaz.
Bal peteği
Bal arıları işbirliği ve yardımlaşma konusunda insanoğluna dersler verir. Kur’ân’daki Nahl Suresinin anlamı bal arısıdır. Balın sırlarını çözmek, laboratuarda üretimini yapmak mümkün değildir. Bilim insanları arıları çalışadursun onların faaliyet sırrını ayet şu şekilde açıklar: ”’Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.” (Nahl Suresi 69.)
Tevafuklu Risale-i Nur çalışmaları
Bal peteği tasarımı İstanbul’da beş ay boyunca yaptığımız bir faaliyetin sembol motifi oldu. Düşündüğümüz, özellikle sipariş ettiğimiz bir tasarım değildi. Tevafuktur ki, istidatlı genç kardeşimizin yaptığı tasarım, netice itibarıyla davetin anlamına uygun bir çalışmaydı.
İstanbul Yeni Asya Hanım Nur Talebeleri geçtiğimiz yaz mevsimine girerken “Risale-i Nur’da ‘şahs-ı manevi’ konusunu işlemeliyiz” kararındaydı. Yaz boyunca şahsî okumalar hep bu konu üzerine yapıldı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte çalışmalar da başladı. Risale-i Nur’da şahs-ı manevi konusu dört ana başlığa ayrıldı. Tesanüt, Feragat, Şahs-ı maneviyi kıran hususlar ve meşveret. Ardından ana başlıklar da alt başlıklara ayrıldı:
1.Tesanüt nedir?
a) Tesanüdü oluşturan hakikatler: İhlas ve sıdk
b) Sadakat ve sebat
c) Tesanüdü bozan sebebler
d) Saff-ı evvel Nur Talebelerinin hayatından tesanüd örnekleri
2. Feragat nedir?
a) İstiğna düsturu
b) İktisat
c) Tefani
d) Hubb-u cah
3. Şahs-ı maneviyi kıran hususlar
a.Gıybet
b) Tenkid
c) Suizan
d) Şahısperestlik
4. Meşveret
a) Meşveretin tanımı, önemi ve esasları
b) Cemaat ve meşveret adabı
c) Alem-i İslâmın saadetinin miftahı: Meşveret
d) Meşverete dair hatıra ve lahikalar
Yaklaşık yirmi kişinin ekip çalışmasıyla oluşturduğu sunumları dinlemek doğrusu çok keyifli ve doyurucuydu. Sabahtan toplanıp öğleden sonra ayrılmamıza rağmen nur bahçesinden derlenmiş sohbetler hiç bitmesin istedik.
Sıkıntıları aşmak için
Bediüzzaman Hazretleri “Nurlarla meşgul oldukça sıkıntılar azalıyor. Vazifemiz Nurlarla iştigaldir. Geçici şeylere ehemmiyet vermemek ve sabır ve şükretmektir.” der. (Şualar, s. 825)
Gerçekten de Kur’ân’ı müminlere şifa olarak indiren Rabbimiz, Kur’ân ayetlerinin izahını yapan müfessirlerin eserlerine de bu şifayı vermiştir. Risale-i Nur Külliyatının her bir kelimesinin de şifalı olduğuna nefislerimiz şahittir. Risale-i Nur ile her meşgul olduğumuzda onun yaralı kalplerimize fısıldadığı şifalı kelimeleri unutmak mümkün mü?
Hülasa
Evet, sıkıntıları aşmak için altın formül Nurlarla ve nuranî konularla meşgul olmaktır. Başka çaremiz var mı?